Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz Davası'nda 25 sanığa beraat Balyoz Davası'nda flaş gelişme! Balyoz'da beraat

        Serdar KULAKSIZ - AHT

        Balyoz Davası'nda 88 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada 25 sanık beraat etti. Mahkeme, Yargıtay'ın 'ceza verilmesine gerek olmadığı' gerekçesiyle bozma kararı verdiği 63 sanık hakkında ise yeniden yargılama kararı aldı.

        Balyoz Davası'nda kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin haklarında verdiği mahkumiyet kararları Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulan 88 sanık dün bir kez daha hakim karşısına çıktı. Bozma kararının ardından görülen dünkü ilk duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda yapıldı. AYM'nin hak ihlali kararının ardından tahliye edilen eski Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç'ın da izleyici olarak katıldığı duruşmada 77 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. 11 sanık ise gelmedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin haklarında beraat kararı verdiği sanıklar, bozma ilamına uyulmasını, hakkında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin karar verilen sanıklar ise bozma kararına uyulmasını ancak gerekçesini kabul etmediklerini ifade etti.

        BALYOZ SİYASİ BİR DAVADIR

        İlk savunma yapan emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen "Yeniden yargılama sonucunda hakılılığımızın ortaya çıkacağından kuşku duymuyorum. Tek tek tespitler yapılmalı ve kusurlu olanlar yargı önünde hesap vermeli. Bu olmadan bu davaların sonuçlanmayacağı açıktır" dedi. Türkmen, büyük resme bakıldığında Balyoz davasının hukuki görünen siyasi bir dava olduğunun anlaşılacağını kaydetti. Sanık Bora Serdar da, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararından sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararının geçerliliğini yitirdiğini belirterek, "Kabul etmenin ihanetle eş değer olduğunu kabul ettiğimden bu kararı hukuk, vicdan, adalet ve insanlık adına reddediyorum. Tamamen hayal ürünü olan bu davayı reddediyorum. Dosyanın ana davalyla birleştirilip yeniden yargılanmayı talep ediyorum" diye konuştu.Savunmaların ardından duruşma savcısı Şükrü Gençkan'ın, bozma kararına uyulması yönünde mütaala verdi. Mahkeme de 25 sanığı beraat ettirerek, 63 sanığın dosyasının Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasına karar verdi. 63 sanık yeniden yargılanacak.

        BİLGİN BALANLI: MAHKEMENİN POZİSYONUNU GÖRMEK İSTEDİM

        Duruşmayı eşiyle birlikte izleyen Eski Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı, yaptığı açıklamada AYM'nin vermiş olduğu kararın çok önemli olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de hukukun olduğunu bir defa daha bizlere hatırlattı. Uluslararası ortamda da hatırlatmış oldu. Bundan sonra yeni bir yargı süreci başlayacak. Bu yargı sürecinde biz adil yargılanmayı bekliyoruz. Bu adil yargılanmanın içerisinde delillerin değerlendirilmesi fevkalade önemli bir konu. Çünkü 365 kişinin hepsi de sahte dijital delillerle yargılandı. Bu sahte deliller uluslararası geçerliliği olan bilirkişi kurulları tarafından incelenmeli. Bunların sahteliği bir kez daha bizim aldığımız 23 rapor paralelinde bir defa daha ortaya konulmalı" dedi. Hürriyetine kavuşmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Balanlı, "Buraya gelmemin nedeni 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yargıtay kararından sonra kararı bozulan arkadaşlarımızın duruşmalarını takip etmek için geldim. Mahkeme Heyeti'nin pozisyonunu görmek istedim. onlarla birlikte olmak istedim" diye konuştu.

        "SUÇLULAR DEĞİL, SUÇSUZLAR YARGILANDI"

        Balanlı'nın eşi İffet Balanlı ise son yıllarda Türkiye'de hukuksuzluklar yaşandığını belirterek, "Türkiye öyle bir duruma geldi ki suçlular değil suçsuzlar yargılandı. İnşallah bundan sonra doğru düzgün bir hukuk sistemine kavuşuruz" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ