Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Hayırsız Ada siluetinin Atatürk profilini andırdığına ilişkin soru, Milli Eğitim inceleme

        Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 7’nci sınıf öğrencilerine yönelik performans takip sınavında İzmir Foça’da üzerinde bir şey yetişmediği için yerli halkın ’Hayırsız Ada’ diye adlandırdığı adanın siluetinin Atatürk profilini andırdığına ilişkin soru üzerine inceleme başlatıldı. Milli Eğitim, soruda artniyet ve kasıt olmadığını açıkladı.

        Antalya’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İl Başarısını Artırma Projesi (İLBAP) kapsamında 10 Nisan günü, Ölçme Değerlendirme Birimi’nce, Milli Eğitim Müdürlüğü Sınav Komisyonu’nun hazırladığı sorulardan oluşan ’Performans Takip Sınavı’nda, 7’nci sınıflara yönelik kısımda A kitapçığında, Foça’da halkın üzerinde ot bile yetişmediği için ismini ’Hayırsız Ada’ olarak andığı adanın yukarıdan bakıldığında Atatürk profilini andırdığı yönündeki benzetmeli soruya ilişkin inceleme başlatıldı.

        Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sınav komisyonunda hazırlanan bu soruya ilişkin incelemesi sonucu yapılan açıklamada, bahse konu sorunun, ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri konusunda merak uyandırıcı ve farkındalık yaratan bölgelerin tanıtılmasına bağlı olarak, söz konusu adanın coğrafi yapısı itibariyle Atatürk siluetini andırıyor olmasının, öğrencilerde Atatürk’e ilginin artırılması ve güzelleştirilmesi için ilginç bir görsel örnek olduğu belirtildi.

        Bakanlığın Türkiye genelinde yapılan Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş sınavlarındaki 6 dersten birinin, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi olduğu ve benzer sorularla ölçme değerlendirme kriterlerine göre öğrenci başarılarının değerlendirildiğine de dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

        "Resmi kayıtlardaki adıyla ’Hayırsız Ada’ olarak isimlendirilen adaya; tepeden bakıldığında adanın görüntüsünün, gerçekten Atatürk’ün siluetine benzediği görülmektedir. Bundan dolayı yerel halk ve o bölgeyi gezenlerce adaya ’Atatürk Adası’ da denilmektedir. Yazılı ve görsel medyada; konuyla ilgili açıklamalarda bulunan sendika başkanının ifade ettiği gibi, ’sorunun hazırlanışında ve sorulmasında, çocukların bilinçaltına bu tür benzetmelerle, değersizleştirme gibi birtakım düşüncelerin var olduğu’ iddiası kesinlikle kabul edilemez ve gerçek dışıdır. Hazırlanan soruda bir art niyet ve kasıt kesinlikle yoktur. Soru metninin içeriği, Foça’daki bir adaya ithafen yapılmış basit bir isim yakıştırması gibi algılanmamalıdır."

        Açıklamada, adanın isminin resmi olarak ’Hayırsız Ada’ olarak verildiği kamu kurumlarına ait internet sitelerinin linkleri de paylaşıldı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ