Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Barnabas İncili için tartışmalar bitmiyor!

        Cemal DOĞAN / ANKARA

        HIRİSTİYAN dünyasında çığır açması beklenen Barnabas İncili ile ilgili spekülasyonlar bitmiyor. 2003 yılında 8 kişilik bir şebeke tarafından Türkiye'ye sokulurken yakalanan 1500 yıllık Barnabas İncili, 9 yıl sonra Ankara Adliyesi'nin emanetinde yapılan düzenleme sırasında fark edildi. İncil, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçilerek 2012'de Etnografya Müzesi görevlisi Ali Altay'a teslim edildi. İncil; gerçek mi, sahte mi tartışmaları arasında 1.5 yıldır sergilenmeyi bekliyor.

        'İNCELETTİK SAHTE ÇIKTI'

        İncil'i yakalatanların yargılandığı Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hasan Tekbaş'ın, kitabın Müze'ye teslimi sırasında hazırlanan tutanağa, 'İncil'in korunması gerekli kültür varlığı olduğu' notunu düştüğü ortaya çıktı. Mahkemenin, Barnabas İncil'ine bilirkişi incelemesi yaptırdığı ve kitabın gerçek olduğu da belirtildi. Buna karşılık İncil'in teslim edildiği Etnografya Müzesi yetkilileri, "İncil'i yurt dışında incelettik, sahte olduğu tespit edildi. Ancak araştırmalarımız sürüyor, koruma altına aldık" dedi.

        'SAHTEYSE İADE ETSİNLER'

        Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, mahkeme ve müzenin gerçekliği konusunda farklı yorumlar yaptığı kitapla ilgili, "Kitabı incelettik. Kitap gerçek ama 1500 yıllık olmayabilir" dedi.

        Barnabas İncili ile ilgili incelemelerin 1.5 yıldır sonuçlanmamasını eleştiren bir yargı mensubu, "İncil sahte olsaydı, mahkeme o kitabı, yurtdışından Türkiye'ye sokarken yakalanan sanıklara iade ederdi. Madem sahte diyorlar, kitabı iade etsinler. İncil'in yabancı gizli servisler tarafından çalınma endişesi olabilir" dedi.

        KT

        BARNABAS İNCİLİ NEDİR?

        Barnabas İncili, Roma Katolik Kilisesi tarafından yasaklanan incillerden biri olarak gösteriliyor. İsa'nın öğrencilerinden Barnabas tarafından yazıldığı iddia ediliyor. Barnabas İncili'nde teslis inancı reddedilmiş ve İsa'nın ilahlığı kabul edilmemiştir. Barnabas İncili, 325 yılında yasaklanmıştır. İddiaya göre, İznik Konsülü'nden teslis inancı resmileştirilip Katolik Kilisesi için o ana kadar yazılan 300 farklı İncil'den sadece teslis inancını benimseyen 4 tanesi kullanılmak üzere seçildi, diğer bütün İncillerin yok edilmesi kararlaştırıldı. Barnabas İncili de yasaklanıp yok edilen İnciller arasında yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ