Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Torba Yasası Taşeron İşçi Kadro

        Torba Yasası merakla bekleniyor. Torba Yasası ne zaman çıkacak? Torba Yasasında Taşeron işçilerin son durumu ne olacak? Taşeron işçiler için kadro çıkacak mı?

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal güvenlikle ilgili torba yasanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılacak değerlendirmenin ardından son rötuşlarla birlikte Meclis'e gönderileceğini ve Meclis tatile girmeden yasalaştırılacağını söyledi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, pakette üç çocuk teşviki, kadın istihdamının desteklenmesi, Bağ-Kur ve SGK borçlarına ilişkin yeni düzenlemeler ile taşeron işçilere sağlanacak yeni güvencelerin yer alacağını bildirdi.

        Çelik, 1 milyon 300 bin Bağ-Kur'lunun hem hizmetini hem borcunu silmeyi düşündüklerini, taşeron işçi tanımının yeniden yapılacağını, 10-15 yıl hizmeti olanlara yeni haklar verilmesinin masada olduğunu kaydetti.

        Milyonlarca insanın beklediği torba yasa tamamlandı.İçeriğinde neler var…Kamu görevlilerine hangi haklar geliyor…Çalışan anneler nasıl erken emekli olacak.Kreş yardımı kimlere verilecek…Memur kadınlar evden çalışmayı nasıl yapacak..Kadınlara hangi iş güvenceleri gelecek..

        Milyonların gözü torba yasa tasarısında. Sosyal güvenlikle ilgili torba yasa tasarısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi, önümüzdeki günlerde Meclis'e gelmesi bekleniyor. Torba yasa tasarısının Meclis tatile girmeden yasalaştırılması hedefleniyor. Edinilen bilgiye göre; sosyal güvenlikle ilgili pakette, 3 çocuk teşviği, kadın istihdamının desteklenmesi, Bağ-Kur borçlarına ilişkin düzenlemeler ile taşeron işçilere sağlanacak yeni güvenceler yer alacak. Paket ile taşeron işçi tanımı yeniden yapılacak. Genel Sağlık Sigortası borçlarına yönelik düzenleme ile kamu çalışanlarıyla ilgili 9 düzenlemenin tasarıda yer alması bekleniyor.

        Yaklaşık 2.6 milyon kamu çalışanı, torba yasa tasarısına kilitlendi. Kamu çalışanlarıyla ilgili önemli düzenlemelerin yer aldığı tasarı, son şeklini aldı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Tasarının kısa süre içinde de Meclis'e gelmesi bekleniyor. Torba yasa tasarısıyla heyecanlanan kamu çalışanları, 9 maddelik tasarıya bazı eklemeler yapılmasını istiyor.

        NELER İSTENİYOR?

        4C'liler kadroya geçmek, üniversite mezunu işçiler memurluk, akademisyenler maaş artışı, 2005 yılından sonra göreve başlayan memurlar 1 derece verilmesini, sertifikası olan 7 bin iş ve meslek danışmanı da atama bekliyor ve buna ilişkin düzenlemelerin torba tasarıya eklenmesini talep ediyor. Torba tasarıya girmesi istenen maddeler arasında doğum izninin 18 haftaya çıkarılması, süt izninin süresinin uzatılması da var. Ayrıca emekli memura promosyon ve aile yardımı verilmesine ilişkin düzenlemelerin de torba tasarıda yer alması isteniyor.

        TASARIDA NELER VAR?

        Disiplin cezalarının affı. Adaylıkta uyarma ve kınama cezası alanların memuriyetten çıkarılmasının engellenmesi. Özelleştirme nedeniyle araştırmacı olarak atanan müdür, genel müdür yardımcısı, genel müdürün talep etmesi halinde kariyerlerine uygun mühendis, mimar, avukat gibi kadrolara atanması. Sümer Holding'de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası kesilmemesi. İş ve meslek danışmanlarının ek ödemelerinin artırılması. Nöbetçi memurluğu uygulamasının kaldırılması. Tapu kadastro çalışanlarının sorumluluğunun yeniden düzenlenmesi. İş yoğunluğu fazla olan mahkeme çalışanlarına fazla çalışma ücreti verilmesi. Emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıllık hizmet süresi sınırının kademeli olarak 35 yıla çıkarılması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ