Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 24 bin uzman jandarmadan eylem planı

        ÖZLEM YILMAZ (AHT)

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni yürürlüğe giren TSK Yan Ödeme Kararnamesi, uzman jandarma olarak görev yapan personelin tepkisini çekti. Yeni kararnameyle hem emir komuta zincirinin zedelendiği, hem de uzman jandarmalara 'ikinci sınıf personel' muamelesi yapıldığı öne sürüldü.

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 5 Ocak'ta yürürlüğe giren 2014 TSK Yan Ödeme Kararnamesi ile subay, uzman jandarma ve uzman erbaşların ödemelerinde iyileştirme yapıldı. Ancak uzman jandarma olarak görev yapan personel, 'ikinci sınıf personel' muamelesi gördüklerini belirterek, kararnameye itiraz etti. Kararnameye ilişkin itirazlar, hem Jandarma Genel Komutanlığı'na, hem de Meclis'e iletildi.

        "BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"

        Kısa adı EMUJAD olan Emekli Uzman Jandarmalar Derneği Başkanı Adnan Oğuz, "Bu kararname uzman jandarmalar üzerinde infiale yol açtı. Yaptığımız işi kimse sorgulamadığı gibi 'eşit işe eşit ücret ilkesi' göz önüne alınmayarak hak edilenler verilmedi. Kararnameyle birlikte Türkiye'nin dört bir yanındaki uzman jandarmalardan iş bırakma eylemine ilişkin talep geliyor. Birçok arkadaşımız Ankara'da eylem yapmak istiyor. Ancak biz personeli soğukkanlı olmaya çağırıyoruz. Uzman jandarmalar, güvenlik ve asayişten sorumlular. Türkiye'de bugün sayıları 24 bin. Bıçak kemiğe dayandı artık. Astsubaylarla aynı görevi yapıyoruz, ancak daha az tazminat ve maaş alıyoruz. Bu çok onur kırıcı" diye konuştu.

        "EMİR KOMUTA ZİNCİRİ ZEDELENDİ"

        Alınan maaşların ortalama 2 bin 400 ila 3 bin 300 lira arasında olduğuna dikkat çeken Oğuz, "Meselemiz aldığımız maaş değil, yapılan haksızlıktır. Doğu'ya giden personel arasında bile ayrım yapılmış. Tüm doğu görevlerine giden personel için ayrım yapılmadan doğu tazminatı verilmelidir, birinci doğu- ikinci doğu diyerek ayrım yapılmamalıdır. Ayrıca kararname ile hiyerarşi yok sayılmış, emir-komuta zinciri zedelenmiştir. Kararname, 'Maaşlar sağlık nedeniyle kesintiye uğrar' diyor. Bizden fazla, uzman erbaştan daha az kesinti yapılıyor. Uzman jandarmadan yapılan kesinti brüt 160 ila 560 lira arasında. Personel çalışırken hastalanıyor. Birçok yerde astsubayın yerine ataması yapılıyor. Ancak astsubaylar için verilen ek göstergeleri alamıyorlar. Halbuki astsubayın yaptığı işin aynısını yapıyorsun. Öte yandan ilçe merkezinde masa başında görevli olan 316 lira, dış karakolda mahrumiyet bölgesinde çalışan Astsubay Uzman Jandarma ise 41 lira zam alacak. İnsanlar göz göre göre isyan noktasına getiriliyor. Hazırlanan kararnameyi esefle kınıyoruz. Konuyu Milli Savunma Bakanlığı'na da bildireceğiz" bilgisini verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ