Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mehmet Ali Şahin, Balyoz davasında verilen kararları değerlendirdi

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, 12 Eylül ve Balyoz davasında verilen kararları değerlendirdi.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Balyoz davasında Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın beraat değil, yeniden yargılama yolu açan bir karar olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru üzerine, bazı hakların ihlal edildiği tespitiyle ilgili böyle bir karar verdiğini belirten Şahin, "İlgili mahkeme bu dosyaya yeniden bakacak ve yargılayacak. Sonucunu beklemenin dışında yapacağımız başka bir şey yok. Anayasa Mahkemesinin böyle bir yetkisi olmasaydı ne olacaktı? Kesinleşmişti bu karar. Balyoz davası diye nitelenen karar Yargıtayca onanmıştı. Cezaevindeki hükümlüler cezalarını zaten çekiyorlardı ve devam edecekti. Tek alternatif bunlar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmaktı. AİHM yolu biraz uzun bir yoldur. O nedenle 2010 yılında Anayasa değişikliği ise AİHM yerine Anayasa Mahkemesine böyle bir yolun açılmasının vatandaşlarımız için daha kolay bir yol olacağını düşündük. Dolayısıyla 2010 Anayasa değişikliğinin bir noktada bu uygulanmasıdır. Böylesine Türkiye'de kamuoyunu meşgul eden bir dava ile ilgili verilmiş olan bu kararın anayasal çerçevede değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Sanki Anayasa Mahkemesi bu hükümlüleri, Balyoz davası sanıklarını beraat ettirmişler gibi izlenim verilmeye çalışılıyor, bu doğru değil" dedi.

        12 Eylül davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ile ilgili bir soru üzerine Şahin, "İlgili mahkeme bir müebbet hapis cezası verdi. Bu 12 Eylül 1980 darbesinin yargılandığı bir davaydı. Hayatta kalan kurul üyelerinin MGK üyelerinin yargılandığı bir davaydı. Böyle bir davanın mahkumiyetle sonuçlanmış olması Türk demokrasisi açısından son derece önemli ve değerlidir. Artık Türkiye millet iradesine kastedecek, millet iradesini ortadan kaldırarak, meclisi kapatarak, yöneticilerini alaşağı ederek darbe teşebbüsünde bulunma yolunu bu şekilde bir yargı kararı ile umarım ebediyen kapatmıştır" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ