Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kırmızılı kadına gaz sıkan polis meslekten atılması istendi

        CANAN İSPİR - Serdar KULAKSIZ / AHT

        Kırmızı elbisesi ile Gezi Parkı protestolarının simgelerinden biri haline gelen Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Z. hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Savcılık, Sungur'a herhangi bir uyarı yapmadan, 1 metreden daha az bir mesafeden yüzünü hedef alarak biber gazı sıktığı ve arkasını dönmesine rağmen gaz sıkmaya devam ettiğini bildirdiği polis memurunun mahkumiyeti kesinleşmesi halinde meslekten atılmasını istedi.

        "UYARI YAPILMADAN BİBER GAZI SIKILDI"

        Gezi Parkı protestolarının sembolü haline gelen ve 'kırmızılı kadın' olarak anılan İTÜ Şehir ve Bölge Planlamacılığı Bölümü'nde asistan olan Ceyda Sungur'un(28) şikayeti üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen tarafından hazırlanan iddianamede 28 Mayıs 2013 günü İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü civarlarında çok sayıda göstericinin katıldığı bir eylemin meydana geldiği anlatılarak, gösteriye katılmak amacıyla olay yerine giden Sungur ile etrafta bulunan ve açık kimlikleri tespit edilemeyen bir kısım şahıslara herhangi bir uyarı yapılmadan şüpheli polis memuru Fatih Z. tarafından biber gazı sıkıldığı ifade edildi.

        "1 METREDEN DAHA YAKINDAN BİBER GAZI SIKTI"

        Polis memurunun 'Toplumsal Olaylarda Görevlendirilen Personelin Hareket Usul ve Esaslarına Dair Yönerge' ile 'Göz Yaşartıcı Gaz Silahları ve Mühimmatlarını Kullanım Talimatı'na aykırı hareket ettiği belirtilen iddianamede bilirkişi tarafından tespit edilen fotoğraf ve kamera kayıtlarına göre Fatih Z.'nin Ceyda Sungur'a bir metreden daha az mesafeye yaklaşarak, yüzünü hedef alarak biber gazı sıktığı, gazdan etkilenen müştekinin arkasını dönmesine rağmen gaz sıkmaya devam ettiği ve eylemin devamında çevrede bulunan göstericilere de yine benzer şekilde yakın mesafeden ve hedef gözeterek gaz sıktığı kaydedildi. Ayrıca polis memurunun göstericilerden birine tekme attığı da ifade edildi.

        "HERHANGİ BİR TAŞKINLIKTA BULUNULMAMIŞ"

        Ceyda Sungur'un eylemin öncesinde ve sonrasında herhangi bir taşkınlık yapmadığı buna rağmen bahse konu eyleme maruz kaldığı vurgulanan iddianamede polis memuru için İstanbul Valiliği 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun uyarınca inceleme yapılarak soruşturma izni verildiği belirtildi. İddianamede şu ifadeler kullanıldı:

        "Şüpheli Fatih Zengin'in, müşteki Sungur'a yönelik eylemi her ne kadar zor kullanma yetkisine ilişkin sınırların aşılması suretiyle orantısız güç kullanma suçunu oluşturmakta ise de gerek olay yerindeki göstericileri hedef gözeterek biber gazı sıkması ve gerekse darp eylemini gerçekleştirmesi birlikte değerlendirildiğinde eylemin bir bütün halinde görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu, süphelinin savunmasının oluş ve dosya kapsamına aykırı olduğu ve bu süretle üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmaktadır."

        MESLEKTEN ATILMASI DA İSTENDİ

        Polis memuru Fatih Z.'nin 'görevi kötüye kullanma" suçundan 3 yıla kadar hapsi istenilen iddianamede ayrıca TCK 53'üncü maddesi gereğince mahkumiyeti kesinleştiği takdirde meslekten atılması da talep edildi. İddianamenin kabulü halinde davanın görülmesine önümüzdeki günlerde İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanılacak.

        KIRMIZILI KADINA TAKİPSİZLİK

        Ceyda Sungur hakkında, "Halkı Kanuna Uymamaya Tahrik" suçundan yürütülen soruşturmada ise takipsizlik kararı verildi. Savcılık, Sungur'un da aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

        İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen takipsizlik kararında 31 Mayıs 2013 tarihinde başlayan Taksim Gezi Parkı Yayalaştırma Projesi'ni protesto amacıyla Taksim Meydanı ve civarında başlayan olaylar sırasında İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin olaylar sırasında yaralanacak şahıslara yardım amacıyla bir liste hazırladıkları belirtildi. Bu listeyi fakülte dekanlığına verdikleri belirtilen takipsizlik kararında şöyle denildi:

        "Bu nedenle şüpheliler hakkında atılı suçtan işlem yapılmış ise de listenin fiiliyata geçirilmediği sadece talep olarak kaldığı, bu nedenle suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmıştır".

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ