Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ahmet Koca'yı darp eden 11 polis için ceza istendi

        Serdar KULAKSIZ - AHT

        Askerden izinli gelenAhmetKoca'nın Fatih'te hamile olan akrabasını hastaneye götürürken yol verme kavgası nedeniyle tartıştığı polisler tarafından sokak ortasında dövülmesiyle ilgili olarak görülen davada savcı, 11 sanık polis hakkında işkence suçundan ceza verilmesini istedi. Savcı ayrıca 11 sanık hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eyleminin iddianemede anlatıldığı halde usulüne uygun şekilde dava açılmadığını, olaydan sonraKoca'nın götürüldüğü karakoldaki polislerin de suçun işlenmesini önlemek, bu suça ilişkin delilleri toplamayarak suça iştirak ettiklerini ileri sürerek Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Savcı, polislerin davacı olduğuAhmetKocahakkında ise herhangi bir talepte bulunmadı.

        KARAKOLDAKİ POLİSLER DE DAHİL EDİLSİN

        İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya hem müşteki hem sanık olan 11 polis ile yine aynı davada hem müşteki hem sanık olanAhmetKocakatılmadı.Koca'ın avukatı Efkan Bolaç, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, "Karakolda bulunan polis memurlarının da bu suça dahil edilmesi gerekmektedir. Biz daha öncede bu şahıslar hakkında ayrı bir soruşturma olduğunu söylemiştik. Ancak şikayet bu dosya için yapılmıştır. İddianamede de bu hususlar belirtilmiştir. Bu kişilerin tespiti için süre istiyoruz" dedi.

        Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan da sanıklar hakkında savcılık tarafındanAhmetKoca'ya yönelik olarak işkence suçunu işlediklerinden bahisle kamu davası açıldığını belirterek toplanan delillerden sanıklardan M.M. tarafından ehliyet sorma ve kimlik tespiti yapmak amacıyla şikayetçinin durdurulduğunu ifade etti. Şikayetçinin bu sırada askeri personel olduğunu söylemesine üzerine bu sanık tarafından darp edildiği diğer sanıkların kanuna göre M.M.'yi durdurmakla ve şikayetçiye yönelik işlenen suçu önlemekle görevli oldukları halde bu görevlerini yerine getirmedikleri hatta bu eylem ve sonrasında bu sanığın eylemine dahil olduklarını öne sürdü.

        YASAL GEREK OLMADAN BAŞKA YERE GÖTÜRMÜŞLER

        AhmetKoca'nın ilk olarak olay yerinde darp edildiğini, kelepçelendiğini ifade eden Savcı Aslan, herhangi bir yetkili mercii emri olmaksızın ve yasal gereklilik olmadığı halde hürriyetinden alıkonulduğu araca bindirilip, Yenikapı'ya götürüldüğü araçta da yine sanıklar tarafından darp edilmeye devam edildiğini belirtti.

        SUÇU BİLDİRMEYEREK SUÇA İŞTİRAK ETTİ İDDİASI

        Sanık polisler tarafından bu eylemin birkaç kez tekrar ettiğini kaydeden savcı Aslan, polis merkezine götürülen şikayetçinin mevcut durumunu göre ve burada görevli polislerin aynı nedenle adli görevleri sebebiyle işlenmiş bu olayla ilgili koybolması muhtemel delileri toplayıp savcılığa bildirip gerekli emirleri almak yerine görevlerini yapmakta ihmalde bulundukları ve diğer sanıkların eylemine zımni olarak sessiz kalmak suretiyle dahil olduklarını öne sürdü. Savcı Aslan, bu kişilerin eylemlerini iddianamede tanımlandığı halde bu konuda usulüne uygun kamu davası açılmadığını da öne sürdü.

        AYRI AYRI CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ

        Hakkında dava açılan ve yargılanan sanıkların eylemleri birlikte değerlendirildiğinde işkence suçunun oluşturduğunu, her şüphelinin ayrı ayrı bu suçtan cezalandırılmasını istedi.

        SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINI TALEP ETTİ

        Olay tarihinde polis merkezinde olan kolluk görevlileri hakkında işlenmekte olan suçun işlenmesini önlemek, bu suça ilişkin delilleri toplamama ve bu suretle işlenmiş suça iştirak etmelerinden ötürü hakların gerekli takdir ve ifası için, yargılamısı devam eden sanıkların kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eylemleri iddianamede anlatıldığı halde usulüne uygun şekilde dava açılmaması nedeniyle takdiri mahkemeye ait olmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesini talep etti.

        POLİSLERE İŞKENCE DAVASI AÇILMIŞTI

        Fatih'te 18 Haziran 2012'de hamile akrabasını hastaneye götürürken polisten yol isteyenAhmetKoca'yı araçtan indirerek dövdüğü öne sürülen 11 polis hakkında İstanbul 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Haklarında dava açılan 11 polisin işkence suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Polislerin işkence suçundan yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ