Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'den Ekmeleddin İhsanoğlu açıklaması Hükümetten çatı adayı açıklaması Flaş Ekmeledddin İhsanoğlu açıklaması

        Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na ilişkin, "Şu an ortaya çıkan tabloya baktığımızda seçim, beyaz Türklerin adayı ile halkın adayı arasında geçecek diyorum. Milletin iradesinin kesinlikle hakim olacağını ve başarıyla çıkacağını da ifade etmek istiyorum" dedi.

        Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ATO Congresium'da düzenlenen '3. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni'nde konuştu. İşler, tören sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

        Bir gazetecinin, 'CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri için çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'na ilişkin sorusuna İşler, "Cumhurbaşkanımız ilk defa halk tarafından doğrudan seçilecek. Dolayısıyla halkın iradesi belirli olacak bir seçim olacak ve bir ilki yaşayacağız bu seçimlerde. Bildiğiniz gibi CHP ve MHP aşağı-yukarı kamuoyunu 'çatı aday formülü' ile meşgul ettiler. Fakat gelinen noktada anlıyoruz ki bunun bir 'tiyatro' olduğunu görmüş olduk. Pek çok istişareler, görüşmeler yapıldı ama yapılan görüşmeler neticesinde varılan bir isim şu an açıklanmış değil. Baktığımız zaman öncelikle bu seçimi halk doğrudan yapacağı için burada bir siyasetçi profilinin aday gösterilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum ama bunun böyle olmadığını gördük. CHP, aslında kendisi aday çıkarabilirdi. Baktık ki çıkarmadı. Aynı şekilde MHP de kendi adayını çıkarmadı. AK Parti olarak ilk günden itibaren kendi adayımızı çıkaracağız dedik ve zamanı geldiğinde adayımızı açıklayacağız' dedik. Biz, adayımızın ilk turda büyük bir oy ile inşallah seçimi alacağını görüyoruz ve şu anki tablo da bunu çok net bir şekilde bunu ortaya koymakta" cevabını verdi.

        İşler, açıklamasında şunları kaydetti:

        "Eskiden biliyorsunuz parlamentoda seçimler yapılıyordu, Cumhurbaşkanını parlamento seçiyordu ve parlamentoda kim gösterilirse siyasi partiler arkasında durduğu zaman rahatlıkla seçilebiliyordu ama Ahmet Necdet Sezer zamanında bildiğiniz gibi 5 parti ortak aday olarak Ahmet Necdet Sezer'i gösterdiler. Orada bile konsensüsün sağlanamadığını gördük. Tabanda milletvekillerine baktığımız zaman üçüncü turda Cumhurbaşkanı seçildiğini gördük. Şimdi halk doğrudan seçecek. Halkın karşısına adaylar geçip politika, kampanya yapacak, kendilerini anlatacaklar. Çatı adayın tutmayacağını söylemiştim. Gerçek anlamda bir çatı aday bulamayacaklarını da ifade etmiştim. Şu anki tablo onu gösteriyor. Dolayısıyla biz bu seçimde inşallah adayımızı açıkladığımız zaman görülecek ki ilk turda büyük bir farkla AK Parti'nin adayı inşallah Cumhurbaşkanı olacak. Milletin iradesi Cumhurbaşkanlığı seçimlerini belirleyecek, başka iradeler değil milletin iradesi belirleyici olacaktır ama şu an ortaya çıkan tabloya baktığımızda 'Seçim, beyaz Türklerin adayı ile halkın adayı arasında geçecek' diyorum. Milletin iradesinin kesinlikle hakim olacağını ve başarıyla çıkacağını da ifade etmek istiyorum."

        BÖCEK SORUŞTURMASI

        Başka bir gazetecinin 'Böcek Soruşturmasına' ilişkin sorusuna İşler, "Bildiğiniz gibi bu mesel aylardır yazılıp çizilen konu. Yargıya intikal etmiş mesele. Yargı bağımsızdır, kendi işini yapıyor. Dün birtakım gözaltılar oldu. Bu olay zaten 77 milyon tarafından bilinen bir konuydu. Yargı zamanı geldiği zaman gerekli adımları atıyor. Dün de bazı gözaltılar olduğunu gördük. Bunun nereye gideceğini zaman içinde hep birlikte göreceğiz" karşılığını verdi.

        Törende, Ugandalı bir öğrencinin eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları ve hayatını anlatan kısa bir film gösterildi. Tören sonrası Ugandalı öğrenci, annesinin el emeği olan Türk bayrağını Başbakan Yardımcısı İşler'e hediye etti. İşler de Ugandalı öğrenciye tablet bilgisayar hediye etti. Törende, kısa bir müzik dinletisi oldu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ