Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Mustafa Ilıcalı, Trafik kazalarını önlemenin çaresi EDS sistemi, Esra Boğazlıyan'ın haberi

        ESRA BOĞAZLIYAN / HT GAZETE

        İstanbul Emniyeti, haftalık trafik bilançolarını yayınlıyor. O hafta içinde kaç kaza olmuş, kaç kişi yaralanmış, kaç kişi hayatını kaybetmiş rapor ediliyor. Tabii bunun yanında trafik denetimleriyle ilgili de ayrıntılı bilgiler veriliyor. Son zamanlarda bu verilere hiç dikkat ettiniz mi?

        Haftalık kaza bilançolarının ne kadar ağır olduğunun farkında mısınız? Hatırlarsanız 7-13 Nisan tarihleri arasındaki kaza rakamlarını manşete taşımıştık.

        Verilere göre İstanbul’da 1 hafta içinde 619 kaza olmuş, 3 kişi ölmüş, 256 kişi de yaralanmıştı. 14-20 Nisan arasındaki bilanço da dikkat çekiciydi.

        Rapor, kentte 1 haftada 585 kaza meydana geldiğini, 5 kişinin öldüğünü, 253 kişi yaralandığını belirtiyordu. Peki niye u kadar çok kaza meydana geliyor? Ve bu kazalar nasıl önlenebilir? Bu soruları bir bilene, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’ya sordum.

        İşte Ilıcalı’nın tespitleri...

        “Türkiye genelinde, her gün 10-15 kişi kazalarda ölüyor. Kazaların önemli bir kısmı da İstanbul’da yaşanıyor. Kazaların yüzde 97-98’i sürücü ve yaya hatasından oluyor. En büyük neden de aşırı hız. 10 bin kişinin katıldığı br anket yaptık. İstanbullunun yüzde 35’i mobil uygulamaları kullanmıyor, yola ezbere çıkıyor. Ankete göre sürücülerin yüzde 12’si denetim olursa özel aracını bırakıp toplu taşımaya yönelebileceğini söylüyor. Sürücü elektronik denetimden korkuyor. EDS’nin yüzde 90 caydırıcılığı var. Büyükşehirlerde insan gücüyle denetim mümkün değil. EDS’nin yaygınlaştırılması da yeni çıkan yasanın hızla uygulanmasıyla mümkün olabilir. Nedir o yasa? Büyükşehir belediyelerinin, trafik cezalarından yüzde 30 pay alması için çıkan yasanın protokolleri hızla imzalanırsa büyükşehir belediyeleri EDS’yi artırmak için önemli bir kaynak elde etmiş olur.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ