Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YGS sınavı, kazlıçeşme mitingi, yenikapı mitingi, pamuk, YGS'ye girecekler, YGS 2014

        AHT

        ÖSYM tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), dün yapıldı. Tüm iller ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yapılan sınava 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı.

        YGS, yurt genelinde olaysız sona ererken; Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi'nde sınava giren adaylar, Kazlıçeşme'deki Nevruz kutlamaları nedeniyle tam bir kabus yaşadı. Miting alanına sadece 200 metre uzaklıktaki okul, kalabalıktan gelen seslerle doldu. Atılan havai fişekler ve çıkan gürültü, adayların dikkatini dağıttı. Miting alanına gitmek için okul önünden geçen gruplar da slogan attı. Bunun üzerine bir vatandaş, "Sınav var" yazan bir karton kutuyu havaya kaldırarak uyarıda bulundu.

        PAMUK DAĞITILDI

        Gürültü nedeniyle sınava girenlere pamuk dağıtıldı. Seslerden rahatsız olan öğrenciler pamuklarla kulaklarını tıkadı. Okul önünde çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen veliler ise yaşadıkları durum nedeniyle gözyaşlarına boğuldu. Bazı veliler, "Sınavda çocuklarımız tedirgin oluyorlar. Biraz önce havai fişek patlattılar. ÖSYM ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün bu okula sınavı vermemesi lazımdı. Bunu bile düşünemiyorlar" diyerek tepki gösterdi.

        İMZA TOPLADILAR

        Gözyaşlarını tutamayan Funda Altun isimli veli, "Çocuğum bu gürültüde sınava giriyor ve bu sınavın kesinlikle iptal olması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Veliler, imza toplayarak yetkilileri şikayet edeceklerini söylediler.

        Gözyaşına boğuldular

        'GÜRÜLTÜDEN SORULARI ANLAMADIM'

        Pınar Özgün: Kaç yıldır bu sınava hazırlanıyorum. Soruların bir çoğu parağraf sorularıydı. Kaç kez okumama rağmen gürültüden hiçbir şey anlamadım.

        'NEDEN BAŞKA OKULA ALINMADI'

        Kübra Şen: Bu benim son sınavımdı. Gürültü yüzünden başarısız oldum. Neden bu sınav başka bir okula alınmadı.

        'EMEĞİMİZ BOŞA GİTTİ'

        Dilara Sarıkaya: O kadar emeğimiz boşuna gitti.

        Kalem ve silgi ÖSYM'den

        SABAHIN erken saatlerinden itibaren sınav merkezleri önüne giden adaylar kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirilerek içeri alındı. Adaylar, sınav salonlarına girmeden önce cüzdan, saat, gözlük, bozuk para, çanta gibi eşyalarını, görevlilere emanet etti. Nüfus cüzdanı yanında bulunmayan adaylar ise sınava giremedi. Öğrencilere kalem, silgi, kalemtıraş, şekerleme ve peçete ÖSYM tarafından verildi. Sınava girenler yanlarına sadece şeffaf şişe içerisine su alabildi. Adaylar sınavda ter dökerken yakınları da dışarıda onlar için dua etti.

        Rakamlarla YGS

        - YGS, 175 sınav merkezinde, 6 bin 745 binada, yaklaşık 106 bin salonda gerçekleştirildi.

        - Sınava, 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı.

        - Sınav için bu yıl 942 bin 996 kadın, 1 milyon 143 bin 991 erkek aday başvuru yaptı.

        - Sınav saat 10.00'da başladı ve 160 dakika sürdü.

        - YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.

        - 140 puan barajını aşanlar önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edecek.

        - YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak.

        Gaziantep'te 3 gözaltı

        Yurt genelinde YGS sakin geçerken, Gaziantep'te başkalarının yerine sınava girdikleri öne sürülen 3 kişi gözaltına alındı. Bayburt'ta bir öğrenci sınavın bitimine 1 saat kala baygınlık geçirip hastanelik oldu. Bursa'da 32 engelli ayrı sınıflarda girdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ