Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP'nin belediye başkan adayları

        Halkların Demokratik Partisi (HDP), 30 Mart yerel seçimlerine girecek 59 ilin belediye başkan adaylarını tanıttı. Eş başkan yönetim şeklini esas alan HDP'nin İstanbul adayı Sırrı Süreyya Önder - Pınar Aydınlar, Ankara adayı Salman Kaya-Songül Erol Abdil ve İzmir adayı Pınar Türk- Osman Özçelik oldu.

        HDP'nin 'Şehir senin' sloganı ile katılacağı 30 Mart yerel seçimlerine ilişkin aday tanıtım toplantısı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konferans Salonu'nda yapıldı. 59 büyükşehir ve il belediye başkan ve eş başkan adaylarının isimlerinin açıklandığı toplantıya, HDP eş genel başkanları Ertuğrul Kürkçü ile Sebahat Tuncel'in yanı sıra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP milletvekilleri Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, katıldı.

        Törenin açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP'nin hazırlıklarının ilk sonucu olarak şu ana kadar belirlenmiş adayları açıklayacaklarını söyledi. Kürkçü, yüzde 50 temsil eşitliği ilkesinin geçerli olduğunu belirterek, kentlerin yönetimine kadınların elinin değeceğini dile getirdi. Hırsızların yönetimine ve zalimlerin yönetimine 'hayır' dediklerini aktaran Kürkçü, halkın egemen olduğu bir yönetim sağlayacaklarını söyledi.

        "DESPOT VALİ VE JANDARMA GENEL KOMUTANLARINI İSTEMİYORUZ"

        Kürkçü, şunları kaydetti: "Adaylarımızın hiçbirisinin banka hesaplarında bir şey yok. Tertemiz vicdanları ile karşınızda olacaklar. Kendi kendimizi yönetmek en önemli şeydir. Eğer bir kent, bir ilçe kendi kendini yönetmiyorsa başkalarına muhtaçtır. HDP'nin seçimden anladığı kendi kendini yönetmektir. Halk kendi kendini yönetmeye HDP ile başlayacak. HDP'nin yerel yönetimleri kadınların ve çocukların yerel yönetimi olacak. Valilerin seçimle geldiği bir yerel yönetim istiyoruz. Valileri istemiyoruz, valileri Ankara'ya emekliye ayırmak istiyoruz. Halkın başında despot valiler, despot jandarma genel komutanları istemiyoruz. Güvenlik güçlerini de halkın kendisinin oluşturacağı bir yerel yönetim peşindeyiz."

        BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Türkiye'de bütün ezilenlerin gözünün kendilerinde olduğunu belirterek, "Bu kadar kirlenmiş bir siyasi ortamda, siyasetin bu kadar zehirlendiği ve siyasetin bu kadar ayağa düştüğü, siyasetin ayakkabı kutularına girdiği bir ortamda, halkın umudu olmak, temiz bir siyaseti ortaya koyabilmek için önemli bir fırsat var. Mart seçimleri HDP'nin Türkiye'de üçüncü yol, gerçek bir halk iktidarı olma yolunda büyük bir çıkış olacağı seçim olacak." ifadelerini kullandı.

        "BİZ ÜÇÜNCÜ YOLUZ"

        "Biz üçüncü bir yoluz. İki egemen anlayış arasında büyümesine izin verilmemiş gerçek çizgiyi ortaya çıkaracağız. Rojava'da yaşanan budur." diyen Demirtaş, BDP'nin de örgütlü olduğu yerlerde HDP adaylarının başarısı için canla başla çalışacaklarını belirtti.

        ADAYLAR

        Adana: Ayhan Bilgen- Leyla Uyar

        Amasya: İbrahim Yakın

        Ankara: Salman Kaya-Songül Erol Abdil

        Antalya: Songül Özata

        Artvin-Hopa: Yılmaz Topaloğlu

        Aydın: Rıfat Kanat

        Balıkesir: Mustafa Hasırcı

        Çanakkale: Şeyhmuz Aslan

        Çorum: Erdoğan Bolat

        Denizli: Yahya Aytaç

        Düzce: Fuat Azad

        Edirne: Özlem Uygur

        Eskişehir: Cemal Küçükbaş

        Giresun: Bekir Şensoy

        Hatay: Yusuf Öfgeli

        Isparta: Cemil Yuluğtekin

        İstanbul: Sırrı Süreyya Önder-Pınar Aydınlar

        İzmir: Pınar Türk- Osman Özçelik

        Maraş: Salih Baykal

        Kayseri: Ishak Tacar

        Kırşehir: Munise Altınışık-Eşref Odabaşı

        Kocaeli: Nilay Etiler

        Malatya: Hasan Şahin

        Manisa : Leyla Karalük- Hamdullah Müftüoğlu

        Muğla: Ayşe Erdem

        Ordu: Tahsin Vedat Şensoy

        Sakarya: Harika Günay Karataş

        Samsun: İlhan Cüre

        Tekirdağ: Mukaddes Akdeniz

        Trabzon: Kadir Türen

        Uşak: Ahmet Yılmaz

        Yalova : Sehem Önürme-Tuncay Turanlı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ