Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Bülent Arınç'tan flaş açıklamalar, Bülent Arınç'tan AYM'nin Twitter kararına tepki

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına ilişkin konuşan Bülent Arınç, "Anayasa Mahkemesi bu kararla kendi Türk yargısının kararlarını geçersiz kıldı. Twitter isimli şirkete Türk mahkemelerinin kararlarını uygulamayabilirsiniz şeklinde bir güvence vermiş oldu. Twitter şimdi 23 mahkeme kararını uygulamama konusunda eline büyük bir koz geçirmiş oldu" dedi.

        Arınç, 'ilave tedbir' ifadesinin sorulması üzerine şunları söyledi:

        "Biz bireyin haklarından vazgeçecek değiliz. Efendim, 'Sanal alemdir, isteyen istediğini yapar' böyle bir özgürlük hayvanlar aleminde bile yok. Bireyin hakkı her şeyin üstündedir. Bireyin taleplerine kulaklarımızı tıkayamayız."

        İşte Arınç'ın konuşmasından önemli satır başları;

        Elimizdeki veriler bu mahalli seçimlerde aldığımız sonuucun her bakımdan büyük bir başarı olduğunu gösteriyor. Sadece bazı rakamlar vermek suretiyle dikkatinizi çekmek istiyorum.

        Belediye Başkanlığı seçimi yapılan toplam birim sayısı, 1394. Bunlardan 30 büyükşehrimiz var. 30 büyükşehrin 18'inde Ak Parti'li Belediye Başkanları kazandı. Bu 30 büyükşehre nispet edildiğinde başarı oranımızın yüzde 58.9 yani yaklaşık yüzde 59 olduğunu gösteriyor. Toplam 51 ilimiz var. Bu 51 ilin 30'unu Ak Parti kazanmış durumda bu da hemen hemen yüzde 60'a tekabül ediyor.

        İlçe belediye başkanlıklarının tamamını kazandığımız 7 ilimiz var. Maalesef 3 ilimizde Hakkari, Iğdır ve Tekirdağ'da ilçe belediye başkanlığını kazanamamışız.

        919 ilçe var toplam olarak, bu ilçelerden 560'ını Ak Parti kazandı. Bir iki ilçede durum ithilaflı ama sonuca çok etkili olacak gibi görünmüyor. 2004 ve 2009'a göre oy oranımız 8 puan daha arttı.

        Seçim sürecinde yaşananları 17 Aralık'tan sonra seçim sürecini etkilemeye yönelik tüm olumsuz çalışmalara rağmen, böyle bir sonucun alındığını ve böyle bir başarı sağlandığını söylersem, bu başarımızı 2 misli daha da güçlendiriyor.

        "AYM'NİN TWITTER KARARI ÇOK YANLI"

        Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamaları üzerine...

        Sayın Başkanın konuşmalarını çok iyi takip ettik. Sayın Başbakanımız da bu kararla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine bir karar verdiğini biliyoruz, bunu uygulamak zorundayız. Ama bu karar çok yanlıştır, taraflıdır, saygı duymak zorunda da değilim" demişti. Bugünkü açıklamalarıyla gelinen süreci de dikkate aldığımızda, Anayasa Mahkemesi'nin oy birliği ile verdiği ve başvurucuları 3 kişidir bildiğimiz kadarıyla.

        Onların müraacati üzerine aldığı karar öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usülleri hakkındaki kanuna açıkça aykırıdır. Saygı duyup duymamak meselesi ayrı bir konu.

        Ama hukukçu gözüyle baktığımızda ve kanunu 2011'de çıkardık. Henüz üzerinde dumanı tüten bu çok yeni kanununda öyle öngörüler var ki bunlara aykırı bir kararın alınmaması lazım. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usülleri hakkındaki kanunun bireysel başvuru hakkını düzenleyen maddesine baktığımızda ki 45. maddedir, şuna dikkat edilmesi gerekiyor;

        İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş, idari ve yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir. Kanun maddesi böyle. Bunu açtıklarını ifade ediyor kendisi ve buna ilişkin bazı gerekçeler ileri sürüyor. 45. maddenin 3. fıkrası da buna bağlı olarak; yasama işlemleri ile düzenleyici idari işlemler aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı gibi, Anayasa Mahkemesi kararı ile Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz.

        "TWITTER ELİNE BÜYÜK BİR KOZ GEÇİRMİŞ OLDU"

        Anayasa Mahkemesi bu kararla kendi Türk yargısının kararlarını geçersiz kıldı. Twitter isimli şirkete Türk mahkemelerinin kararlarını uygulamayabilirsiniz şeklinde bir güvence vermiş oldu. Twitter şimdi 23 mahkeme kararını uygulamama konusunda eline büyük bir koz geçirmiş oldu.

        Bir insanın şerefi onuru ihlal ediliyorsa bunu mutlaka 140 karakterli olmasına gerek yok. bunu üç cümleyle de ifade edebilirsiniz. AYM’nin aslında şunu yapmasını alkışlayabilirdik: Sen nasıl olur da Türk yargısının verdiği kararı uygulamıyorsun. Sen bunları mutlaka uygulayacaksın.

        Sayın Başkanın şahsına büyük saygımız var ama oybirliği ile verdikleri karar Türk yargısını ve bireyi korumaya yönelik bir karar değildir. Tamamen kapatılması düşünülemez sanal alemin ifade özgürlüğü bakımından korunması gerekir. Her şeyden önce insan gelir.

        "İLAVE TEDBİRLER DE GETİRECEĞİZ"

        Sanal alemin ifade özgürlüğü bakımından korunması gerekir ama insanların hakları da korunmalıdır. Bence çok yanlış bir karardır ve düzeltilmesi gerekir. Bu kararı uygulamak durumundayız ama insanımızı korumak için mevcut tedbirler yeterli değilse, ilave tedbirler de getireceğiz.

        Paralel yapıyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda bir şey konuşulmadı. Ama adli ve idari bakımdan gerekenler yapılacak. Adalet Bakanlığımız yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Suriye konulu toplantının montajlanarak sızdırılmasıyla ilgili başlatılan soruşturma da devam ediyor.

        19 Mart'ta AK Partili milletvekilleri ve CHP'li milletvekilleri ile verilmiş 4 bakanımızla ilgili soruşturma önergesi var. 5 Mayıs'a kadar bu önergeler konuşulup kabul edilip edilmeyeceğini görmemiz lazım.

        "BÖYLE BİR ÖZGÜRLÜK HAYVANLAR ALEMİNDE BİLE YOK"

        Biz bireyin haklarından vazgeçecek değiliz. Efendim, 'Sanal alemdir, isteyen istediğini yapar' böyle bir özgürlük hayvanlar aleminde bile yok. Bireyin hakkı her şeyin üstündedir. Bireyin taleplerine kulaklarımızı tıkayamayız."

        CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

        Gündemimizde bu konu yoktu. Olması da doğru değil. Bir TV kanalında bu konunun gündeme gelemsinin yanlış olacağını söyledim. Çünkü biz 30 Mart’ı konuşmalıyız. AK Partinin seçim başarısı muhalefetin zavallı durumunu konuşmalıyız.

        Ama gündeme geldi… Kuveyt’te bulunan cumhurbaşkanımızı sorular karşısında samimi görüşünü ifade etti. O gazeteci arkadaşımız çok kurnaz bir şekilde gündemi bu konuya getirmek için bu soruyu sormuş olabilir. Ama bunu da gazetecilik kızmamak lazım. Sayın Başbakan da Azerbaycan’a giderken "Sayın Cumhurbaşkanına katılıyorum" dedi.

        Konuyu vallahi fazlasıyla konuştuk. Ama bugün gündemimizde yoktu. Mayıs ayına, haziran ayına kadar beklememiz gerekecek.

        PARALEL YAPI TARTIŞMASI

        Bu yapıyla ilgili olarak ilaveten hiçbir şey konuşulmadı. Sayın Başbakan’ın bu konuyla ilgili sözleri çok net. Zamanı geldiğinde suç işleyen hükümete karşı gelen idari ve adli tüm işlemler yapılacak. En son Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan konuşma biraz da montajlanmak suretiyle yayınlanmıştı. Bu konuyla ilgili soruşturma da devam ediyor.

        KİMYASAL SALDIRI İDDİASI

        Külliyen yalan ve iftiradır. Dışişleri bakanlığımızın bize gönderdiği not var. Beyaz Saray yetkilileri yalan olduğunu bizzat vurguladılar. Kimyasal silah saldırılarının tek sorumlusunun Esad rejimi olduğunu bizzat belirttiler.

        DOĞU PERİNÇEK'İN "CEMAATLE MÜCADELEDE HÜKÜMETİN YANINDAYIZ" AÇIKLAMASININ SORULMASI ÜZERİNE...

        Doğu Perinçek’in sözlerini bana yorumlatmaya kalkışıyorsunuz. İçeriden yeni çıktı ama bu yaşa kadar nelerle uğraştığını biliyorsunuz. Bana bu soruyu keşke sormasaydınız.

        HÜKÜMET FETHULLAH GÜLEN'İN İADESİNİ İSTEDİ Mİ?

        ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin açıklamalarında Gülen’in iadesi ile ilgili bir ifade yok. Söylemişse bunu ayrıca inceleyeceğim. O çok uzun röportajında bunu ayrıca inceleyeceğim. Gülen’in iadesi ile ilgili hükümetin bir talebi olmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ