Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mansur Yavaş, YSK'ya başvurusundan önce konuştu: Her bir oyun peşindeyiz

        CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan AdayıMansurYavaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve bir grup CHP'li milletvekiliyle Kent Otel'de basın toplantısı düzenledi.

        Ankara seçimlerinde "harami baskını"nın yaşandığı ve adaletin tecelli etmediği iddiasında bulunanYavaş, YSK'ya başvurarak Ankaralı'ların iradesine vurulan darbenin ortadan kaldırılması için hukuki haklarını kullanacaklarını söyledi.

        Adaletin tecelli edeceğine inandıklarını ifade edenYavaş, sandığın namusunun korunduğu bir kararın çıkacağını dile getirdi. Türkiye'nin demokrasi tarihinden Ankara'daki gibi tartışmalı bir seçim daha yaşamadığını ileri sürenYavaş, şöyle konuştu:

        "Yola ayrımcılığa ötekileşme ve bloklaşmaya karşı birliği, beraberliği ve kardeşliği sağlamak için çıktık. Kamplaştıran siyasetin yorgun düşürdüğü anlayışa karşı Başkent'e soluk aldırmaya karar verdik. Hemşehrilerimizin çoğunluğu bu çağrımıza destek verdi. İşte mücadelemiz bu insanların sandıktaki iradesine sonuna kadar sahip çıkarak hukuku ve adaleti üstün kılmak içindir, bu mücadele. Baştan beri makam mücadelesi değil, ayrıştırıcı anlayışın Türk siyasetinden tasfiyesi mücadelesiydi. Artık bu mücadele olmaktan çıkmış, helal ile haramın, doğru ile yanlışın, demokrasi ile antidemokrasinin mücadelesine dönüşmüştür. Ne hakkımızdan vazgeçeceğiz, ne de vatandaşın pak iradesinden. Sandıkta kazandığımızı kirli masalarda, zulalardan elimizden almak isteyenlere karşı koyacağız. Biliyoruz ki alın teri şaibeyi yenecek. Siyasi kapkaça karşı direnenler kazanacaktır."

        "GÖLGELİ ZAFER İSTEMEYİZ"

        Yavaş, Türkiye'de 30 Mart seçimlerinde daha önceki seçimlere oranlanmayacak kadar tartışmalar, itirazlar ve iptallerin söz konusu olduğunu ileri sürdü.

        Bazı seçim bölgelerinde oyların 16 kere sayılmasına karar verildiğini, bazı bölgelerde seçimlerin iptali kararlarının çıktığını anımsatanYavaş, Ankara'da seçim ihlallerinin çok daha ağır olduğunu iddiasında bulundu.

        Ankara'nın ülkenin en şaibeli seçimine ev sahipliği yaptığını iddia edenYavaş, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Bu şaibelerin yok sayılamayacağını biliyor, Türkiye'nin artık seçimlerden uluslararası gözlemci isteyecek duruma gelmesine bu ülkenin ilgili kurumlarının izin vermeyeceğini ümit ediyoruz. Aksi halde kazanma uğruna her şeyi mubah gören anlayış yüzünden sadece Ankara değil, Türkiye kaybedecek, insanların demokrasi ve hukuka güveni onarılmaz şekilde zedelenecektir. Başkalarının hukuksuz oturacakları koltuklar nasıl haram olacaksa bize de bir oy sahibinin bile iradesine sahip çıkmamak, mücadeleden kaçmak haram olacaktır."

        Yavaş, konuşmasına şöyle devam etti:

        "Yalan ve iftiralar ile elde edilecek başarının, devlet kurumlarının antidemokratik müdahaleleriyle ortaya çıkacak zaferin aslında açık bir yenilgi olduğunu ve zavallı bir çaba olarak tarihe geçeceğini hatırlatmak isterim. Biz ne böyle gölgeli zafer isteriz, ne de antidemokratik destekli başarı. Hak etmediğimiz koltuk bizim için utanç makamıdır. Bizim demokrasi kültürümüz ve inançlarımız sadece ve sadece helal üzerinedir. Bu nedenle Yüksek Seçim Kuruluna Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali istemli olağanüstü itiraz dilekçesini sunuyoruz. Bu vesileyle bize destek olan, bu süreçte insan üstü emek harcayan tüm Ankara sevdalılarına, tüm Türkiye sevdalılarına en içten şükranlarımız sunuyorum."

        "BİR OYUN BİLE PEŞİNDEYİZ"

        Yavaş, daha sonra YSK'ya itirazlarının gerekçelerini anlatarak, Ankara'da 12334 sandıktan 6240'un da "hatalı işlem" ve "usulsüzlük" tespit ediklerini ileri sürdü.

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde mühürsüz ve geçersiz oylar ve diğer hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle Ankaralı'ların iradesinin sonuca doğru olarak yansımadığını öne sürenYavaş, YSK'nın gerekçelerini değerlendirip, seçimin yenilenmesi kararını vermesini beklediklerini dile getirdi.

        Seçimlerin şaibeli olarak yapılması halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere yapılacak diğer seçimlerin de şaibeli olacağı iddiasında bulunanYavaş, Ankara'da seçimin yenileceğine sonuna kadar inandıklarını söyledi.

        Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayanYavaş, YSK'nın itirazlarını reddetmesi üzerine nasıl bir tavır izleyeceklerinin sorulması üzerine, "Seçimin yenilenmesi imkanı olmuyor ama seçimin usulsüz yapıldığını tespiti için Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gideceğiz. Bir oyun bile peşindeyiz" yanıtını verdi.

        Basın toplantısının ardından, otelin önünde kendisine destek vermek için toplananlara da kısa bir süre hitap edenYavaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan ile otelin iki bina yanındaki YSK'ya yürüdü.

        İtiraz dilekçesini YSK'ya sunanYavaş, çıkışta, "Seçimin iptalini istiyoruz. Öbür itirazlarımızda oyları yeniden sayın bir fazla kim oy aldıysa o kazanmıştır iddiamız vardı. Şimdi artık oyların yeniden sayılması imkanı ortadan kalktı, ya seçim iptal edilecek ya da onanacak" dedi.

        Yavaş, Melih Gökçek'e mazbatanın verilmesinin hiçbir öneminin olmadığını savunarak, önemli olanın YSK'nın vereceği karar olduğunu söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ