Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 'çatı aday'lık sürecinin perde arkası Neden Ekmeleddin İhsanoğlu?

        Düzgün KARADAŞ-ANKARA

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu “Köşk için nasıl bir aday” sorusunu yönelttiği temaslarının ardından dün MHP Lideri Bahçeli’yle ikinci kez bir araya geldi ve “çatı aday” olarak eski İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu önerdi. Çıkışta Kılıçdaroğlu “Huzurun yolunu açmak istiyoruz. İrademizi ortaya koyduk” dedi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli haftalar süren temaslarının ardından dün eski İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adını Cumhurbaşkanı “çatı adayı” olarak açıkladı. Habertürk İhsanoğlu’nun “çatı aday”lık sürecinde yaşananların perde arkasını araştırdı. İşte o süreç:

        NASIL OLUR?: Muhalefetin çatı aday arayışlarının doruk noktasına çıktığı bir dönemde, 5 Haziran perşembe günü İstanbul’a TÜSİAD ile görüşmeye giden Kılıçdaroğlu kurmaylarına “Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstersek nasıl olur?” sorusunu yöneltti. Kurmayları, İhsanoğlu’nun saygın bir bilim adamı olduğunu ve İslam dünyasında çok iyi tanındığını söyledi.

        DANIŞMAN TRAFİĞİ: Kurmaylarının “olur”unu aldıktan sonra Kılıçdaroğlu, bu kez MHP’nin nabzını tuttu. Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Veli Özdemir, Bahçeli’nin danışmanı Metin Özkan’ı arayarak, CHP Lideri’nin çatı aday olarak İhsanoğlu’nu düşündüğünü aktardı. Özkan, Bahçeli ile görüştü ve İhsanoğlu’nun adaylığına yeşil ışık yaktıklarını bildirdi.

        SIR GÖRÜŞME: MHP’nin olumlu sinyali üzerine CHP Lideri, geçen hafta İstanbul’da Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir araya geldi, İhsanoğlu’na Köşk adaylığını teklif etti. İhsanoğlu’ndan da olumlu yanıt alınınca bir kez daha MHP bilgilendirildi. CHP ve MHP arasında dün son görüşme yapıldı. İki lider, kamuoyuna uzlaştıkları ismi resmen açıkladı.

        NEDEN İHSANOĞLU: CHP’nin “İhsanoğlu”tercihinin nedenleri şöyle: 1 Sağ-sol dengesi ve sol kesimden gelen bir adayın sağ kesimden oy almasının yaratacağı güçlük nedeniyle sol kimliği öne çıkan bir isim tercih edilmedi. 2 İhsanoğlu’nun adaylığı ile AK Parti’nin önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde öne çıkardığı “Müslüman Cumhurbaşkanı” vurgusunu, yine kullanmasının önü kesilmek istendi. 3 Ortadoğu’nun durumu da İhsanoğlu’nun adaylığında etkili oldu. Yıllarca İKÖ Genel Sekreterliği yapan İhsanoğlu’nun, Ortadoğu’nun içinden geçtiği bu hassas dönemde büyük rol oynayacağı belirtiliyor. 4 İnsan hakları, demokrasi konusundaki çıkışları ve eylemleri, kadın-erkek eşitliği konusundaki düşünceleri, laik-demokrat-Müslüman kimliği de İhsanoğlu’nun adaylığında öne çıkan unsurlar oldu.

        HABERTÜRK DUYURMUŞTU

        Habertürk, Kılıçdaroğlu’nun İhsanoğlu’nun adaylığı ile ilgili nabzını yokladığını 7 Haziran’da duyurmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ