Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bekir Bozdağ:Tutukluluk süresini 10 yıldan 7.5 yıla çekiyoruz

        Adalet Bakanı Bozdağ, sürekli eleştiri konusu olan uzun tutukluluk süresiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını söyledi. 10 yıl olan süreyi 7.5 yıla indireceklerini açıklayan Bozdağ: “Bunun ilerde 5 yıla çekilmesi lazım.”

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, uzun tutukluluk süresi konusunda yeni bir çalışma yapıldığını, sürenin 10 yıldan 7.5 yıla çekildiğini açıkladı. Bozdağ şu anda cezaevlerinde 5 yıldan fazla tutuklu olan kişi sayısını da 149 olduğunu söyledi. Dün Kanal 24’te soruları yanıtlayan Bozdağ’ın mesajları şöyle:

        KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

        Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili şu anda Başbakanlık’ta bir kanun tasarımız var. Önümüzdeki günlerde Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısını TBMM’ye sevk edeceğiz. Kişisel Verileri Koruma Kurulu olacak. Kamuoyunda sanki kurul, Türkiye’deki bütün vatandaşların kişisel verilerini tutacak, arşivleyecek, sonra da bunlar şu veya bu şekilde olumsuz sonuçlar doğurabilecek şekilde kullanılabilir gibi bir takım endişeler dile getiriliyor. Kurul herhangi bir veri toplamayacak, depolamayacak. Bu kurul kişisel verileri kanun gereği veya yaptıkları iş gereği örneğin hastanelerde, örneğin nüfusta, örneğin savcılıklarda kanun gereği kişisel verileri toplama durumunda olan kişilerin o verileri amacı dışında kullanıp kullanmadığını, kanuna aykırı bunları kullanıp kullanmadığını denetleyecek, o açıdan vatandaş başvuralarını, şikayetleri inceleyip karara bağlayacak. Adeta kişisel verilerin sigortası olacaktır muhafazası bakımından Bu çok önemli bir adımdır.

        DİNLENME

        Telefonunun, evinin dinlendiği yönünde insanlarda yaygın kanaat var. Herkes “ben de mi dinleniyorum” gibi bir şüphe içerisinde. Dinlemeler konusunda daha sağlıklı hukuksal altyapıyı ortaya koymak adına önemli bir adım atıyoruz. Dinlemeler bundan sonra sadece kuvvetli şüphe ve başkaca delil elde edilememe şartıyla hakimden istenemeyecek. Kuvvetli şüpheyi gösteren delilleri savcının mahkemeye sunması şartını getiriyoruz. Mahkeme karar verirken de, dinlenilmesini istediği kişilerle ilgili evrakları da isteyecek. Dinleme kararını artık hakim değil, ağır ceza mahkemesi verecek.

        DELİLLER GÖRÜLECEK

        Devam eden davada şüpheli avukatları “dosyayı göremedik, aleyhimizdeki delilleri göremedik, neyle suçlandığımız bilmiyoruz, kendimizi nasıl savunacağız?” diyor. Burada önemli başka adımı atıyoruz, soruşturma süresinde müdafi ve şüphelinin dosyadan bir örneğin alabilmesini sağlıyor, bunun istisnai kısımları olan kısımları yasadan çıkarıyoruz. Soruşturma evresinde şüpheli ve müdafiler, dosyadaki delilleri görme imkanına kavuşacaklar.

        UZUN TUTUKLULUKLAR

        Hiçbir insanın 10 yıl süreyle falanca suçu işledin iddiasıyla yargılaması devam edemez. Bu ayıp bir durumdur. Tutuklulara baktığınızda yüzde 18,4 gibi bir rakam görülüyor. Bu bizim arzu etmediğimiz durum. Keşke hiç olmasa. Tutuklama istisnai bir tedbirdir, esas olan serbest yargılamadır. Tutukluluğun cezaya dönüşmemesidir. AYM 10 yıllık süreyi çok buldu ve onu iptal etti, makul bir süre düzenlemesini de Meclis'e bıraktı. Bu konuda da adım atıyoruz 10 yıldan 7.5 yıla çekiyoruz. İlerde 5 yıla çekilmesi lazım. Türkiye’de şu anda cezaevlerinde 5 yıldan fazla tutuklu olan kişi sayısı 149.

        SES KAYITLARI

        Ses kayıtları, görüntü kayıtları, toplumu fevkalade rahatsız ediyor. Herkes “benimle ilgili kayıt var mı” şüphesi içinde. Güvensizlik ortamı oluştu. Bu ortamla birlikte mücadele etmemiz lazım. İçerikleri görünce çok üzüldüm. Herkesin iyi işler yaptığına inandığı kişilerin uğraştığı işlerin başka şeyler olduğunu görmek, herkesi rahatsız etmiş, üzmüştür. Ben de büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Hizmet dışında başka işlerle uğraşıldığını gören insanlarımız hayal kırıklğı yaşadı. Sağduyu takınmayanlara, millet sağduyunun ne olduğunu sandıkta gösterecektir.

        AYM BİR YIL SÜRE VERDİ

        Anayasa Mahkemesi (AYM), 2 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararında, terör suçlarında geçerli olan 10 yıllık tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeyi iptal etmişti. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda tutukluluk süresinin en çok 2 yıl, uzatma süresiyle birlikte en fazla 5 yıl olarak uygulanması gerektiğine dikkat çeken AYM, tutukluluğun cezaya dönüştürülemeyeceğini belirterek, Meclis'e düzenleme için bir yıl süre tanımıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ