Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yüksek Seçim Kurulu (YSK)

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart yerel seçimler öncesi seçmen listesini sorgulayın. 30 Mart Yerel Seçimlerinde kim, nerede oy kullanacak?

        YSK, 30 Mart 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde kimin, nerede oy kullanacağını internet sitesinden açıkladı.

        30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde "nerede oy kullanacağınızı" gösteren bilgi sistemi Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden yayınlandı.www.ysk.gov.tr/ysk/index.htmladresinden yapacağınız sorgulamayla nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

        ‘Nerede oy kullanacağım’ için YSK, internet sitesine girdiğinizde sizden T.C. numaranız, nüfusa kayıtlı olduğunuz il, nüfusa kayıtlı olduğunuz ilçe, cilt no, aile sıra no ve sıra no gibi kimlik bilgilerinizi istiyor.

        YSK Seçim Listeleri teslim edilmeye başlandı

        Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 30 Mart 2014'te yapılacak mahalli idareler seçimlerine ilişkin belirlediği seçim takvimine göre, siyasi partiler aday listelerini teslim etmeye başladı. AK Parti Pursaklar İlçe Başkanlığı Belediye Başkan adayı ve Meclis üyelerini yer aldığı listeyi Ankara İl Seçim kuruluna gelerek teslim etti. AK Parti Pursaklar İlçe Başkanı Sinan Ünver çıkışta yaptığı açıklamada, “Başvurmalarımız verdik Yüksek Seçim Kuruluna. Vatanımıza milletimize hayırlı olur inşallah. AK Parti Pursaklar İlçe Başkanlığı Belediye Başkanımız adayımız ve Meclis üyelerimiz listelerini teslim ettik” dedi.

        BAŞKA İLDE OY KULLANMAK MÜMKÜN MÜ?

        Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.

        YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?

        Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 09.05.2012 tarihinde kabul edilen 6304 sayılı Kanun gereği, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları halinde, Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, 09.05.2013 tarihinden sonra yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimi, Halkoylaması ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerimizde kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler.

        YSK bu saatin altını çizdi! İşte seçim takvimi

        YSK seçim takvimine göre, siyasi partiler aday listelerini yarın 17.00'ye kadar seçim kurullarına bildirecek.Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 30 Mart 2014'te yapılacak mahalli idareler seçimlerine ilişkin belirlediği seçim takvimine göre, siyasi partiler aday listelerini 17.00'ye kadar seçim kurullarına bildirecek. Seçim takvimine göre, yarın sandık kurulu oluşum çalışmalarına başlanılacak.

        Siyasi parti ilçe başkanlıkları yarın en geç saat 17.00'ye kadar belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde ise siyasi parti il başkanlıkları, büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına vermeleri gerekecek.

        Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü ise 20 Şubat olacak.

        Geçici aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurulları, büyükşehir belediye başkan adaylarının ise il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullerle 21 Şubat'ta ilan edilecek ve itirazlar başlayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ