Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz'da yeniden yargılama talebine yapılan itiraz üst mahkeme tarafından reddedildi

        Balyoz Davası'nda sanıkların yaptığı "yeniden yargılanma" talebinin reddine yapılan itiraz da üst mahkeme tarafından reddedildi.

        Balyoz Davası hükümlülerinin yeniden yargılama talebinin reddedilmesi kararına yaptıkları itiraz da reddedildi. Mahkeme, itirazların yargılamanın yenilenmesini gerektirir nitelik taşımadığını vurguladı.

        Balyoz davasında ceza alan sanıklar yeniden yargılama talebi ile davanın görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkemenin talebi reddetmesi üzerine sanıklar bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurmuştu. İtiraza ilişkin karar veren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Özçelik ile üye hakimler Birol Bilen ve Mehmet Uğurlu, sanıkların itirazlarını bir kez daha reddetti.

        Mahkeme, 7 sayfalık ret kararın "Dijital delillerin sahteliğine ilişkin" başlığı altında yaptığı değerlendirmede "Dijital delillerin hükme esas alınmaması gerektiğine ilişkin yargılama sırasında hükümlüler ve avukatlarının yaptıkları savunmalar İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildiği ve bu konuda yapılan temyiz incelemesi üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin temyiz taleplerini bu yönden yerinde bulmadığı ancak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan bilirkişi raporunda 5 No'lu hard diske yönelik yapılan değerlendirme sonrasında hükümlüler ve avukatlarının yargılamanın yenilenmesi isteminde bulundukları anlaşılmıştır" ifadelerine yer verdi.

        İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davasına ilişkin yazdığı gerekçeli kararda, dijital delillere ilişkin yaptığı değerlendirmelere de yer veren Mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına da değindi.

        Dijital delillerin sahteliği iddiası ve 5 No'lu hard diske yönelik düzenlenen rapor içeriği, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davasına ilişkin kararı ve Yargıtay'ın kararındaki tespitlerin birlikte değerlendirildiğini belirten Mahkeme, "Hükümlüler ve avukatları tarafından belirtilen hususların hükme esas alınan bir delilin sahteliği niteliğinde olmadığı ve yargılamanın yenilenmesini gerektirecek nitelik taşımadığı, bu nedenle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önceki ret kararının yasaya uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın da tanık olarak dinlenmesi talepleriyle ilgili değerlendirme yapan Mahkeme, kararında "Hükümlüler ve avukatları tarafından bir kısım kişilerin basında yer alan açıklamaları gerekçe gösterilerek tanık olarak dinlenmeleri talep edildiği ancak yapılan açıklamaların belli bir olayla ilgili olmayan ve ülkenin gündemine yönelik soyut değerlendirme niteliğinde olduğu, hatta bu açıklamalara yanlış anlam yüklendiğinin beyan sahipleri tarafından da belirtildiği dikkate alındığı tanık olarak dinlenmesi istenen kişilerin beyanlarının yeni delil niteliği taşımayacağı, bu nedenle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ret kararının yasaya uygun olduğu kanaatine varılmıştır" dedi.

        Mahkeme, açıklanan bu nedenlerle, hükümlülerin yeniden yargılama talebinin reddedilmesi kararına yaptıkları itirazın reddedildiğine hükmetti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ