Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Harvard, Oxford Üniversiteleri'yle anlaşmalı görünen ve Bakolorya diploması veren okullar takipte

        Sultan UÇAR / AHT

        ÖZEL Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen yazıyla, kendilerini Harvard, Oxford Üniversiteleri'yle anlaşma yapmış gibi gösteren ve IB (Uluslararası Bakolorya) diploması verdiklerini iddia eden okullar takibe alındı. Velilerin aldatıldığı ve haksız rekabet yaratıldığı ihbarını alan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), soruşturma açtı ve müfettiş görevlendirdi. Resmi yazıda, "Bakanlığımıza ulaşan bilgi ve duyumlardan bazı özel okulların Bakanlıktan onay almadan uluslararası programları (Harvard Quality College, Oxford Quality Programı ve Uluslararası Bakolarya-IB) uyguladıkları ve reklamlarında kullandıkları anlaşılmıştır. Kurumların eğitim-öğretim programlarının Bakanlıkça incelenmiş olması zorunludur. Bakanlıkça uygun bulunmadan farklı öğretim programları uygulanamaz" denildi. Veliyi kandıran özel okulun önce 3 ay, devam ettiği taktirde tamamen kapatılacağı vurgulandı.

        '15 KOLEJLE İLGİLİ ŞİKÂYET GELDİ'

        Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, velilerin yanıltıldığını belirterek, "Dünyanın en kaliteli üniversiteleri, haberi olmadan gelir amacıyla kullanılıyor. Bunlar hiçbir şekilde Oxford, Cambirdge, Harvard Okulları değil" dedi. Gülan, şunları kaydetti: "Oxford Quality Schooll logosunu eğitim yılı başında Oxford Yayıncılık'tan belli sayıda kitap alan okullar kullanabiliyor. Eğitim yılı başında 40 bin TL'lik İngilizce kitabı alan okullar bu eğitim programına giriyor. Bu, Oxford Üniversitesi'yle eğitim işbirliğinin yapılması gibi yansıtılamaz."

        Oxford, Harvard ve Bakolorya'nın adını kullanan 15 kolejle ilgili şikâyet aldıklarını belirten Gülan, "Bakolorya (IB), uluslararası kabul görmüş bir program. Türkiye'de bu sisteme dahil okullar var. Ama dahil olmadığı halde 'Çift diploma veriyoruz, Amerikan ve İngiliz okullarında da geçerli" diyenler var. Bu uluslararası bir suçtur. Daha fazla para için veli yanıltılıyor" dedi.

        ÇİFTE DİPLOMA VERME HAKKI 47 OKULDA VAR

        Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (UBDP), merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Bakalorya Örgütü (IB) tarafından uygulanan ve 16-19 yaş arası öğrencilere hazırlanmış, kapsamlı, üniversite öncesi 2 yıllık bir program. MEB tarafından resmen tanınan UBDP, dünyada 196 ülkede 1588 okulda uygulanıyor. 102 ülkedeki bini aşkın üniversiteyse IB diplomasını kabul ediyor. Türkiye'de 47 okulun, bakolorya diploması verme hakkı bulunuyor. Bunlardan yalnızca bir tanesi devlet okulu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ