Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mahkeme ‘Kaldırıldık’ duyurusu astı, 28 Şubat davası görülemedi

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından, 28 Şubat davasını gören Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Kaldırıldık” diyerek duruşma yapmadı.

        Mahkeme duruşma salonunun kapısına, “6526 sayılı yasa gereği mahkememiz kaldırılmıştır. Dosyalar tevzi bürosuna devredildiğinden herhangi bir karar verilmemektedir” notunu düştü. 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası açıklanan kararlarla başlayan 28 Şubat sürecine ilişkin; Refah-Yol hükümetini devirdikleri iddiasıyla 102 kişinin yargılandığı 28 Şubat davasının görülmesine 33 günlük aradan sonra dün devam edilmesi bekleniyordu. Ancak sabah saatlerinde duruşmayı takip etmek için Ankara Adliyesi’ne giden sanıkları mahkeme kapısındaki “Kaldırıldık” notu karşıladı. Mahkeme kapısında, ÖYM’leri kaldıran düzenlemenin yürürlülüğe girdiğini anımsatan bir not yer aldı.

        BAŞSAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

        Mahkeme, dava dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. HSYK dosyanın verileceği yeni mahkemeyi belirleyinceye kadar dosya başsavcılıkta bekleyecek. Mahkemenin belirlenmesinin ardından 28 Şubat davası kaldığı yerden görülmeye devam edilecek.

        TUTUKLU SANIK KALMADI

        75’i tutuklu 103 sanıklı 28 Şubat davası, 2 Eylül 2013’te görülmeye başlandı. Mahkeme, ilerleyen duruşmalarda 75 tutuklu sanığın tamamını tahliye etti. Davanın en önemli sanıkları arasında, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir de yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ