Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Genel Kurul seçim arası verecek ama gündem yoğun

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        TBMM, yerel seçim için 28 Şubat’ta çalışmalarına ara vermeden önce bir Anayasa değişikliği, iki Demokratikleşme Paketi ve bir de Torba Kanun çıkarılması için mesai yapacak. 9 olan normal mesai gün toplamı hafta sonları da dahil edilerek 18 güne çıkarılabilecek.

        ASKER-AFET: Genel Kurul’da önce “Asker Torbası” olarak bilinen yasal düzenlemelerin son oylaması yapılacak. Büyükşehir Kanunu ile 14 ilde İl Özel İdareleri’nin kaldırılması ve bu kapsamdaki afet birimlerinin yasal boşluğa düşmesi nedeniyle, seçim öncesi çıkması gereken Afet ve Acil Durum Yönetim Durumu Başkanlığı (AFAD) Yasası da öncelikli olarak görüşülecek.

        İKİ PAKET: Meclis tatile girene kadar yasalaşması planlanan iki Demokratikleşme Paketi’nden Alt Komisyon’da çalışması tamamlanan ilk paket Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. Adalet Komisyonu ise, Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) kaldırılmasını da öngören ikinci paketi görüşecek.

        KIRMIZI ÇİZGİ: Anayasa Komisyonu’ndaki pakette farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda, W, X, Q düzenlemesi, yüzde 3’ten fazla oy alan partilere Hazine yardımı, partilerde eş genel başkanlık ve nefret suçu işleyenlere ceza düzenlemesi yer alıyor. CHP ve MHP’nin kırmızı çizgileri nedeniyle hem komisyonda hem Genel Kurul’da bazı maddelere ciddi muhalefet etmesi bekleniyor.

        SICAK MADDELER: Adalet Komisyonu’nda görüşülecek Demokratikleşme Paketi’nin de sıcak gündem ile doğrudan ilgili maddeler nedeniyle komisyon ve Genel Kurul süreci hararetli geçecek.

        TUTUKLU VEKİL: Geçen hafta bir araya gelen AK Parti, CHP ve BDP’nin hukukçu vekillerinin üzerinde uzlaştığı “tutuklu vekil” teklifinin de kısa sürede şekillenmesi bekleniyor. Teklifle ilgili komisyon ve Genel Kurul’da gizli oylamalı iki Anayasa turu yapılabilecek.

        İNTERNET SÜRPRİZİ: Köşk, yurtiçinden ve dışından sansür gerekçesiyle tepki çeken internet düzenlemesini veto ederse Meclis seçim öncesi son çalışma günlerinde bu yasayı da görüşmek durumunda kalacak.

        DERSHANELER: Geçen hafta TBMM’ye sunulan Dershaneler Yasası’nın yerel seçimin ardından Genel Kurul’a getirilmesi bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ