Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kemal Kılıçdaroğlu MİT yasasına karşı uyardı: Türkiye istihbarat devletine dönüştürülüyor

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada TBMM’de görüşülen MİT yasası ile yeni bir “Gestapo modeli” kurulacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin HSYK ile ilgili kararını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, ”Karara saygı duyuyoruz ama bu karar zamanlama olarak gecikilmiş bir karardır” dedi. İşte Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:

        “BASKICI DEVLET AĞIR AĞIR İNŞA EDİLİYOR”

        Başbakanları, gencecik çocukları idam sehpalarına gönderdik. Hukukun üstünlüğü önemli kavramdır. Bizim demokrasimiz gelişiyor. Baskının arttığını görüyoruz. Farklı rejimin içine Türkiye ağır adımlarla sürükleniyor. Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın sözünü asla etmeyeceksiniz. Bu ülkede TBMM Başkanı ‘Anayasa'nın 138. maddesi çökmüştür, yargı yoktur’ dedi. Totaliter devlet hak ve özgürlüklerin baskı altında olduğu devlet… Medya istediğini yazamıyor, havuz medyası oluşturuldu. Totaliter devlet inşası ağır ağır gidiyor. Baskıcı devlet önümüzde ağır ağır inşa ediliyor. TBMM'ye Sayıştay raporları niye gelmiyor? Sayıştay raporları ile ilgili bilboardlara ilan vermek istedik Başbakanlık koltuğunda oturan zat buna izin vermedi. Demokrasi konusunda elbet mücadele edeceğiz.

        "DÜN GÖKLERE ÇIKARIYORDU, BUGÜN DÜŞMAN"

        Gazetecilere sizin boynunuzdaki tasmaları ben çıkarttım dedi. Baskıcı rejim içinde yaşıyoruz. Sistem ağır ağır oluşturulmaya çalışılıyor. Üniversitelerin konuştuğunu duydunuz mu? El pençe divan oturuyorlar. Düne kadar AYM'yi göklere çıkartıyorlardı. Şimdi bir numaralı düşman. Anayasaya aykırı uygulama varsa iptal etmek için var.

        “VERGİ KAÇAKÇISI GÖRMEK İSTİYORSAN…”

        Siz yasa çıkartırsınız Anayasa Mahkemesi bunu denetler. Bireysel başvuru hakkı da geldi. İnsanlar vicdan sahibi. Haber alma hakkını bilgi edinmek hakkını sınırlamak istiyorlar. Başbakanlık koltuğunda oturan zat Twitter'ın kökünü kazıyacağız dedi. Hadi kazı bakalım. Türkiye Cumhuriyeti devleti gücünü görecekler. Türkiye Cumhuriyeti gücü baskıcı olmaktan geçmez. Mahkemelere talimat verdi. Twitter'ı yasaklayın. AYM'ye bireysel başvuru yapıldı açıldı. 25 Mart'ta da Youtube için konuştu mahkeme kararı olmadan TİB YouTube'u yasakladı. Bunlar 76 milyon insanın gözünün önünde olan olaylar. Tüm demokratik devletler ayağa kalkmış. Baskı ve şiddeti göreceksiniz önümüzdeki süreçte arttıracaklar. Twitter vergi kaçakçısıymış gönderirsin vergi müfettişini. Sen vergi kaçakçısı görmek istiyorsan koluna 700 milyarlık saati takana bakacaksın. Kendisinin de Twitter'da hesabı var. Bunların içinde bir Kuzu var. Anayasa Mahkemesine Twitter'ı yasaklamak için başvuru yapıyor bunu da Twitter'la yapıyor. AYM iptal etti bunu tabi.

        “GECİKİLMİŞ BİR KARAR”

        AYM, Twitter’dan sonra HSYK’daki değişikliklerin de önemli kısmını iptal etti. Yapılan değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu herkes biliyordu. AYM iptal etti ama suçlamalar geldi. Kanun çıkardılar, bütün memurların işine son verdiler. AYM bunu da iptal etti. Bir kamu görevlisinin yer değiştirmesi idari bir işlemdir, yasal değildir. Adalet Akademisi ile ilgili karar eksiktir. Onun da iptal edilmesi gerekiyor. Bizim başvuruda bulunduğumuz gün yürürlüğü durdurulması gerekiyordu. AYM’nin kararına saygı duyuyoruz ama bu karar zamanlama olarak gecikilmiş bir karardır.

        “MİLLİYETÇİLİĞİ AYAKLAR ALTINA ALMIYOR MUYDUN?”

        AYM’nin aldığı kararlar milli değilmiş. Sen düne kadar her türlü milliyetçiliği ayaklar altına almıyor muydun? Hukuk, adalet evrenseldir. Kimse mahkemenin verdiği karara milli, gayri milli diyemez. Cehaletin bu kadarına ilk kez tanık oluyorum. Bunu da itiraf edeyim.

        “TÜRKİYE İSTİHBARAT DEVLETİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

        Parlamentoda yeni MİT yasası görüşülüyor. Türkiye süratle istihbarat devletine dönüştürülüyor. Bir gazetede CHP’li vekillerle ilgili olarak MİT fişlemeleri yayınlandı. O zaman bu yasa çıkmamıştı. Şimdi fişlemeler meşru hale gelecek. Devleti istihbarat yönetimine dönüştürürseniz baskıcı bir devlet olursunuz. Almanya’da Gestapo’yu hatırlayın yasaldı ama istihbaratı partiye veriyorlar. Yeni bir Gestapo modeli kurmak istiyorlar. Vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Hukuk devletini hep beraber savunacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ