Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Kitap sattığı için 5 aylık ikizleriyle cezaevine girecek

        Zülfikar Ali AYDIN-AHT

        Sattığı kitaplar Kandil’e götürülürken yakalanınca ‘örgüte yardım ve yataklıktan’ 2 yıl 1 ay hapis cezası alan Mülkiye Kılınç, 5 aylık ikizleri Özgür ve Lorin’le cezaevine girecek. Kılınç, “Derdim bana yapılan haksızlık değil. Büyüdüklerinde onlara nasıl anlatacağım?” dedi.

        İstanbul'da bir kültür merkezinde sattığı kitaplar, Kandil'e götürülürken yakalanınca bir anda kendisini sanık sandalyesinde bulup, 'örgüte yardım ve yataklıktan' 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarpırılan Mülkiye Kılınç, cezaevine 5 aylık ikiz bebekleri Özgür ve Lorin'i beraberine alıp gidecek.

        Kılınç'ın cezaevine girmesine neden olan olayın öyküsü 2011'de Van'da PKK'ya açılan bir soruşturmayla başladı. Genç kadın, o tarihte İstanbul'daki Mezopotamya Kültür Merkezi'nde(MKM) çalışıyordu. Van'da PKK'lı "Sekwan" kod adlı şüpheli, kaçakçılık yapan Erhan Akkara'dan kitap ve örgütsel faaliyette kullanacağı materyal ve flaşdisk istedi.

        MEVLÂNÂ DA VAR CHOMSKY DE

        Akkara içlerinde Mevlana'nın Mesnevi'si Michael Foucault'ın "Cinselliğin Doğuşu", Nazım Hikmet'in "Memleketimden İnsan Manzaraları", Elif Şafak'ın "İskender", Noam Chomsky'nin "Müdahaleler", Abdulbaki Gölpınarlı'nın "Yunus Emre'nin Hayatı ve Bütün Şiirleri", Turgenyev'in "Babalar ve Oğullar', Kazım Karabekir'in "İttihat ve Terakki Cemiyeti" gibi benzer nitelikte 70 kitabı Mülkiye Kılınç'tan satın aldı. Kitapları PKK'ya götürmek isterken yakalanan Erhan Akkara sorgusunda "Kitapları para karşılığı PKK'ya götürüyordum. Kaçakçıyım ama örgüt üyesi değilim. Mülkiye Kılınç'ın kitapların PKK'ya gittiğinden haberi yok" dedi.

        O günlerde nikah hazırlığı yapan Mülkiye Kılınç, yaşadıklarını şöyle anlattı:

        “Arkadaşımla yemek için çıktığımızda gözaltına alındım. Ertesi gün nikâhım var dı. ‘Zeynep’ kod adı ile PKK’ ya yar dım veya yataklıkla suçlandım. Erhan Akkara MKM’ ye gelip benden kitap aldı, istediği kitaplardan bir kısmı bitmişti, telefon bıraktı, kitapları tamamlayınca haber verdim. Parasını ödeyip gitti.” Mahkeme Kılınç’a 2 yıl 1 ay ceza verdi. Dava sürerken Kılınç evlendi, ikizleri doğdu. İkizlerine Özgür ve Lorin adını verdi. Yargıtay cezasını onayınca bebeklerine bakmak üzere cezasının ertelenmesini istedi. Cezanın infazı ertelendi. Kılınç, Yargıtay’ın onama kararını duyunca ne yaşadığını şöyle ifade etti: “Sanırım sütümün birkaç gün içinde kesildiğini söylesem yeterli.” Anne Kılınç, ertelemesinin sona erdiği 19 Mayıs’ta bebekleriyle cezaevine girmeye karar verdi. Kılınç, “Bebeklerim prematüre doğdu. Bağışıklık sistemleri de çok iyi değil. ‘Sırayla mı cezaevinde yanımda kalsalar?’ diye düşündüm. Sonuçta duygusal olarak çocuklarım etkilenmesin diye ikisini de almaya karar verdim. Derdim bana yapılan haksızlık değil. Bu çocuklar büyüdüğünde onlara 18 ay 15 gün cezaevinde büyüdüklerini nasıl anlatacağım bilmiyorum” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ