Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sandıklar kapandı

        Türkiye genelinde 52 milyon 695 bin 831 seçmen, 30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için oy kullandı. Oy verme işlemi saat 17.00 itibari ile işlemi sona erdi.

        Türkiye genelinde, yerel seçimler için oy kullanma işlemi tamamlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oyunu Ankara'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da kullandı.

        Yurdun doğu ve güneydoğusunda 32 ilde sandıklar saat 16.00'da kapatılmıştı. Yurt genelinde ise oy verme işlemi saat 17.00'de sona erdi.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunu Ankara'da Çankaya İlkokulu'nda kullandı. Çankaya İlkokuluna eşi Hayrünnisa Gül ile gelen Cumhurbaşkanı Gül, oyunu 1198 numaralı sandıkta kullandı. Gül ve eşine sandık görevlileri tarafından çikolata ikram edildi.

        Oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gül, düne kadar bütün siyasi partilerin sözcülerinin görüşlerini paylaştıklarını söyledi.

        "Bugün de artık söz milletin" diyen Gül, milletin görüşlerini oy sandığında ifade ettiğini belirtti. Gül, neticelerin milletin iradesi olduğunu vurgulayarak, "Nasıl tecelli ederse onu yarın göreceğiz. Bunu herkes büyük bir olgunlukla ve büyük bir saygıyla karşılayacaktır. Ondan sonra artık hepimizin hemen Türkiye'nin kendi gündemine artık dönmesi gerekir. Hepimiz şunu biliyoruz ki, biraz sert bir seçim kampanyası oldu artık bunları geride bırakmak gerektiğine inanıyorum. Bütün vatandaşlarım şuna inansın ki devletimiz güçlüdür, güçlü bir devletimiz vardır, devletimizin bütün kurumları da güçlüdür. Karşılaştığımız sıkıntılar, problemler, sorunlar bunlar anayasal kanunlar, hukuk devleti nizamı içerisinde çözülür ve Türkiye güçlü bir şekilde yoluna devam eder" değerlendirmesinde bulundu.

        "KAZANANI DEMOKRASİ VE MİLLETİMİZDİR"

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara'da oyunu Gölbaşı Şahin Sevin İlköğretim Okulu'nda kullandı. Oy kullanacağı okula eşi Gülten Çiçek ile sivil plakalı araçla gelen Çiçek, gazetecilerin ilgisi arasında 1150 nolu sandığın olduğu sınıfa gitti.

        Çiçek, okuldan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

        "Elbette, bu seçimin kazananı ve kaybedeni olacak, ama kazananı demokrasi ve milletimizdir. Bu anlayışla, seçimlere bakmak gerekir. Cumartesi günü akşam saat 18.00'e kadar tüm adaylar ve siyasi partilerimiz, düşüncelerini ve kanaatlerini Türkiye için ne söylemek istiyorlarsa, bunların hepsini doğrusu söylediler. Bugün de söz sahibi olan millettir. Milletimiz de bir karar verecek. Yarın sabahtan itibaren de seçilmiş olan arkadaşlarımız, vatandaşlarımız ülkeye hizmet edecekler. Şimdiden başarılar diliyorum."

        BAŞBAKAN OYUNU İSTANBUL'DA KULLANDI

        AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul'un Üsküdar ilçesinde kullandı.

        Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkan Erdoğan, saat 13.20'de eşi Emine, oğlu Bilal ve gelini Reyyan ile kızı Sümeyye Erdoğan, kızı Esra ve damadı Berat Albayrak ile oylarını kullanacakları Saffet Çebi İlkokulu'na geldi. Erdoğan, oyunu sandığa atmadan önce "İstanbulumuz, ülkemiz, demokrasimiz için hayırlı olsun" dedi. Erdoğan, "Türkiye genelinde şu ana kadar edindiğim bilgiler, katılımın çok yüksek olacağı istikametinde. Gerçekten şu ana kadar meydanlarda arzu edilmeyen açıklamalar, konuşmalar olmasına rağmen, milletimiz bugün tüm gerçekleri her şeyin üstünde söyleyecek, konuşacak. Meydanlarda konuşulanların ötesinde bugün milletin söylediği belirleyici olacak. Bana göre millet ne derse odur" diye konuştu.

        "MUTLUYUM, OYUMU KULLANDIM"

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki Arjantin İlkokulunda oyunu kullandı. Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Çukurambar'daki Arjantin İlkokuluna 12.30'da gelerek okul bahçesindeki vatandaşlarla selamlaştı. Kılıçdaroğlu ve eşi, sandık görevlilerine kimlik belgelerini gösterdikten sonra 4149 numaralı sandığa oylarının bulunduğu zarfları attı.

        Halka hep "vicdanlarına danışarak oylarını kullanmaları" çağrısı yaptığını ve bunun gerçekleşmesini umduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

        "Mutluyum, oyumu kullandım demokrasinin gereği... Demokrasimiz güçlenmek zorunda, temizlenmek zorunda, güzel bir demokrasi inşa edeceğiz. Ben halkıma güveniyorum. Onların irfanına güveniyorum, umarım güzel bir sonuç çıkar ortaya."

        DEVLET BAHÇELİ

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu Ankara'daki Anıttepe Ortaokulunda kullandı.

        Oy kullanacağı okula MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mevlüt Karakaya ile gelen Bahçeli, gazetecilerin ilgisi arasında 1376 numaralı sandığın olduğu sınıfa geldi. Okuldan ayrılmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, bugün gerçekleştirilen yerel seçimlerin millete, tüm siyasi partilere ve partilerin adaylarına hayırlı uğurlu olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ettiğini söyledi. Bahçeli, "Bütün siyasi partilerimiz, yoğun bir çalışma ortamından sonra, bugüne ulaşmış bulunuyorlar. Şu an aldığımız bilgiler kadarıyla yüksek bir katılım olduğu görülmektedir. İnşallah hayırlara vesile olur" dedi.

        "SANDIKLAR AÇILDIKTAN SONRA DEĞERLENDİRMEDE BULUNACAĞIM"

        BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye'deki bütün yurttaşlar ve siyasi partiler açısından hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Umut ediyorum ki bugün kazasız belasız, ciddi bir sorun, sıkıntı yaşanmadan seçimleri tamamlayacağız" dedi.

        Demirtaş, eşi Başak ile geldiği Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Seçim merkezinde 1266 nolu sandıkta oy kullandıktan sonra açıklama yapan Demirtaş, sandıklar açılmaya başladıktan sonra halk iradesinin, siyasi partilere olan ilgisinin ortaya çıkacağını ve onun ardından değerlendirmede bulunacağını belirtti.

        Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, oyunu Turan Dökmeci İlkokulunda kullandı. Kamalak, Eşi Zübeyde Kamalak'la 2007 nolu sandığın olduğu sınıfta oylarını kullanarak okuldan ayrıldı.

        "SORUMSUZLUK DEVAM EDİYOR"

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, oyunu Beştepe'deki Sofuoğlu İlkokulu'nda kullandı. Arınç, "Sosyal medyadaki bu sorumsuzluk sadece seçim konusunda değil başka konularda da maalesef devam ediyor. İnsanların uyanık olması, düşünmesi, bunların niçin yapıldığını bilmesi lazım. Onlar ne derlerse desinler ben seçmenime güveniyorum. Herkes, hangi partiye kullanırsa kullansın, bilinçli olarak kullanıyor ve bunlara itibar etmiyor" dedi.

        Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, oyunu Etlik Talip Yener İlkokulunda kullandı. İşler, okuldan ayrılırken gazetecilere açıklamada bulundu. 30 Mart seçimlerinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını dileyen İşler, güzel bir ortamda seçimlerin icra edildiğini belirtti.

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, oyunu Emek'teki Gülen Muharrem Pakoğlu İlköğretim Okulunda kullandı. Atalay, "Seçim gününü bayram gibi kabul etmek lazım çünkü önümüze sandığın geldiği gün milletimiz için gerçekten bir bayramdır" dedi.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Ankara Çankaya İlkokulunda oyunu kullandı. Genelkurmay Başkanı Özel, eşi Kamuran Özel ile birlikte Ankara Çankaya İlkokuluna geldi. Özel, 1188 numaralı sandıkta oyunu kullanırken "Hayırlı olsun" temennisinde bulundu.

        9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, oyunu Şehit Teğmen Kalmaz İlkokulunda kullandı. Demirel, okuldan ayrılırken "Şimdi söz sandığın. Memlekete, millete hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

        MUHTARLIK SEÇİMİNDE KAVGA

        Türkiye'de 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri belirlemek için yapılan seçimler, yurt genelinde sakin bir ortamda geçti ancak bazı illerde özellikle muhtarlık seçimi nedeniyle kavgalar çıktı.

        Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesine bağlı Yuvacalı köyünde muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan silahlı kavgada 6 kişi öldü, 3 kişi ise yaralandı.

        Hatay'ın Kırıkhan ilçesine bağlı Gölbaşı köyünde de muhtar adayları arasında çıkan kavgada biri kadın 2 kişi öldü, biri ağır 13 kişi yaralandı.

        Ölümle sonuçlanan bu olayların yanı sıra bazı illerde muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgalarda, aralarında 2 muhtar adayının da bulunduğu 65 kişi yaralandı. Yaralılar arasında taraftarla müdahale eden biri polis, 4'ü asker 5 güvenlik görevlisi bulunuyor.

        Trabzon'da ise Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefetten aranan bir kişi, oy kullandığı okuldan çıkarken polis tarafından yakalanacağını anlayınca tabancayla başına ateş ederek intihar etti.

        SANDIK BAŞINDA KALP KRİZİ GEÇİRDİLER

        Sivas'ın Doğanşar ilçesinde bir kişi ve Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde bir kadın, oy kullanmak için sandık başında sıra beklerken, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde ise bir kişi oy kullandıktan sonra evine giderken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Kırklareli'de ise oy kullanırken rahatsızlanan bir kadın hastaneye kaldırıldı.

        VATANDAŞLIK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEK İÇİN

        Birçok ilde özellikle yaşlılar başta olmak üzere seçmenler, oy kullanmak için erken saatlerde sandık başına gitti. Yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlar, oy kullanacakları okullara yakınlarının yardımıyla veya ambulanslarla getirildi.

        Özellikle büyük şehirlerde oy verme işlemleri sırasında okullarda uzun kuyruklar oluştu.

        TATLI VE ÇİKOLATA İKRAMI

        Edirneli bir tatlıcı, "tatlı bir demokrasi" temennisiyle, oy kullanılan okullarda tatlı dağıttı. Bazı illerde ise muhtar adayları, vatandaşlara çikolata ikram etti.

        AKILLI TELEFONLARIN AZİZLİĞİNE UĞRADILAR

        Yaz saati uygulamasına gecikmeli geçileceğinden habersiz olan ve akıllı telefonların güncellemesini fark etmeyen bazı vatandaşlar, oy kullanma işlemi başlamadan sandık başına gitti. Bir saat erkenden oy kullanacakları binalara giden vatandaşlar, oy kullanma işlemenin başlamasını beklemek zorunda kaldı.

        OY KULLANMAYA GİDERKEN KAZA GEÇİRDİLER

        Yalova'dan yerel seçimlerde oy kullanmak üzere Van'a gitmek için yola çıkanların içerisinde bulunduğu otomobilin Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde buzlanma nedeniyle devrilmesi sonucu 1'i ağır 5 kişi yaralandı.

        Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ise sandık görevlilerini taşıyan minibüsün kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda devrilmesi sonucu iki kişi yaralandı. Bu kişilerin yerine yedek sandık görevlilerinin gönderildiği belirtildi.

        KIŞ KOŞULLARI ETKİLİ OLDU

        Doğu Anadolu bölgesinde ve Doğu Karadeniz'deki iller başta olmak üzere bazı şehirlerde yaşayan vatandaşlar, seçim heyecanının yaşandığı güne karlı bir havayla uyandı.

        Sandık görevlileri, kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle özellikle yüksek kesimlerdeki köylere ulaşmakta güçlük çekti. Karla mücadele ekipleri, sandık görevlilerine köylere ulaşma konusunda yardımcı oldu.

        Bazı illerde vatandaşların oy kullandığı okulların bahçelerinde ve merdivenlerde kar temizleme çalışması yapıldı.

        BU KÖYDE SEÇİM 2 SAATTE BİTTİ

        Van'ın Edremit ilçesine bağlı, 38 seçmenin bulunduğu Köklü köyünde oy verme işlemi saat 09.00 itibarıyla tamamlandı.

        Köyde muhtarlık için tek aday olan İbrahim Gültepe'nin şimdiden seçimleri kazandığını açıklayabileceklerini belirten köyün eski muhtarı Mustafa Özbuz, köylülerin pazar tatilinin keyfini çıkarmak için erkenden gelerek oylarını kullandığını ifade etti.

        Bu arada, yurt genelinde, çeşitli suçlardan aranan çok sayıda kişi oy kullanmaya geldikleri okullarda yakalandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ