Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu: "Bu ön yargı neden?",CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya'da çat aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu tanıttı

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ'de ve Mısır El-Ezher Üniversitesi'nde çalışmışsa kesin şeriatçıdır). Bu ön yargı neden? Adam kimya okumuş, bilim tarihçisi" dedi.

        Kılıçdaroğlu, CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Avrupalı Türklere tanıtmak için geldiği Almanya'nın Neuss şehrinde, "Anadolu İnanç ve Kültür Buluşması" etkinliğine katıldı.

        Türkiye'nin 30-40 yıl boyunca başörtüsü meselesinde "birbirini yediğini" söyleyen Kılıçdaroğlu, "O takacak, bu takmayacak, bir gelişime sizin engel olmanız mümkün mü? Elin oğlu uzaya gidiyor, biz başörtüsüyle uğraşıyoruz" dedi.

        "Sosyal bilimlerde dün doğru dediklerimiz bugün yanlış çıkabiliyor, dinin kuralları değişmez ama siyasetin kuralları değişir" diyen Kılıçdaroğlu, "Kısır tartışmalara girmeyin, bizde her gün kavga var. Türkiye, bu kavgadan çıkıp, çağdaş uygarlığa dönmeli. Çözüm yasalarla değil, zihniyet değişimi ile mümkün" ifadelerini kullandı.

        Yurt dışında yaşayan vatandaşların kendi milletvekillerini seçip Ankara'ya göndermesini istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Önümüzdeki dönem bunu Meclis'e sunacağız. Burada yaşayan insanlar, kendi sorunlarını parlamentoda dile getirmeli. 300 bin kişiye bir milletvekili olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

        Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez vatandaşların oy kullanacaklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Cumhurbaşkanının ahlaklı olması lazım. Cumhurbaşkanının vatana ihanet hariç hiçbir sorumluluğu yoktur. Cumhurbaşkanı adayının bir partiden olması doğru değil, anayasada tarafsızlık ilkesi var. Ettiği yemin de bunun üzerinedir. Bir cumhurbaşkanı adayı belirledik. Atatürkçü Düşünce Derneği'nden gelen arkadaşımız eleştirdi. Saygı duydum. Şöyle düşünmemiz lazım. Türkiye'nin şartlarını düşünelim. Kadın-erkek eşitliğine, hukukun üstünlüğüne, AB'ye tam üye hedefine inanıyor muyuz? Geçmişi temiz olan birinin cumhurbaşkanı olmasını istiyor muyuz? Bu ortak paydalardan birisi eksikse sorun vardır. Biz bu ortak paydalardan hareket ederek geldik. Adı 'büyük uzlaşma'. Büyük uzlaşma ile seçiyoruz. 'Gidin şuna ya da buna verin' demiyorum. Hangisine inanmışsanız ona oyunuzu kullanırsınız. Cumhurbaşkanı sizin oylarınızla belirlenecek. Kararınızı ona göre verin. Sorumlu bir yurttaş olarak sandığa gidersek konuşmaya hakkımız vardır. Oy vermeyip konuşmak olmaz."

        Kılıçdaroğlu, insanları okumak ve tanımak gerektiğini, ortak payda varsa siyasetin uzlaşma sanatı olduğunu, uzlaşılamaz ise bunun demokrasi değil, dayatma olacağını belirterek, "(Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ'de ve Mısır El-Ezher Üniversitesi'nde çalışmışsa kesin şeriatçıdır). Bu ön yargı neden? Adam kimya okumuş, bilim tarihçisi" dedi.

        Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün 76 milyon vatandaşın ortak paydası olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Görkemli bir tarih yazmış, ağır bedeller ödemiştir. Ortadoğu'ya bakın, Atatürk'ün büyüklüğünü görün. Biz dünya ile savaşıp, İsviçre'den Medeni Kanunu alarak uygar dünyayı örnek aldık. AB bizi alır veya almaz, AB'nin bütün standartlarını Türkiye'de uygulamayı hedefliyoruz. Ahlaklıysanız ve kul hakkı yemiyorsanız dünyanın en iyi insanısınız" şeklinde konuştu.

        ADD KÖLN BAŞKANI ERDOĞMUŞ

        Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Köln Başkanı Müseyip Erdoğmuş ise çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun belirlenmesini eleştirerek, "Muhalefet partilerinin çatı aday adı altında, böyle bir fiyaskoyla insanların önüne çıkması, bizleri, yurtseverleri, Atatürkçüleri, vatanına gönül vermiş vatandaşları derinden yaraladı. Böyle bir adayın bizi ve çağdaş Türkiye'yi temsil edemeyeceğini, zaman varken geri çekilmesini, bütün kesimleri, 80 milyon yurttaşımızı kucaklayacak bir cumhurbaşkanı adayının çıkarılmasını tavsiye ederiz. Sayın CHP Genel Başkanı'ndan talep ettik. Ülkemizde bu kriterlere uyacak bilim, siyaset ve hukuk insanları var" ifadelerini kullandı.

        Etkinlikte, Kadim Süryani Ortodoks Kilisesi Temsilcisi İbrahim Alıcı, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Temsilcisi Nebil Bayrakçıoğlu, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Rıza Cangöz de birer konuşma yaptı.

        CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, Almanya'daki programını tamamladıktan sonra Köln'den İstanbul'a hareket etti. Kılıçdaroğlu, gece yarısından sonra Ankara'ya geçecek.

        Kılıçdaroğlu'na Almanya ziyaretinde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, CHP Kahramanmaraş Milletvekili ve Yurtdışı İlişkiler Koordinatörü Durdu Özbolat,CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök eşlik etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ