Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan ilk açıklama, Manisa Soma maden ocağı yangın

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 03.25'de yaptığı açıklamada Soma'da maden ocağındaki yangında 201 işçinin hayatını kaybettiğini, 4'ü ağır 80 işçinin yaralandığını bildirdi.

        Bakan Yıldız, saat 05.00'te bir açıklama daha yaptı. Ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıklayan Yıldız, yaralılar arasında madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğunu kaydetti. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, "Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Tek bir şeye fokuslandık, o da arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" ifadelerini kullandı.

        Galerilerde halen işçilerin bulunduğuna işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:

        "Şu ana kadar 76 yaralı var, 1'i ağır diğerleri hemen tedaviye alındılar. Sabaha kadar oradaki işçi kardeşlerimizi çıkartmak durumundayız. Şunu belirtmek isteriz herkes imtihan veriyor, sınavını veriyor. Sosyal medyada çok acımasızca bazı cümleleri gördük. Kan arandığı söyleniyor, şu anda kan aradığımız bir işçi kardeşimiz yok. Burada böyle bir infial uyandırmaya çalışmanın gerçeklerle bağdaşmadığını söylemem lazım. Bir belediye başkanı kalkıp hemen böyle bir acı üzerinden politika yapmaya kalkıyor ve kendi yetkiliymiş gibi 'elimizde bulunan, resmi olmayan rakamlar' diye açıklama yapıyor. Şu anda can pazarıyla beraber işçi kardeşlerimizin hayati tehlikeleriyle uğraşıyoruz. Kendinin çok inanılır olduğunu söyleyen biri buranın 1 yıllık maden olduğundan ve yeni madende bu tür şeylerin olabileceğinden bahsediyor. Şu anda ciddi bir durumla karşı karşıyayız ve bunu doğru ve şeffaf şekilde kamuoyuyla, sizlerle paylaşmak zorundayız. Burada hepimizin canı gidiyor. O yüzden buradan söylenenin haricinde bir rakama kesinlikle inanmayınız."

        İlerleyen saatlerde olayla ilgili tekrar rakam verme durumunun söz konusu olabileceğini kaydeden Bakan Yılmaz, zamanın aleyhe işlediğini ve bu rakamların yükselmesinden endişe ettiklerini dile getirdi.

        Kızılay ve AFAD ekiplerinin işçilerden haber bekleyen yakınlarına daha sıcak bir ortam sağlamak için çalıştığını vurgulayan Yıldız, "Ama dediğim gibi gün ağarırken de bu işlemi şu veya bu şekliyle bitirmemiz lazım. Acımızın sıkıntımızın artabileceği endişesini taşıdığımı söylemem gerekiyor" diye konuştu.

        Madenle ilgili yöneltilen bir soru üzerine Bakan Yıldız, inceleme yapmadan, denetimler, müfettiş incelemeleri tamamlanmadan bir açıklama yapmanın mümkün olmadığına değinerek, "Bununla alakalı, Çalışma Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Enerji Bakanlığımızdan 3 ayrı ekip, ayrı ayrı hem adli hem idari soruşturma yapacak. İşin o kısmını şu anda gündemimize almıyoruz. Şu an gündemimizde tek şey var; 400'den fazla kurtarma ekibimizle yalnızca işçi kardeşimizin hayatını düşünüyoruz, başka bir şey düşünmüyoruz. Ne soruşturması, ne adli, ne idari hiç bir şey düşünmüyoruz. O yüzden bizim gün ağarana kadar olan gündemimiz, işçi kardeşlerimize hızlıca ulaşıp onları dışarı çıkarmak olacak"

        "ENERJİ BAKANI'NIN EN ZOR GÖREVLERİNDEN BİRİNİ YAPIYORUM"

        Olayın vardiya değişiminden 40-50 dakika önce meydana geldiğini, vardiya bitiminden önce galeriden çıkan ya da vardiyasından önce galeriye inen işçilerin de bulunduğunu bildiren Bakan Yıldız, "Rakamların elimizdekiler seviyelerinde olduğunu söyleyelim. Ama tekrar söylüyorum, rakamlardaki olası değişiklikleri de mutlaka kesinleştirdikten sonra da sizlerle paylaşacağım. Ama şu anda en önemli veri işçi kardeşlerimizi kaybettiğimiz, şehit olduklarını söylemek durumunda olarak ne yazık ki Enerji Bakanı için en zor görevlerden birini yapıyorum. İnşallah ilerleyen saatlerde de sıkıntımızın büyüyebileceği endişesini taşıyarak bunları söylüyorum" şeklinde konuştu.

        Bakan Yıldız, sağlık ekiplerinin yeterli olup olmadığı yönündeki soruya "Sağlık Bakanlığımızın bütün ekipleri, çevre illerden gelen ekipleriyle beraber ne ambulansımızda ne ekibimizde hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır. Yeter ki işçi arkadaşlarımızı oradan mutlaka sağlıklı bir şekilde çıkartalım, ilk müdahaleleri burada yapılıyor. Sağlık Bakan Yardımcımız şu an ekiplerin başında ve dediğim gibi ambulanstan hemşirelerden, doktor arkadaşlarımızdan hepsinin kesintisiz çalışmalarını sürdürdüğünü söylemem gerekiyor hiçbir aksama olmuyor" yanıtını verdi.

        Cenazelerin teşhis edilmesiyle ilgili bir sıkıntının yaşanmadığını da bildiren Bakan Yıldız, "Herhangi gaz ve grizu söz konusu olmadığından yanık söz konusu değil. İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı bu ölümü yaşadı, bu şehitlik mertebesine ulaştı. Bu rakamların belli spekülatif rakamlarla örtüşüyor olması onları haklı çıkartmaz. Bu çok ciddi bir iş tek tek üç dört kademeden geçtikten sonra kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bazı eleştiriler oldu 'bu rakamları geç mi paylaşıyorsunuz' diye. Biz hiç bir işçi kardeşimizin sıhhatiyle veya ölümüyle alakalı fazla rakam kullanamayız. Bunlardan emin olduktan sonra kullanmamız lazım. O yüzden bu hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

        Bakan Yıldız, bir soru üzerine ise madende karbonmonoksit gazının tamamen temizlenmediğini, havalandırmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ