Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu kuraklık, Veysel Eroğlu İstanbul susuz kalacak mı, İstanbul su

        Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son günlerde sıklıkla gündeme gelen kuraklık meselesi konusuna değinerek, "Dünyada su denilince biz bilinen isimiz. Bizim büyük bir tecrübemiz var. Vatandaşlarımız endişe etmesin, Allah'ın izniyle eski günleri yaşatmayacağız. Su her daim akacaktır" dedi.

        Bakan Eroğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar'ın Bayat ilçesindeki partisinin aday tanıtım toplantısına katıldı. Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, kuraklık ve torba yasa konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının soruları üzerine kuraklı meselesine değinen ve endişe edecek bir durumun olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

        "Biz dün bütün arkadaşlarımızı topladık, başkanlığımda bir toplantı yaptık. Dünyada su denilince biz bilinen isimiz. Bizim büyük bir tecrübemiz var. Biz şu anda A alternatifindeyiz. B ve C alternatiflerimiz de var. Biz oturduk bütün kentlerin su meselesini baştan sona masaya yatırdık. Esasen sıkıntı olması muhtemel olan birkaç ilimizle ilgili de çalışma yaptık. Ama herhangi bir tehlike olmadığını ifade edeyim. Mesela özellikle Sabanca Gölü'nde azalma olduğundan Kocaeli ve Sakarya'nın su sorunu olacağı yönünde iddialar vardı. Ama baktım hiçbir problem yok. Sapancamız da yeteri kadar su var. Vatandaş endişe etmesin. Ama endişesini de haklı görüyorum. Ankara'da, İzmir'de, İstanbul'da nereye bakarsanız bakın bu sıkıntıları bildikleri için, su taşımaktan dolayı genelde çok büyük sıkıntılar çekmişlerdi. Küvetlerden maşrapa ile su doldurdukları günleri bildikleri için, evlerin bidon ev olduğunu bildikleri için endişe ediyorlar. Dolayısı ile o günlerin ıstırabınız hatırlıyorlar. Değerli vatandaşlarımızı lütfen bunu düşünecek olan biziz, bunu siz düşünmeyin, rahat olun. Allah'ın izniyle eski günleri yaşatmayacağız. Su her daim akacaktır"

        "SULAMA BARAJLARIMIZDA YÜZDE 45 SEVİYELERİNDE DOLULUK ORANI VAR"

        Açıklamalarında kuraklık konusunda diğer alternatif planlarında devreye konulacağını ifade eden Bakan Eroğlu, "Biz gerektiği zaman B planlarını devreye sokuyoruz. Bazıları soruyor bu B planı nedir diye. Bu teknik bir konu tamamen meslek sırrı. Biz dün bütün uzmanlarımızla B planını gerektiğinde devreye sokmak için hazırlık yaptık. Sadece Türkiye'de değil dünyada California'da, ABD'de bile su sıkıntısı var. Çünkü küresel bir sıkıntı bu. Türkiye'de de zaten zaman zaman, 7 yılda bir kuraklık oluyor. Bazen 20-30 yılda bir daha şiddetli bir kuraklık oluyor. Böyle bir kuraklığı 1972'de, 1989'da, 1994 ve 2000 yılında böyle bir kuraklık yaşamışız. 2007 yılında da yaşadık. Ama onları da vatandaşlara hiç hissettirmeden bu kuraklıkları biz atlattık. İnşallah bunu da atlatacağız. Bir kuraklık var, su eksikliği var. Ama Allah'ta lütfederse biz de tecrübemizle hiçbir şehre su sıkıntısı yaşatmayacağız. Bunda kararlıyız. Kaldı ki inşallah bu hafta sonunda da Batı'dan başlayarak yağışlar bekliyoruz. Esasen şimdi yağışlar olsa bu tarım arazileri için fevkalade faydalı olurdu. Ama sulama barajlarımızda yüzde 45 seviyelerinde doluk oranı var. Diğerlerinde, içme suyu barajlarından bu ilden ile değişiyor, hakikatten çok büyük bir problem yok" dedi.

        "TORBA YASADA İNSANLARIN ŞEREF VE HAYSİYETLERİNİ KORUYACAK MADDELER VAR"

        Bakan Eroğlu, bu gece sabaha yakın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen 'Torba Yasa' konusunda da basın mensuplarından gelen sorulara yanıt vererek, "Torba yasa ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Mesela bu yasada ormanlarla ilgili bizim bazı konularımız vardı. Bunlar tabii önemli hususlar ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Türkiye'dekiler merak etmesin, Türkiye daha demokratikleşiyor, fikir hürriyeti, insan haklarını ve haysiyetinin korunduğu biz düzenleme yapıyoruz. Her daim insanların özel hayatının korunduğu haysiyetinin, şerefinin korunduğu yani her şey insan için yaptığımız şey bunun için, bunu özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

        Bakan Eroğlu, buranın ardından programına İscehisar ilçesi ile devam etti.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ