Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem sabahat akkiraz, aleviler, solcular, kürtler, chp, siyaset, soma maden kazası, röportaj, istifa, kübra par, okmeydanı
        1

        ÖZEL RÖPORTAJ: Kübra PAR / HABERTÜRK
        RÖP. FOTOĞRAFLARI: Ece OĞULTÜRK
        Soma'daki maden faciasının ardından en sert tepkiyi CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz koydu. "Yitirdiğimiz canların yanında olmak için koltuğa ihtiyacımız yok" diyerek istifa ettiğini açıkladı. Kimileri bu kararını çok samimi bularak alkışladı, kimileri "şov yapıyor" dedi. En ağır eleştiri kendi partisinden bir milletvekilinden geldi, zaten çalışmadığını, Soma'yı bahane ettiğini ileri sürdü.

        2

        Okmeydanı olaylarının ardından gözler tekrar Alevi meselesine çevrilmişken, Sabahat Akkiraz ile Silivri'deki evinde buluştuk. Hem istifa gerekçesini hem de yeniden alevlenen Alevi tartışmasını konuştuk. Akkiraz Türkiye'de Alevilerin farklı kesimler tarafından nasıl kullanıldığına dair önemli tespitler yaptı...

        3

        Soma faciasından sonra neden istifa dilekçesi verdiniz?
        Ölen 5 değil, 10 değil, 100 değil, 301 kişi... Hz. Ömer diyor ki "Fırat'ın kenarında bir koyun kaybolsa benden sorulur diye Allah'tan korkarım". Soma'daki ölümler karşısında hiçbir siyasetçi sorumluluk üstlenmedi. Ne Allah'tan korkuyor ne kuldan utanıyorlar. Koltuklarına âşık onlar. Ben koltuk sevdalısı değilim.

        4

        İstifa etmenizin getirisi ne olacaktı?
        Bu bir tepki... Devleti ve hükümeti protesto ediyorum. Bakanlardan istifa eden var mı? Yargılanan var mı? İnsanlar istifa edemeyen koltuğuna âşık siyasetçiler tiksiniyor artık. 301 kişi öldükten sonra sen Bakan olsan ne olur, Başbakan olsan ne olur? Aslında hepimizin istifa etmesi gerekirdi.

        5

        Tüm muhalefet istifa etseydi bunun Soma'daki acılı ailelere ne faydası olacaktı?
        Siyasi sorumluluk halkın acısına duyarlı olmayı gerektirir. Hepimiz istifa etseydik AKP orada duramazdı. 130 milletvekilinin istifası o meclisin meclis olmaktan çıktığının göstergesi olurdu ama cesaret edemediler. "Meclis'i boş bırakamayız" dediler.

        6

        Milletvekili olarak o insanlara daha faydalı olamaz mıydınız?
        Mecliste olsak ne faydamız olacak? Yine parmak sayısıyla AKP'liler ne derse o oluyor. Hiçbir şey değiştiremiyoruz... 20 gün önce CHP Soma'yla ilgili önerge verdi ama 300 tane parmak kalkmadığı için kabul edilmedi. Ölen 301 kişinin kanı bu konuyla ilgilenmeyen AKP milletvekillerinin eline bulaştı...

        7

        'MECLİSTEKİ ARKADAŞLARIM SELAMI KESTİ'

        İstifa kararınıza diğer vekiller ne tepki verdi?
        Meclise gittim, kendi arkadaşlarım bile selam vermedi. ‘Aman koltuğumuzdan oluruz' diye korkuyorlar. Muhafazakârlar için işçilerin ölmesi önemli olmayabilir ama biz solcuyuz, bizim için çok önemli. En az sorumluluk muhalefetindir, yine de istifa ederek biraz utansınlar istedim.

        8

        CHP'den başka milletvekillerinin de istifa edeceği gündeme geldi. Aranızda konuşmuş muydunuz? İstifa edeceğini söyleyip vaz geçen oldu mu?
        Parti terbiyemiz gereği konuşmuyorum. Genel Başkanımızla konuştuk. İşleme koyar mı bilmiyorum ama sözümün arkasındayım.

        9

        Yalnız bırakıldığınız için kırıldınız mı?
        Ne siyaset yaparken ne sanat yaparken kimseden bir şey beklemem. Tepkimi ortaya koyarım. Bu tipik bir Kızılbaş tavrıdır. Haksızlığın karşısında duran bir Pir Sultan geleneğinden geliyorum.

        10

        CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş istifanızı eleştirdi. "Meclise üç yılda beş kere geldi. Zaten milletvekilliği yapmıyordu ki" dedi. Milletvekilliğini ihmal mi ettiniz?
        (Gülüyor...) Bu bir koltuk korkusu... Kendileri koltuklarından küçük olduğu için koltuklarını kaybetmekten korkuyorlar. Halkta bir karşılıkları olmayan siyasetçiler... Parti terbiyem gereği bu konuda konuşmayı doğru bulmuyorum...

        11

        Sabahat Akkiraz Mecliste bu güne kadar pek bir şey yapmadı, şimdi istifa ederek şov yapıyor imasında bulundular. Yeterince çalıştınız mı? İçiniz rahat mı?
        Hiçbir şey yapmadıysam çapulcu tişörtüyle kürsüye çıktım. Halktan yana olduğumu daha nasıl göstereyim? CHP'liler alanda zayıflar. Entelektüel bir havadalar, vatandaşlarımızla öyle bir diyalektikle konuşuyorlar ki temas kurmakta güçlük çekiyorlar. Ben Anadolu insanıyım. Ünlü olmanın da faydasını görüyorum. Yola çıktığım zaman insanlar beni tanıyor, selam verip derdini anlatıyorlar. Milletvekili arkadaşlarım bundan rahatsız oluyor.

        12

        Kıskanıyorlar mı yani sizi?
        (Gülüyor...) Bazı CHP'li vekiller rahatsız olduğundan söylüyor, AKP'liler de bunu kullanıyor. Sabahat Akkiraz ağzıyla kuş tutsa siyasetçilere yaranamaz... Ünümle ve inancımla koltuğuma kattığım çok şey var ama görmezden geliyorlar. Önemli yasa teklifleri verdim. İnsanlar çok bağıranları iyi siyasetçi zannediyor. Hal bu ki asıl şovu onlar yapıyor! Kimi polise tokat atıyor, kimi kürsüde bardak kırıyor... Kameranın karşısında birbirini yiyor gibi gözüküyorlar, sonra kuliste canım cicim kol kola geziyorlar.

        13

        "BAŞBAKANIMIZ BENİ ÇOK SEVER"

        Siyaset sizden çok şey götürdü mü?
        Biraz da zorda kalarak girdim siyasete. Başbakanımız beni çok sever. Sağ olsunlar beni Türkiye'nin 13 ortak değerinin arasında sayarak taltif ettiler. Aracılar AK Parti'den aday olma teklifini iletti. Kendilerine teşekkür ettim. "Öteden beri atam dedem Halk Partili" dedim. Sosyal demokratlar "bizden aday ol, halkın sesini duyur" deyince CHP'nin teklifini kabul ettim.

        14

        "OKMEYDANI'NI RANT İÇİN DAĞITMAK İSTİYORLAR"

        Okmeydanı'nda neler oluyor?
        Okmeydanı olayı aslında Alevi gettolarını dağıtma projesidir. Okmeydanı şehrin ortasında bir rant bölgesi olduğu için dağıtmak istiyorlar. Olayları çıkaran yüzü maskelilerin kim olduğunu bilmiyoruz. Polis görevini yapıp onları yakalamıyor.

        15

        Polis kasten mi yakalamıyor yani?
        Bu olaylar çok sistematik yürütülüyor. Eskiden hep Gazi Mahallesi'nde olurdu. Orayı dağıttılar. Yüzü maskelileri bahane ederek gariban aileleri yerinden etmek istiyorlar.

        16

        Okmeydanı'nda içinde Alevilerin de olduğu radikal sol bir yapılanma yok mu? O bölgedeki protestolar barışçıl protestolar mı?
        Bir yerde rant varsa orada sıkıntı vardır. Güvercintepe'de cemevini taşladıklarında da bunu rant için yaptıklarını biliyorduk. Radikalleştirip boşaltmak istediler çünkü Başbakan'ın büyük projesi oradan geçiyormuş. Tesadüf değil, pek çok mahallede böyle oldu. Sol örgütler de bunu kullanıyorlar.

        17

        Molotof kokteylleri ve hava fişeklerle polise saldıran gruplar görüyoruz...
        Aleviler şiddetin tarafıymış gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Devlet görevini yapsın, güvenliği sağlasın. Küçücük bir mahalledeki şiddeti durduramıyorsa ülkeyi nasıl yönetecek? Alevilerin yaşadığı mahalleler karışıklık çıkarmak için biçilmiş kaftandır çünkü Aleviler hiçbir şeye karışmazlar. Yıllarca öldürülen Şafii PKK'lıların cenazeleri cemevlerinden kaldırıldı. O bir insan, ne şekilde ölürse ölsün o bir insan... Sonra "Aleviler PKK'lı" diye bir algı yaratıldı. CHP'liler Aleviliği başka şekilde kullanıyorlar, AKP'liler başka şekilde...

        18

        Alevi gençlerin olaylara katıldığı doğru değil mi? Neden çıkıp "Okmeydanı'ndaki şiddet olaylarını Alevilere mal etmeyin" demiyorsunuz?
        Diyoruz ama kimse duymuyor. Akıl var mantık var. Adam cenazeye geliyor, alnından vuruyorlar. GBT'sinde bir şey olmadığı da çıkıyor ortaya. Neden onu vuran değil de Aleviler konuşuluyor? Yüzü maskelileri neden yakalanmıyor? Sünniler empati yapsın, bir cami taşlansaydı, bir genç namaz kılarken başından vurulsaydı ne tepki verirlerdi? Çıldırmazlar mıydı? Aleviler çok sabırlılar. Başbakan konuşmalarında Kemal Bey'in mezhebinden bahsediyor. Deniz Bey'in Sünniliği hiç konuşuldu mu? Sünni kesimin bir şekilde kendisiyle yüzleşmesi lazım...

        19

        'Deniz Gezmiş'ten söz edilir, Hüseyin İnan'dan söz edilmez'

        Aleviler Okmeydanı'ndaki şiddetle aralarına yeterince mesafe koyabiliyor mu?
        Ölen Umut Kurt'un ablası koydu işte... Aleviler arada kalmış bir toplum. Yüzde sekseni solcudur. Hz. Ali'nin "zalime boyun eğersen sen de şerefini yitirirsin" sözüne inanırlar.

        20

        Arada kalmaktan kastınız nedir?
        1980 öncesinde solcular cemevlerini basıp "din uyuşturucudur" derlerdi. Aleviler arada kalırdı. Babam abime "gelip cemevini dağıtacağına neden gidip camideki imama laf söylemiyorsun" diye kızardı. Solcular hep Alevilerin üstüne oynadılar. PKK da Alevi çocukları kullandı. Alevi toplumu mazlum bir halktır.

        21

        Aleviler kendi inançları ile sol hareket arasında mı kalıyor?
        Sadece sol hareketle değil Kürt hareketiyle de arada kaldılar. Kürtler Alevileri çok acımasızca kullandı. Çok kayıp verdik, iki jenerasyonumuz yok oldu. Hep Deniz Gezmiş'ten söz edilir, Hüseyin İnan'dan söz edilmez. Sivaslı bir Alevidir, asıl ideolog da odur... "İşçi, emek, özgürlük, Kürt halkı" dediler ama Alevilerin haklarından söz etmediler. Zaten Türkiye'nin en fakir halkı Alevilerdir. Osmanlı 500 sene dağlara sürmüş, bu dönemde de iş güç yok. Bürokrasi ve siyasetten dışlanıyorlar. Aleviler Türkiye'nin Kızılderilileri aslında...

        22

        "DIŞLANAN ALEVİ GENÇLER ALANA İNİYOR"

        Sol gruplar Alevileri kullanıyor mu yani?
        Alevi çocukları tercih yapmak zorunda kalıyor. Okmeydanı'nda ölen çocuğun işi neydi? Çöpçüydü. Bu tek örnek değil. KPSS'den 90 alan çocuklar da iş bulamıyor. Aleviler ilçe ilçe köy köy fişleniyor. Türkiye'de her beş kişiden biri Alevi ama bir tane Bakan, Bakan yardımcısı, genel müdür var mı? Hiç mi okumuş Alevi yok? Alevi köylerine cami yapmak, din adamı olarak imam atamak, cenazeleri cami dışından kaldırtmamak, Ramazan'da laf atmak suretiyle baskı yapılıyor. Bu haksızlıklar karşısında dışlanan Alevi gençler alana iniyor. Çok ayrımcılık var.

        23

        Okmeydanı olaylarında Alevi gençlerin öfkesini mi gördük?
        Bu ülkede 37 kişi otelde yakıldı. Bir tane cam kırıldı mı? Cemevi taşlandı, Aleviler tahammül etti. Ramazan'da 30 gün oruç tutuluyor, saygı gösteriyoruz. Aleviler 12 gün oruç tutuyor kimsenin haberi olmuyor. İkinci sınıf insan muamelesi görmekten bıktık. Biriken şeyler bir yerden çıkacak tabii...

        24

        'ALEVİLERİN TOPYEKÛN CHP'Yİ SEVMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

        Alevilerin kendi içinde bölündüğü, ortak bir söylem geliştiremediği eleştirisine ne diyorsunuz?
        Aleviler cemevlerinin ibadethane sayılması ve zorunlu din derslerinin kalkması konusunda yüzde yüz mutabıklar. Sadece Diyanet konusunda bir tartışma var, kimileri kapatılmalı, kimileri yeniden yapılandırılmalı diyor. Temel sorunlar üçü beşi geçmiyor...

        25

        Peki, bu üç beş sorun neden çözülemiyor?
        AK Parti iktidarı muhafazakâr bir toplum yaratma isteğiyle bizim taleplerimizin karşısında duvar gibi duruyor. Meclise sunduğumuz tüm önergeler reddediliyor.

        26

        CHP bu konuda üstüne düşeni yapıyor mu? Kılıçdaroğlu Alevi kimliğini öne çıkarmamakla suçlanıyor...
        Adam fotokopi makinası gibi sürekli Alevi kimliğini mi vurgulasın? Deniz Baykal sürekli Sünni olduğunu mu vurguluyordu? O zaman da CHP'ye oy verdik.

        27

        CHP içinde Aleviliği geri plana itme, sessizleştirme refleksi yok mu?
        Herkesi kucaklayan bir kitle partisinden başka türlüsü beklenemez. CHP içinde Genel Başkan Alevi olduğu için oy vermeyen solcular var. Asıl üzücü olan bu... Kılıçdaroğlu her kesime eşit mesafede yaklaşıyor. Cemevi açılışına da gidiyor, Ramazan iftarlarına da...

        28

        Öte yandan CHP'nin bir Alevi partisi olduğu imajını yaratmak da doğru değil. Kürtler ve solcular Dersim katliamıyla ilgili bizi suçluyor, "katilinize âşıksınız" diyorlar. Oysa şunu anlamıyorlar. Kimsenin kimseye âşık olduğu yok. Aleviler siyasi bir tercih yapıyor. Topyekûn CHP'yi sevmeleri de söz konusu değil. Yolda birlikte yürüyecekleri bir siyasi harekete ihtiyaçları var. Kim bunlar? Sosyal demokratlar. Bir de Atatürk'e duydukları büyük minnet var.

        29

        "Katilinize aşıksınız" söylemine ne diyorsunuz o halde?
        Modern bir ülkede yaşama şansı tanımış bir insanı Aleviler tabii ki sever. Kurtuluş savaşında Bektaşilerin rolünü kimse hatırlamıyor. Dersim katliamı Alevilere karşı işlenmiş bir katliamdır ama o zaman devlet tek partiydi. Bugün Soma'daki ölümlerden sadece AK Parti'yi sorumlu tutabilir miyiz?

        30

        Başbakan'ın "Ali'siz Aleviler" eleştirisine ne diyorsunuz?
        Çok yanlış. İnancı biçimlendirmek siyasetin işi değildir. Başbakan Dersim katliamı için özür diliyor ama Sivas katliamının anma törenlerine neden gelmiyor? Başbakan Alevi sorununu kaşıyor.

        31

        'CAMİDE ALEVİ KADINLARA LAF ATARLAR'

        Cami-Cemevi projesine neden karşı çıktınız?
        Cemevlerine yasal olarak ibadethane statüsü verilmemişken cami-cemevi projesine nasıl bir yasal dayanak oluşturulacak? Cemevleri caminin müştemilatı mı olacak?

        32

        Tek sorun yasal statüsü mü?
        Pratik olarak mümkün değil çünkü iki toplum arasında derin bir nefret var. En büyük korkum karşılıklı yapılacak bir cahillikten kavga çıkması. Sünni bakış açısıyla Alevi inancını algılamanız kolay değil. Cem ritüellerinde sazlar çalınır, kadınlar erkeklerle iç içe otururlar. Alevi kadınlar moderndir, yeri gelir dekolte de giyebilirler. Camiye gelen erkekler laf atarsa ne olacak? Biri kalkıp "Yezid" der, öteki "Kızılbaş" der... İzzettin Doğan'ın bunları düşünmesi gerekirdi.

        33

        YENİ ALBÜM YOLDA
        Arif Sağ ile 19 yıl sonra yeniden bir Türk Halk müziği albümü çıkarıyoruz. Adı "Turab" olacak, yani "toprak"... 12 yeni beste var. Soma'daki çocukların yararına bir de LP çıkarmayı planlıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ