Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik MİT Müsteşarı’na ‘Çankaya’ zırhı

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        MİT Yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında yapılan değişiklikle MİT müsteşarının yargılanma izni ile ilgili itirazlar; komutanların yargılanmasında olduğu gibi "Cumhurbaşkanı izni"ne bağlandı.

        Buna göre MİT müsteşarının yargılanmasına Başbakan tarafından izin verilmesi ya da verilmemesi durumunda itirazlar, cumhurbaşkanına yapılacak ve cumhurbaşkanının kararı kesin olacak.

        MİT müsteşarı hakkındaki soruşturma izni taleplerinde işletilecek usul özetle şöyle olacak:

        *Araştırma veya ön inceleme, izin vermeye yetkili merci tarafından bizzat ya da görevlendireceği denetim elemanları eliyle de yaptırılabilir.

        * Soruşturma izninin çıkması halinde denetim elemanlarından üç kişilik bir soruşturma kurulu oluşturulur.

        *Kurul, soruşturma sırasında kanunun savcıya tanıdığı bütün yetkilere sahip olup, hâkim kararı alınması gereken hususlarda yetkili mahkemelere başvurur.

        *Kurul soruşturma sonucunu bir rapor ile izin vermeye yetkili merciye sunar. İzin vermeye yetkili merci kamu davasının açılmasına gerek görmezse kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verir. Bu karar kesindir.

        Önergelerle kabul edilen maddeye göre de Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında MİT Müsteşarlığı'na bildirecek. MİT Müsteşarlığı'nın, konunun görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunu belirlemesi veya belgelendirmesi halinde, adli yönden başka bir işlem yapılmayacak ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmayacak. MİT müsteşarı hakkında yargılama Yargıtay'da yapılacak.

        MİT elemanlarının yanısıra aileleriyle ilgili bilgilere de koruma getirildi. Bu bilgileri deşifre edenler hakkında basın kanunundaki sorumlular ile (muhabir) bunları yayanlara 3 yıldan 9 yıla kadar, MİT'in yetkilerini kullanmasını engelleyene de 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirildi.

        MİT GÖRÜŞMELERİNDE TEPKİLER

        Mahmut Tanal-CHP: Bu kanun örtülü bir af getiriyor. MİT tarafından terör örgütüyle yapılan görüşmelerin yasadışı olduğu kabul edilmiş olunuyor.

        Adil Zozani-BDP: MİT, Cumhuriyet tarihi boyunca 3 defa ismini değiştirmiş; MEH, MAH, sonra MİT olmuş. Artık "MİT" demeyin, bence, naçizane teklif olarak, "AKMİT" yapalım.

        Tanju Özcan-CHP: Bu kanun örtülü bir af getiriyor. MİT tarafından terör örgütüyle yapılan görüşmelerin yasa dışı olduğu bugün kabul edilmiş olunuyor.

        Nevzat Korkmaz-MHP: MİT, AKP'nin arka bahçesi hâline getirilmeye çalışılmaktadır. Bu teklif, AKP ve Başbakanın kendi paralel devletini ve kendi paralel istihbarat gücünü kurma çabasının açık bir göstergesidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ