Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Devlet Bahçeli:Bu milletimizin iradesine çok net hakarettir

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, mahalli idareler genel seçim süreci hakkında il ve ilçe yöneticilerine genelge gönderdi.

        MHP Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Bahçeli genelgesinde, seçimlerin genel anlamda huzur ve sükunet içinde geçtiğini ancak bir çok yerde dürüst ve ahlaki yapılmadığına, sandığa hile ve şaibe karıştığına dönük iddiaların bulunduğunu belirtti.

        Demokraside sandığın güvenliğinin hayati bir konu olduğunu vurgulayan Bahçeli, seçim sonuçlarının kaybeden ve kazanan açısından gönül huzuruyla benimsenmesi, en ufak bir şüpheye yer bırakılmamasının ülke istikrarı ve demokrasi standartları açısından gerekli olduğunu ifade etti.

        30 Mart seçimlerinin, İstanbul merkezli operasyonun gölgesinde gerçekleştiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hakkındaki iddiaları saptırmak, karalamak ve karartmak adına elindeki imkanları kullandığını öne süren Bahçeli, "30 Mart seçimlerinden çıkan sonuç bu yalın gerçeği asla değiştirmeyecek, değiştiremeyecektir" ifadesini kullandı.

        CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

        Türkiye'nin 30 Mart'ın ardından yeni bir seçim sürecine kilitlendiğini belirten Bahçeli, Türk milletinin cumhurbaşkanını direkt tayin edeceğini hatırlattı.

        Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına talip olduğunun açıklamalarından, temaslarından ve niyetlerinden anlaşıldığını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

        "Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında medya üzerinden yürüyen pazarlıkların karşılıklı görüşmeyle farklı bir mecraya gireceği, kendi aralarında varacakları bir karar için dönüm noktası olacağı ileri sürülmektedir.

        Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili polemiklerin sadece iki kişiyi hesaba katması ve sanki başka aday yokmuş veya layık değilmiş gibi bir algı uyandırması bir defa demokrasinin usul ve esaslarına taban tabana zıttır.

        Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki uzlaşma ve anlaşmaya bağlı olarak Çankaya'ya kimin çıkacağının belli olacağı gibi bir imaj verilmesi milletimizin iradesine çok net hakarettir."

        Devlet Bahçeli, Türk devlet geleneğinde eşsiz ve paha biçilemez bir yeri olan cumhurbaşkanlığı görevine öncelikle devlet adamlığı vasfına haiz ve herkesi kucaklama hasletlerini gösterebilen birisinin seçilmesi gerektiğini ifade etti.

        CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ ARALIĞI

        Mazisinde en ufak bir soru işareti olan, sicilinde en küçük bir olumsuz iz bulunan herhangi birinin cumhurbaşkanlığı makamının ağırlığını taşımayacağını ifade eden Bahçeli, şu görüşleri savundu:

        "Milli ve manevi değerlerle kavgalı, Türk devlet geleneğini özümsememiş, teröristlerle müzakerede ustalaşmış, bölücü ve yıkıcı çevrelere umut aşılamış, milli kimlikle ters düşmüş bir kafa yapısının cumhurbaşkanı olmasına milletimiz izin vermeyecektir. Türküm diyemeyen, milleti etnik bölmelere ayıran, hakkında izah ve açıklaması çok zor yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları bulunan karanlık bir kişinin cumhurbaşkanı olması da hayal mahsulüdür. Bu nedenle Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması mümkün ve ihtimal dahilinde değildir. Başbakan Erdoğan'ın, henüz yargıda hesap vermeden, henüz milletin kahir ekseriyetiyle barışmadan Çankaya'ya çıkma teşebbüs ve merakı akla ziyandır. Bu ülkede özel şartları yerine getirebilen herkes cumhurbaşkanlığına namzettir, sadece Başbakan için bu yol çoktan kapanmış ve tıkanmıştır."

        "ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

        MHP'nin cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ilgili değerlendirme, çalışma ve araştırmalarını sürdürdüğünü kaydeden Bahçeli, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Türkiye'ye yakışan, millet ve devlet arasındaki bağı sağlamlaştırabilecek, ahlaklı, vicdanlı, adalete saygı duyan ve ayrımcılığa mesafeli duran değerli bir şahsiyetin ortaya çıkması için gerekli sorumluluk bilinci mutlaka sergilenecektir. Cumhurbaşkanlığı makamı kaçış ve kurtuluş yeri değildir. Hiç unutulmasın ki her zorlamayı yaparak cumhurbaşkanlığı makamına talip olan şaibeli ve sakıncalı kişiler, bu göreve yükselseler bile vatana ihanetten tekrar indirileceklerdir."

        Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin, öncekilerini aratmayacak kriz potansiyeline sahip olduğunu belirten Bahçeli, bu nedenle hiçbir teşkilat mensubunun muhtemel gerginlik ve çatışmaların tarafı olmaması, sakin ve sağduyulu şekilde siyasi çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

        Hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de 25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'nin toplumsal cepheleşmeyi tırmandırabileceği uyarısında bulunan Bahçeli, şöyle devam etti:

        "MHP üzerinde oyun kurgulayanlara, algı operasyonlarıyla kafaları karıştırıp iç huzurumuzu bozmaya azmetmiş sinsi emellere kesinlikle fırsat verilmeyecektir. Yerel düzeyde yapılacak tüm açıklamalarda parti politikaları dışında herhangi bir yorum, görüş ve değerlendirme paylaşılmayacaktır. Grup konuşmaları, yazılı basın açıklamaları, diğer beyanatlar ve Genel Merkez duyuruları titizlikle takip edilecek, basına verilen demeçler mahalli özellikler ihmal edilmeden bunlarla sınırlı kalacaktır."

        "KIŞKIRTMALARA İTİBAR ETMEYİN"

        Bahçeli, il ve ilçe düzeyinde yapılacak toplantı, konferans, panel gibi siyasi çalışmalarla, televizyon programları ve mülakatlar öncesinde Genel Merkez'in bilgilendirilmesini ve onay alınmasını da isteyerek, şu uyarılarda bulundu:

        "Sanal medya üzerinden yapılan kışkırtmalara itibar edilmeyecek, resmi açıklamalar dışında internet sitelerinde dolaşan mesnetsiz haberlere kulak asılmayacak ve içimizi karıştırmaya dayalı fitne ve fesat yayan çevrelere çok dikkat edilecektir. Bazı iç ve dış odakların bilhassa Cumhurbaşkanlığı seçimine maksatlı olarak aday yönlendirmesine soyunduğu, durumdan vazife çıkararak içimizden adrese teslim aday belirme kurnazlığına teşebbüs ettiği görülmektedir."

        Devlet Bahçeli, MHP'nin yetkili kurullarının belli olduğunu, bunun dışında bazı kişi ya da kişilerin parlatılması, öne çıkarılması ve isminin dolaştırılmasının partinin siyasi ilkeleriyle örtüşmeyeceğini de ifade etti.

        Bu çerçevede kapalı devre sürdürülen ve birilerinin lehinde değişik platformlarda propaganda yapan her kim olursa olsun dikkatle izleneceği, gerekli önlem gecikmeksizin alınacağı ve bunlara aldırış edilmeyeceği uyarısında bulunan Bahçeli, şunları kaydetti:

        "Partimizi kamuoyu nezdinde sıkıntıya sokacak, çelişki yaratabilecek, ilke ve esaslarımızla bağdaşmayacak her türlü söz, beyan ve davranıştan uzak kalınacaktır. Milliyetçi Hareket Partisinin bütünlüğünü bozan, dedikodu yayan, düzmece ve aslı astarı olmayan açıklamaların faillerine anında müdahale edilecek, suçu sabit görülenlerle ilgili hukuki işlem başlatılacaktır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ