Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika BDP'li Gültan Kışanak: Bütün belediyelere pay verilmeli

        Ahmet YUKUŞ / AHT

        Geçtiğimiz hafta "Diyarbakır'da üretilen petrolden pay istiyoruz" açıklamasında bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Vali Mustafa Cahit Kıraç'a yaptığı ziyarette yer üstü ve yer altı kaynaklarından belediyelere pay verilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kentte veya İstanbul, İzmir, Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerde katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdir. Böyle anlaşılması daha doğru olur" dedi.

        Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti. Vali Kıraç'ın Fırat Anlı'yı başkanvekili olarak tanıtması üzerine kısa süreli polemik yaşandı. Kışanak söze girerek, "Valimizin ifade ettiği Fırat Anlı'nın pozisyonu kamuoyu nezdinde bir eş başkanlık pozisyonudur. Biz seçimlere eş başkanlar olarak halkın karşısına çıktık. İkimiz de Diyarbakır halkının iradesinin eş başkanları ve temsilcileriyiz "dedi. Vali Kıraç ise gülerek, "Başkanvekili daha yetkili" yanıtını verdi.

        YEREL YÖNETİMLERE KAYNAK AKTARILMALI

        Gazetecilerin Gültan Kışanak'a petrol talebi sözlerini hatırlatması üzerine Kışınak, "Petrolden pay istiyoruz. Açıklamamda kast ettiğimiz şey, ekonomik kaynakların artırılması gerektiğine yönelik bir taleptir. Bu aynı zamanda yerel imkanların daha iyi kullanılmasına vesile olacak bir taleptir. Büyükşehir yasasında yer altı ve yer üstü maden, kum ocakları işletmeleri dahil olmak üzere su kaynakların tamamı merkezi hükümetin yetkisine bırakıldı. Bunun eksik bir düzenleme olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bu kentte veya İstanbul, İzmir, Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerde bu konuda bir iradesinin katılımın ve katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdir. Böyle anlaşılması daha doğru olur" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ