Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Adalet Bakanı Bozdağ'dan AYM'nin Twitter kararına yorum

        Adalet Bakanı Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına ilişkin, "Hukuki yönünden ziyade siyasi yönü de ağır basan bir karardır. Zira hukuken sakat bir karar" dedi.

        Bozdağ, Yozgat'ın Şefaatli Belediye Başkanı Zeki Bozkurt'u ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Bozdağ, AK Parti'nin belki de Yozgat tarihinde olmayacak ölçüde bir destek aldığını ifade ederek, Bozkurt'a yeni dönemde başarı diledi.

        TWITTER KARARI

        Ziyaret sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin twitter kararı ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı ve uyulması gereken kararlar olduğuna dikkati çekti.

        Bozdağ, şöyle devam etti:

        "Anayasa Mahkemesinin aldığı karar bağlayıcı bir karar. Elbette uyulması ve uygulanması gerekiyor. Ama bu karar hukuki yönünden ziyade siyasi yönü de ağır basan bir karardır. Zira hukuken sakat bir karar. Bireysel başvuru hakkı tanındı. Daha sonra Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve yargılama usulü hakkındaki kanunda bireysel başvuru hakkının hangi hallerde uygulanacağı açıkça yazıldı. Onlardan bir tanesi şu; kişiler eğer haklarının ihlal edildiğini düşünüyorlarsa yargıya müracaat edecekler. Yargı yollarının tüketilmesinden sonra bireysel başvuru yolu ile Anayasa Mahkemesine gideceklerdir. Twitter ile ilgili karara baktığınız zaman, bireysel başvuru hakkını kullananların yargı yoluna başvurmadıkları, doğrudan Anayasa Mahkemesine başvurdukları gözüküyor. Anayasa Mahkemesine yargı yollarını tüketmeden doğrudan başvurma hakkı yoktur. Anayasa Mahkemesi ön inceleme sırasında bu başvuruyu kabul edilmezlik nedeniyle daha işin başında reddetmesi gerekirken, maalesef bunun usulen kabul edilebilirliğine karar vermiştir. Bu büyük bir yanlıştır. Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir yetkisi yoktur. Bir defa, usulden reddi gerekirken, işi usulden kabul edip esasa girmesi Anayasa Mahkemesinin yorum yolu ile kendisine yetki alanı açmasıdır. Yeni alanlar açmasıdır. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu kararı olumlu karşılayanlar belki işin hukuki garabetini bilmiyorlardır."

        Twitter'in, Türk mahkemelerinin verdiği kararlara uymakla mükellef olduğuna işaret eden Bozdağ, "Anayasa Mahkemesinin kararında esasa dair değerlendirme yapılırken Türk mahkemelerinin verdiği kararları gözardı eden bir yaklaşım da vardır. Çünkü TİB'in mahkeme kararını uygulamamasını eleştiren, bunu haksız bulan bir yaklaşım ortaya korken, Twitter da Türk mahkemelerinin verdiği kararlara uymak ve bu kararları uygulamakla mükelleftir. Twitter'a ilişkin bir değerlendirme yapmamıştır. Türk mahkemelerinin kararları Türkiye'de faaliyet gösteren bütün tüzel kişileri de bağlar. Türk mahkemesinin kararları Türk vatandaşlarını nasıl bağlıyorsa, Türkiye'de faaliyet gösteren bütün tüzel kişileri de bağlar. Twitter Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Öyleyse Twitter da Türkiye mahkemelerinin kararlarına uymak zorundadır" değerlendirmesini yaptı.

        Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesinin kararında Twitter'ın Türk mahkemelerinin kararlarını kabul etmeyen ve aşağılayan yaklaşımı konusunda bir değerlendirme olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

        "Anayasa Mahkemesi bu kararında TİB'in mahkeme kararlarını uygulamamasını eleştirirken, haksız görürken, kararını bunun üzerine bina ederken Twitter'ın Türk mahkemelerini yok sayan, küçümseyen, Türk mahkemelerinin kararlarını bir mahkeme kararı kabul etmeyen bu milleti ve bu ülkeyi aşağılayan yaklaşımı karşısında bir değerlendirme maalesef yapmamıştır. Ben beklerdim ki bu kararın içerisinde, Twitter'ın Türk mahkemelerinin kararlarını yok sayan yaklaşımına dair de değerlendirme yapsın. Almanya'nın, Amerika'nın, Fransa'nın mahkeme kararlarını Twitter aynen uygularken, Türkiye mahkemelerinin kararlarını uygulamaması üzerinde de Anayasa Mahkemesinin durması lazım. Ama bundan sonra Twitter bundan sonra niye uygulasın. Nasıl olsa Anayasa Mahkemesi var. Türk mahkemesinin kararları üzerinde Twitter'in yapmadığı uygulamayı adeta himaye eden bir karar ortaya çıkmıştır."

        ERGENEKON DAVASI'NDA GEREKÇELİ KARAR

        Bozdağ, Ergenekon davasının gerekçeli kararı hakkındaki yorumu sorulması üzerine, bu kararın fevkalade uzun olduğunu söyledi.

        Bozdağ, şöyle konuştu:

        "Yani, bilemiyorum ama Türk adli tarihi içerisinde bu kadar uzun karar var mı bilmiyorum. Herhalde yok. Bir ilk. Önemli olan sonunda yazılmış olmasıdır. Kararın yazılmış olması önemli bir yönüdür. Bu kararın tebliğinden sonra haklarında hüküm verilenler bu kararın temyiz dilekçelerini ne kadar sürede yazacaklar, bu kararı ne kadar sürede okuyup analiz edecekler, işin doğrusu onu merak ediyorum. 17 bin civarında bir sayfanın okunması, satır satır ayrıntılarının göz önüne alınması ve ordan bir netice çıkarılması elbette çok zaman alacaktır. Yargıtay aşaması da zaman alacaktır. Gerekçeli karar benim gördüğüm kadarıyla temyize başvurma süresinin uzayacağını, temyiz incelemesinin de uzunca bir zaman alacağının habercisi gibi duruyor."

        Gerekçeli kararın uzun tutulmasında bir kasıt olup olmadığı sorusuna Bakan Bozdağ, "İşin doğrusu bir kasıt olduğu kanaatinde değilim" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ