Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Asya’nın ilk 40’ına 5 Türk üniversitesi girdi İlk 40'a giren 5 üniversite Boğaziçi Üniversitesi 18 sıra yükseldi

        HABERTÜRK/ANKARA

        Dünyanın yükseköğretim alanındaki lider yayınlarından biri olarak kabul edilen THE, Asya Üniversiteleri Sıralaması’nı açıkladı. Birinciliği Tokyo Üniversitesi’nin aldığı sıralamada ilk 40’ta Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ, Bilkent ve Koç var.

        İngiltere merkezli ve dünyanın yükseköğretim alanındaki lider yayınlarından biri olarak kabul edilen Times Higher Education (THE), bu yılın Asya Üniversiteleri Sıralaması’nı açıkladı. İlk 100 üniversitenin verildiği sıralamada ilk 40 arasına Türkiye’den de 5 üniversite girdi. Listede Boğaziçi 19., İstanbul Teknik (İTÜ) 24., Orta Doğu Teknik (ODTÜ) 29., Bilkent 31., Koç da 40. sırada yer aldı. Geçen yıl ilk kez Asya Üniversiteleri Sıralaması’nı yapan kuruluş, 2014 yılı sıralamasını bugün kamuoyuyla paylaşacak.

        Eğitim olanakları, akademisyen başına düşen öğrenci, araştırma, atıflar, endüstri geliri ve uluslararası çeşitlilik gibi ölçütlerin yer aldığı 13 farklı performans kritere göre sıralama hazırlanıyor. Japonya, Çin, Güney Kore, Hong Kong, Singapur, Tayvan, Tayland, Hindistan, İsrail ve İran’ı da kapsayan Asya bölgesindeki üniversitelerin değerlendirildiği bu sıralamada, birinciliği Japonya’dan Tokyo Üniversitesi alıyor. Japonya 20 kuruluşu ile bu listenin en üstünde ama peşinde hemen 18 yükseköğretim kurumuyla Çin geliyor. Güney Kore’nin 14, Tayvan’ın 13, Hindistan’ın 10, Hong Kong’un 6, Türkiye’nin 5, İran, İsrail ve Suudi Arabistan’ın 3’er, Singapur ve Tayland’ın 2’şer ve Lübnan’ın da bir yükseköğretim kurumu bulunuyor.

        BOĞAZİÇİ 18 SIRA SIÇRADI

        Bu listeye 19. sıradan Boğaziçi girdi. Geçen yıl 37. sırada yer alan Boğaziçi 18 sıra yükseldi. Geçen yıl 38. sıradaki İTÜ de bu yıl 24. sıradan listede yerini aldı. THE Sıralama Editörü Phil Baty, Türk üniversitelerinin potansiyeline dikkat çekerek, Japon ve Çin üniversitelerine karşı bir yükselişte olduğunu vurguladı. 

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ