Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam: Çok acı. Biz bunları engellediğimizi düşünüyorduk

        HABERTURK.COM

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ilk kez canlı yayına çıktı. Habertürk TV'de Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtlayan Bakan İslam kadına şiddetten çocuk gelinlere kadar birçok konuya değindi.

        Kadına şiddetle ilgili etki analizleri uygulaması yapılması talimatı verdiğini açıklayan Bakan İslam panik butonu kullanımı ile ilgili de rakam verdi.

        İslam, "Panik butonu 2 ilde pilot olarak yapılıyor. 101 kişiye panik butonu verilmiş 50 kişi aktif kullanıyor. 116 kişinin çevresi ve kimliği değiştirildi." dedi.

        İşte Bakan İslam'ın konuşmasından önemli satır başları;

        ÇOCUK GELİNLER

        Dünyada ve Türkiye'de önemli bir sorun. Erken evlendirmenin birçok sebepleri olabiliyor. Sebep ne olursa olsun sonuçları açısından vahim ve ortadan kaldırılması gereken bir durum. Çalışmalar var. Ben göreve geldikten sonra bununla mücadele için ciddi çalışmalar yaptım. Elimizdeki yasal düzenlemeleri çok iyi kullandığımız taktirde büyük atabileceğimiz kararına vardık. Konuyla alakalı bakanlıklarla, arkadaşlarla görüştük. Yasalarla bir yere gidebiliriz.

        ZİHNİYET DEĞİŞTİRMEK LAZIM

        Yasalar hem farkındalık yaratıyor hem caydırıcılık yaratıyor. Halkı bilinçlendirmek ve zihniyet değiştirmek laızm. Taslak metinde tartışılacak konular var. Yapılmış kanunlarımızın işletilmesi için ne yapabiliriz sorusunun cevabı aranacak. Elimizdekilerle varabileceğimiz noktaya varalım bu gelişmeyi kaydederken eksiklerimizi tarayalım ve düzenlemeleri yapalım. Ben yasal mevzuatı taradım bunları uygularsak büyük adımlar atabiliriz bunu gördüm.

        Biz önümüzdeki hafta Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile bu yasayı nasıl çalıştırabiliriz diye konuşacağız. Eksiğimiz ne. Ufak tefek kusurlarımız varsa bunu yapalım. Bunu yaptığımızda çocukların 18 yaşına kadar eğitim sistemi içinde kalmasını sağlıyoruz ve erken yaştaki evliliklerin önüne geçmiş oluyoruz.

        HEPSİNİN UYARILMASI LAZIM

        Evlilikler yasal değil. Bunun için Diyanet İşleri Bakanlığımızla, STK'larla görüşeceğiz. Kanaat önderlerine gidebiliriz. Ailelere tek tek gidip işin mahsurunu anlatabiliriz. İmamlar değil sadece nikahları kıyanlar. Yasal olmayan evlilik töreni düzenleyen hepsinin uyarılması lazım.

        KÜRTAJ

        Bizim mağdurun yerine geçip bir karar vermemiz mümkün değil. Çocuk yaşasın, alınsın... Bu mümkün değil. Biz onlar tarafından verilen kararın gelişmesi ve oluşması yönünden fikir oluşmasını sağlayabiliriz. Mağdur ailesi ve hukuk karar verecek. Bize müracat ederlerse biz verdikleri karara destek oluruz.

        SURİYELİ KADINLAR

        Bizim kamplarımızla kalan kadınlarla ilgili çalışmalarımız var. Onlara erken evliliklerin zararlarını ve kendilerine nasıl yardımlarda bulunacağımızla ilgili seminerler yapıyoruz. Söylentiler yakınlarının yanında ya da kendilerine ev tutan kadınlar için çıkıyor. Bu kadınların eğitilmesinden ziyade halkımızın vicdan elini avucunun eline içine lazım. Kime yapıyorsunuz bu teklifi. Bombadan kaçan, savaştan kaçan insanlara...

        KADINA ŞİDDET

        Sosyal politikaların etki analizlerinin yapılması lazım, revize edilmesi lazım. Kadına karşı şiddetle ilgili yaptığımız uygulamaların etki analizlerini yapıyoruz. Etki analizleri yapılsın talimatını 2 hafta önce verdim yaklaşık 6 ay sonra sonuçlara ulaşılır. Kadın konusunda 2 aşamalı çalışıyoruz.

        101 KİŞİYE PANİK BUTONU VERİLDİ

        Panik butonu 2 ilde pilot olarak yapılıyor 101 kişiye panik butonu verilmiş 50 kişi aktif kullanıyor 116 kişinin çevresi ve kimliği değiştirildi.

        Kadın sığınma evlerinde artış var. Bizim kapasitemiz artıyor. Son 4 yılda 125 kadın konuk evimiz var. Hamile kadınların sığınabileceği yerler yapmaya çalışıyoruz. Konuk evlerini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz ama asıl istediğimiz şey bunlara ihtiyaç kalmasın.

        3 YAŞINDAKİ MUHARREM'İN ÖLÜMÜ

        O resmi gördüğümde çok acı hissettim. Çok acı, biz bunları engellediğimizi düşünüyorduk. Soruşturmalar başladı. Bunların olmaması lazım bir daha olmayacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ