Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Gül'den Kenyatta onuruna yemek,Cumhurbaşkanı Gül, Kenya Cumhurbaşkanı Uhudu Kenyatta onuruna yemek verdi

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Afrika'nın BM merkezi konumunda olan ve modern deniz korsanlığıyla mücadelede öncü rol oynayan Kenya'nın, barış misyonlarındaki aktif mevcudiyetiyle, bölgesel güvenlik ve istikrara yaptığı katkıları takdirle takip ediyoruz" dedi.

        Gül, Çankaya Köşkü'nde Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta onuruna akşam yemeği verdi. Yemeğe Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye Kenya Parlamentolararası Dostluk Grubu Bağımsız İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, TİKA Başkanı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Hüseyin Avni Aksoy, Kenya Light Akademi Okulları Genel Müdürü Bilal Karaduman, Nijerya, Sudan, Somali, Ruanda'nın Ankara büyükelçileri, işadamları ve işkadınları, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

        Yemekte konuşan Gül, Kenya heyetini Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, Kenya'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaretin gerçekleştiğini vurguladı. Kenya heyetinin Ankara'da bulunmasının, kendisinin 2009'da Kenya ve Sahra Altı Afrika'ya bir ilki teşkil eden ziyareti gibi tarihi nitelik taşıdığına dikkati çeken Gül, aradaki mesafeye rağmen, Türkiye-Kenya ilişkilerinin mazisinin çok köklü olduğunu söyledi.

        Ülkeler arasındaki ilk temasların, Osmanlı denizcisi Emir Ali Bey'in 16. yüzyılda Mombasa'ya gitmesiyle başladığını hatırlatan Gül, "Kenyalı dostlarımızla sömürgecilere karşı birlikte mücadele veren bu tarihi şahsiyetin ebedi istirahatgahı topraklarınızdadır. Bu etkileşimin tezahürü olarak zamanında Kenya'da Osmanlı parası basılmıştır. Bugün de Kenya'nın çeşitli yerlerinde Osmanlı döneminden kalma su sistemleri, köprüler, medreseler, camiler ve hamamlar bulunmaktadır" diye konuştu.

        "AFRİKA'DAKİ ÖNEMLİ KALKINMA ORTAKLARIMIZDAN"

        Gül, Doğu Afrika'nın finans, iletişim ve lojistik merkezi olan Kenya ile köklü tarihi ve beşeri zemin üzerine kurulu ilişkilerin, Afrika ortaklık politikası çerçevesinde karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığında olunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

        "Bu anlayışla Sahra Altı Afrikası'ndaki en eski diplomatik temsilciliklerimizden biri olan Nairobi Büyükelçiliğimizi 1968 yılında faaliyete geçirdik. Son yıllarda ilişkilerimizin ahdi altyapısını güçlendiren çok sayıda anlaşma imzaladık. 2009'daki Kenya ziyaretim vesilesiyle, THY'nin Nairobi seferlerini başlattık. 2012 sonu itibarıyla İstanbul-Mombasa hattına işlerlik kazandırdık. Kenya'nın, Ankara Büyükelçiliği'ni 2012 yılında faaliyete geçirmesinden de büyük memnuniyet duyduk. Afrika'daki önemli kalkınma ortaklarımızdan olan Kenya ile bu alandaki iş birliğimizi de ilerletmek istiyoruz."

        Kenya'nın kurucu Devlet Başkanı Jomo Kenyatta'nın izinden giderek, Kenya'nın refahı ve kalkınması için atılan adımlara katkıda bulunacaklarını ifade eden Gül, bunun için, TİKA'nın Nairobi'deki koordinasyon ofisinin açıldığını ve TİKA aracılığıyla Kenya'da hayata geçirilen kalkınma projelerinin değerinin şimdiden 1,3 milyon doları bulduğunu vurguladı.

        Gül, gelecek dönemde sulama ve bölge okulu inşası projelerinin de Kenyalıların el birliğiyle hayata geçirileceğinin altını çizerek, ilişkilerdeki dinamizmi kalıcı kılacak temel unsurun ise iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlar olduğunu, bu kapsamda Kenyatta'nın kalabalık bir iş adamı heyetiyle yarın İstanbul'da katılacağı İş Konseyi'nin çok önemli bir işlevi yerine getireceğini söyledi.

        "AFRİKA BOYNUZU BÖLGESİNİN YÜKSELEN YILDIZLARINDAN"

        Afrika Boynuzu bölgesinin yükselen yıldızlarından Kenya ile çok taraflı platformlardaki iş birliğini de en güçlü şekilde sürdürmek istediklerini belirten Gül, "Afrika'nın BM merkezi konumunda olan ve modern deniz korsanlığıyla mücadelede öncü rol oynayan Kenya'nın, barış misyonlarındaki aktif mevcudiyetiyle bölgesel güvenlik ve istikrara yaptığı katkıları takdirle takip ediyoruz. Bu çerçevede, Kenya'nın Doğu Afrika Topluluğu Dönem Başkanlığı'nı üstlenmesinden memnuniyet duyduk. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi bünyesindeki faaliyetlerinizi de takdir ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

        Cumhurbaşkanı Gül, Kenya'nın aktif dış politikasının "Afrika sorunlarına Afrika çözümleri" olarak özetlenebilecek ortak anlayışı güçlendirirken, diğer yandan ikili ilişkilere yeni ufuklar kazandırdığına dikkati çekerek, Afrika'dan Ankara'ya esintiler getiren Kenya heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti tekrarladı.

        KEYATTA

        Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ise kendilerine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, "20. yüzyılın en büyük liderlerinden biri olan, Türk Kurtuluş Savaşına önderlik eden ve Türkiye'yi kısa sürede barışçıl ve müreffeh bir ulusa dönüştüren merhum Cumhurbaşkanını selamlıyoruz. O, gerçekten isminin de işaret ettiği gibi Türk ulusunun atasıydı" ifadesini kullandı.

        İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1968'den bu yana ilişkilerin güçlü bir ortaklık ve halklar arasında kalıcı bir iyi niyet şeklinde geliştiğine işaret eden Kenyatta, "Kenya, Doğu Afrika'da yatırımlar için tercih edilen cazibe merkezi olarak kendisini konumlandırmış ve bölgenin ekonomi, ticaret ve yatırım merkezi olmuştur" dedi.

        Kenyatta, Afrika'nın bazı bölgelerinde devam eden silahlı çatışmaların, sürdürülebilir barış ve kalkınma önünde büyük engel teşkil ettiğine dikkati çekerek, "Tarifi mümkün olmayan insani acılara sebep olan sosyo-ekonomik kalkınmamıza ciddi darbe vuran bu çatışmalar halen varlığını korumaktadır. Neticesinde, Afrika ve bilhassa Afrika Boynuzu Bölgesi, bu sınamaların üstesinden gelebilmek için kararlı ve kolektif bir taahhütle cesur ve proaktif bir strateji uygulamaya başlamıştır" diye konuştu.

        Konuşmasının sonunda Kenyatta, Afrika Boynuzu Bölgesi'nde kalıcı barışın tesisi için atılan adımlara katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ