Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Askeri casusluk davası, tahliyeler

        10'u muvazzaf asker, 15'i tutuklu 357 sanığın yargılandığı "Gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında 5 muvazzaf askerin tahliyesine karar verildi.

        İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya 15 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

        Basının ve sanık yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği davada, taleplere ilişkin karara varmak üzere verien aranın ardından, Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, kararı açıkladı.

        Kızıltaş, tutuklu muvazzaf askerler Ergül Özkan, Merdin Kışkan, Saygın Özdemir, Sunay Akkaya ve Ümit Topaloğlu'nun adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla tahliye edilmesine karar verildiğini, tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile tutuklu muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer'in tutukluluk halinin devamına karar verildiğini bildirdi.

        Mahkeme heyeti, görev ve yetkisizlik talepleriyle ilgili olarak da daha önce mahkemece değerlendirmenin yapılıp karar verildiği ve davanın askeri mahkemenin görev alanına girmediği, aynı davada sivil sanıkların da yargılandığı, bu nedenle görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesi talepleri ile ikinci iddianamenin ilk iddianameden ayrılması taleplerinin reddine karar verdi.

        Tutuksuz sanıklardan 28'inin adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağının devamına, 10 sanığın ise yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararlarının kaldırılması talebinin kabulüne karar veren heyet, sanık avukatlarının suç delili olarak gösterilen dosyada bulunan bilgisayar imajlarının kendilerine verilmesi talebini ise "içerisinde ifşası suç teşkil eden görüntüler, devletin güvenliğine ilişkin belge ve vesikalar, müstehcen görüntüler ve gizli kalması gereken bilgiler yer aldığı" gerekçesiyle reddetti.

        Mahkeme heyeti, duruşmayı haziran ayına erteledi.

        Öte yandan, Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç'in dünkü mütalaasında tüm tutuklu sanıkların tahliyesini talep etmesiyle umutlanan tutuklu sanıklar ile yakınlarının, bu kararla üzündüğü gözlendi.

        DAVA

        TMK 10. maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.

        İddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.

        Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.

        TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılı nisan ayında görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 64 kişi tahliye edilmişti.

        TMK 10. maddesiyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ