Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem yeni başbakan kim olacak, abdullah gül, başbakan recep tayyip erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi, 10 ağustos seçimleri, cumhurbaşkanlığı adayları

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına kesin gözüyle bakılırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Başbakanlığı sonra konuşuruz" sözleri, AK Parti'de Erdoğan sonrası için kulisleri hızlandırdı. AK Parti'nin başına Gül'ün geçmesini isteyen ve çoğunluğunu "3 dönem kuralı"na takılanların oluşturduğu grup, Cumhurbaşkanı'nın daha önce yaptığı "Siyaset planım yok" açıklamasıyla bir süre geride durmuştu. Son günlerde parti içinde yeniden, "Partiyi ancak Abdullah Gül toparlar" görüşü ağırlıklı olarak dile getirilmeye başlandı.

        Milletvekilleri, Meclis kulislerinde kendi aralarında bu yönde sohbetler yapıyor, değerlendirmelerde bulunuyor. Görüşlerin, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'e de iletildiği kaydedildi. Partinin önde gelen isimlerinin dillendirdiği "Erdoğan Cumhurbaşkanı, Gül Başbakan" formülüne ilişkin Başbakan Erdoğan herhangi bir sinyal vermemişti. Cumhurbaşkanı Gül'ün önceki günkü "Başbakanlığı konuşuruz" açıklamasıyla "Gül gelsin" diyenlerin kulis çalışmalarını daha da hızlandırması bekleniyor.

        AK Parti'de yeni dönem, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu olan 10 Ağustos'a göre şekillenecek. Başbakan Erdoğan; aday olması ve ilk turda seçilmesi halinde 28 Ağustos'taki devir teslimden önce hem Başbakanlık, hem parti genel başkanlığından istifa edecek. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak bir milletvekilini, hükümeti kurmakla görevlendirecek. Gül'ün partinin başına geçmesi için ise 45 gün içinde yapılacak kongreye genel başkan adayı olarak girmesi gerekiyor. Gül, partinin genel başkanı olursa, seçimlere kadar Başbakanlığı başka bir isim üstlenecek.

        3 DÖNEM UMUDU

        Gül'ün partinin başına gelmesi durumunda, yapılacak bir Tüzük değişikliğiyle üç dönem

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ