Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İktidar-muhalefet MİT Yasası için uzlaştı; 4 madde geçti

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        MİT Yasası teklifinde 4 madde değiştirilerek kabul edildi. MİT'in, İmralı gibi, örgütlerle görüşmeleri kolaylaştırıldı, her türlü belge ve bilgiye ulaşma yetkisi “askeri suçlarda” daraltıldı.

        MİT Yasası teklifinin TBMM’de devameden görüşmelerinde iktidar ve muhalefet dün, grup önerileri verilmeyerek ilk 4 maddenin kabul edilmesi, bugün de görüşmelerin tamamlanarak yasanın geçirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

        4 madde, değişiklik önergeleriyle kabul edildi. Yasa teklifinde, İmralı görüşmeleri gibi MİT’in örgütlerle yapacağı görüşmeleri kolaylaştıracak değişiklikler yapıldı. MİT’in devlete ve millete karşı işlenen suçlar kapsamındaki davalarda her türlü belge ve bilgiye ulaşma yetkisi ise ‘askeri suçlarda’ daraltıldı. Yasa teklifi üzerindeki dünkü görüşmelerde, birinci maddede AK Parti’nin önergesiyle değişikliğe gidilerek,MİT’e istihbaratı başta Başbakanlık olmak üzere ‘gerekli kuruluşlara iletme’ görevi verildi.

        Diğer bir değişiklikle demuhalefetin yasadışı operasyonlar yapılabileceği gerekçesiyle karşı çıktığı,MİT’in Bakanlar Kurulu’nun verdiği ‘her türlü’ görevi yerine getirmekle’ görevlendirilmesi yerine ‘Bakanlar Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getirmesi’ düzenlemesi yapıldı.

        İMRALI YETKİSİ

        Teklifin 3.maddesinde MİT’e ‘milli güvenlik ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde’ her türlü kurum, kuruluş, örgüt, oluşumve kişilerle doğrudan ilişki kurabilme yetkisi tanınıyordu. ‘Milli güvenlik ve ülke menfaatinin gerektirdiği haller’ ifadesi çıkarılarakMİT’e bu durumda da ilişki kurabilme imkânı sağlandı. Bu şekilde İmralı görüşmelerinin ileri bir tarihte suç isnadında kullanılmasının önüne geçiliyor.

        Yapılan değişiklikle MİT’in cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerle önceden haber vermek suretiyle görüşme yapabilmesine ilişkin maddenin kapsamı genişletildi ve bu kişilerle görüşme ‘yaptırma’ yetkisi de tanındı. Aynımadde içinde yapılan değişiklikle,MİT’e kanun çerçevesindeki görevleriyle ilgili her türlü kurumve kuruluştan ve bankalardan bilgi-belge alabilmesine ilişkin bölümde değiştirildi. Kanun çerçevesinde olmayan durumlarda da MİT her kurumdan bilgi-belge isteyebilecek, iletişim altyapısından faydalanabilecek. MİT ile ilgili yetkili hâkimin, HSYK tarafından belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olacağı yolundaki madde de değiştirilerek HSYK ifadesimetinden çıkarıldı. MİT’in millete ve devlete karşı işlenen suçlarla ilgili davalarda her türlü belge ve bilgiye bakabilmesini sağlayan madde, askeri suçlarda daraltıldı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ