Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Hadi Salihoğlu 17 ve 25 Aralık soruşturması, Başbakan'ın oğlunun trafik kazası

        Bülent CEYHAN-AHT

        Gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 17 ve25Aralık soruşturmasının devam ettiğini bildirdi. Soru üzerine Savcı Celal Kara'yı 17 Aralık soruşturmasından neden el çektirdiğini açıklamayan Salihoğlu, yasadışı dinlemelerle ilgili gelen şikayet dilekçelerini incelediklerini belirtti. Salihoğlu, 'paralel yapılanma' adı altında polislerle ilgili soruşturma olup olmadığı konusunda da bilgi vermedi.

        Son zamanlarda bazı savcılar ve hakimleri bir yerlere ait gibi düşünüldüğünü vurgulayan Salihoğlu, "Gerçek hukuk insanı Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir. Başkasına ait olamaz ki. Millete ait olur. Şu hakim, bu hakim deniyor. Tutuklama isteyince şöyle düşünülüyor istemeyince böyle. Bu mesleği yapan herkes hakkın, hukukun yanındadır" dedi.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda görev yapan gazetecilerle bir araya geldi ve 21 Ocak'tan bugüne kadar yapılan çalışmalara ilgili bilgi verdi. Göreve geldikten sonra iş bölümü yaptığını belirten Salihoğlu, "Burada yapılanların günahları da sevapları da bize yıkılacak. Yapılan yanlışların, haksızlıkların ya da insanları üzen olayların sorumlusu biziz" dedi.

        Adliyede 172 Cumhuriyet Savcısı, 15 Başsavcı vekili olarak görev yaptıklarını ifade eden Başsavcı Salihoğlu, adliyedeki iş yoğunluğuna değindi.

        "HSYK'DAN 60 SAVCI İSTEDİK"

        Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yapan savcılıkların tasfiye edildiğini vurgulayan Salihoğlu, "O bürodan gelen arkadaşlarımıza yer açmak için yeniden görevlendirme yaptık. Terör ve örgütlü suçları bir potada, bir arada düşündük. Bu işlerin başına da Başsavcı Vekilimiz Orhan Kapıcı'yı koyduk. 14 tane de savcımız görev yapıyor. Bürolar şeklinde yapmış olduğumuz çalışmaların soruşturmalara faydası olduğunu düşünmekteyim. Haziran ayı için de HSYK'dan 60 savcı görevlendirmesini istedik" dedi.

        Son zamanlarda bazı savcılar ve hakimleri bir yerlere ait gibi düşünüldüğünü vurgulayan Salihoğlu, "Gerçek hukuk insanı Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir. Başkasına ait olamaz ki. Millete ait olur. Şu hakim, bu hakim deniyor. Tutuklama isteyince şöyle düşünülüyor istemeyince böyle. Bu mesleği yapan herkes hakkın, hukukun yanındadır. Yanında olmayana yazıklar olsun."şeklinde konuştu.

        "BAŞBAKAN'IN OĞLUNUN KAZASINI KAPATMADIM"

        Twitter üzerinden yapılan yorumların kalbini acıttığını ifade eden Salihoğlu, "Benim için, ‘Sayın Başbakan'ın oğlunun trafik kazasını kapatan savcıdır' dediler. Ben o olayı hatırlamıyorum bile. Olayı araştırdım. Olay Şişli'de olmuş. Biz o zaman Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeyiz. Hakaretler ediliyor, mektuplar geliyor. Biz eleştiriye açığız ama eleştirinin küfre çevrilmesi insanın canını yakıyor" dedi.

        Salihoğlu, kendisini en çok üzen olayı ise şöyle ifade etti; "Terör ve örgütlü suçlar bürosu kurup bir başsavcı vekili ve 14 savcı görevlendirdik. Bunun üzerine www.adalet.org adlı sitede Kartal Hakimi Sevgi Övünç, acımasızca ‘Hırsızlık ve yolsuzlukları kapatmak için 15 savcı az mı?' diyerek bize ve 35 yıllık meslek hayatıma küfretmiştir. Yasal yollara başvuracağım. Müracaat ettik yazıyı kaldırdık. Haksızlıkların, o haksızlığı yapana döneceğine inanan biriyim" diye konuştu.

        "TEKNİK BÜRO ELEŞTİRİLERİ HAKSIZ"

        Son yapılan düzenlemeyle telefon dinlemeleri ile ilgili kararların alındığı teknik büro kurulduğunu da hatırlatan Salihoğlu, "Eleştirilerin şimdilik haksız olduğu, işlerin gayet düzgün yürüdüğü ortada. Dinlenmek kolay bir olay değil. Hanımla konuşmanızın dinlenmesi kadar abes bir şey var mı? İnsanların özeline giren konularda dikkatli karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öyle lanettayn dinleme olmaz" ifadelerini kullandı.

        SELAM ÖRGÜTÜ SORUŞTURMASI

        Başsavcı Salihoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 2280 kişinin dinlendiğinin açıklandığı ‘Selam Örgütü' soruşturmasına ilişkin soru üzerine Salihoğlu, "Soruşturma halen devam ediyor. Kimsenin yaptığı hukuksuzluk yanına kar kalmamalı" dedi.

        Gazetecilerin, "Dinlenilen sayısının 200 olduğu söyleniyor. Mahkeme kararı ile kaç kişi dinlenmiş?" sorusuna Salihoğlu, net bir cevap vermekten kaçındı. Salihoğlu, "Bir mahkeme kararı ile dinlenen var. Bir de onlara mesnet edilerek dinlenenler (dinleme kararı ile denlenenlerle konuşanlar) var" dedi.

        25 ARALIK SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

        25Aralık yolsuzluk soruşturmasının halen devam ettiğini de belirten Başsavcı Salihoğlu, "Bu soruşturma ile ilgili herhangi bir yetkisizlik kararı vermedik. Çalışmalar devam ediyor. Bir soruşturmayı ne uzatacaksın ne de acele edeceksin. Şu anda soruşturmaya üç savcı bakıyor" diye konuştu.

        YASADIŞI DİNLEMELER

        Bir gazetecinin "Bazı illerde yürütülen yasadışı dinleme soruşturmaları var. Bu kapsamda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma var mı?" sorusu üzerine başsavcı Salihoğlu, "Bu konuda yüzlerce şikayet dilekçesi geliyor. Bu dilekçeleri değerlendiriyoruz. Henüz bir sonuç yok." diye yanıt verdi.

        CELAL KARA'NIN DOSYADAN ALINMASINDA SORUMLULUK BANA AİT

        17 Aralık soruşturmasında savcı Celal Kara'nın görevden alınması ile ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Salihoğlu, "Ben geldiğimde dosyada Celal Kara, Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol görevliydi. Bir değerlendirmemiz oldu. Sorumluluk bana ait. Başsavcılık yapmış, tecrübesi olan birini tercih ettik. Bizden sonra da Yüksek Kurul o savcımızı(Celal Kara) başka ile gönderdi" dedi. Gazetecinin, "Şu anki savcı Ekrem Aydıner, ‘haksız menfaat sağlamak temin etmekten' kınama cezası aldı?" sözleri üzerine Başsavcı Salihoğlu, "Kesinleşen bir cezası yok. Ben bilgisine göre iş verdim" ifadelerini kullandı.

        POLİSLERE SORUŞTURMA

        Başsavcı Salihoğlu, 17 ve25Aralık soruşturmalarını yürüten polislerle ilgili soruşturma olup olmadığı yönündeki soruya da net bir yanıt vermekten kaçındı. Salihoğlu, "Ne olduğunu, ne yapıldığını günü ve saati gelince paylaşılır. Yorum yapmıyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ