Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ertuğrul Kürkçü'den internet düzenlemesine tepki

        HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek olan "Torba Yasa" tasarısının içerisinde yer alan internetle ilgili düzenlemelerin, Türkiye'yi, kategorik olarak İran ile Çin gibi ülkelerde aynı sıraya yerleştiğini öne sürdü.

        HDP Eş Başkanı da olan Kürkçü, düzenlediği basın toplantısında, Ali İsmail Korkmaz ile ilgili davanın Kayseri'ye alınmasını eleştirdi. Kürkcü, "Bu dava nereye kaçırılırsa kaçırılsın, sonunda katillerin adil bir şekilde cezalandırılmasına kadar takipçisi olacağız" dedi.

        Meclis'te görüşülecek olan internet ile ilgili düzenlemelerin Genel Kurul aşamasına gelinceye kadar usullere uygun yapılmadığını öne süren Kürkcü, buradaki düzenlemelerin, insan hakları sözleşmelerine, AB hükümlerine, düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı hükümler içerdiğini söyledi.

        Kürkcü, "Bile bile bu düzenlemeyi getirmek, Anayasa Mahkemesi iptal edene ya da Cumhurbaşkanı iade edene kadar hükümetin kendini siber kalkan halkasına alma ihtiyacıdır" diye konuştu.

        Bu düzenlemelerle Türkiye'nin, kategorik olarak İran ile Çin gibi ülkelerde aynı sıraya yerleştiğini öne süren Kürkcü, şu ifadeleri kullandı:

        "Hükümet, düzenlemeyle internet içerik ve yer sağlayıcılarının birlik oluşturmasını istiyor. İçerik sağlayıcılar bu yasanın dayatılmasını kabul edecekler mi etmeyecekler mi? Baskıyı kabul edecekler mi etmeyecekler mi? Hükümet, internet koruculuğu sistemi oluşturmak istiyor. Bu içerik ve yer sağlayıcılar, korucu olmamak için hayatlarını veren Kürt köylüleri kadar onurlarına düşkün, kendileriyle iş yapan yurttaşlara karşı saygılı olacak mı olmayacak mı göreceğiz. Hükümet kendi oyununa, içerik sağlayıcıları ortak etmek istemektedir.

        Bu muhtemel yasaklar neyse her gün pek çok bununla ilgili iş yapacağım. Herkes bunu binlerce kere yaptığı zaman bu yasa işlem hale gelecektir ve bu yasa gözden geçirilecektir."

        CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın soru önergesiyle haber ilgili haber yapan sitelere TİB'in uyarı göndermesiyle ilgili bir soru üzerine Kürkcü, bugün yeni bir gelişme olduğunu ve bunun sehven yapıldığının açıklandığını anımsattı.

        Bu olayın TİB'in bu konuda nasıl "iştahlı ve obur olduğunu gösterdiğini" belirten Kürkcü, TİB'i daha çok yetkiyle donatmak yerine yetkilerini azaltmak ve TİB'in düzenleyici kurum haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        Kürkcü, Bakanlar ilgili fezlekelerin TBMM'ye gelmemesi ilişkin başka bir soru üzerine, "Bu bir kollama mekanizması olarak çalışıyor ama bundan kaçış yok. Eninde sonunda yargı konusu olan şeyler yargılanacak" dedi.

        "Fezlekelerin içeriği değiştirile mi?" sorusuna Kürkcü, "Olursa, büyük sahtekarlık olur. Olamayacağını düşünüyorum" karşılığını verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ