Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika YSK'dan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili açıklama, Cumhurbaşkanı seçiminde oy verme saatleri belirlendi, YSK , cumhurbaşkanlığı seçimi

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminde tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerini 08.00 - 17.00 olarak belirledi.

        YSK, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 89. maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde, oy verme süresini inceledi. Kurul, güneşin doğuşuna ve batışına ilişkin değerlendirmelere göre, cumhurbaşkanı seçiminde oy verme günü olan 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatlerinin 08.00 - 17.00 arasında yapılacağına karar verdi.

        PARTİLER DESTEKLEDİKLERİ ADAY İÇİN REKLAM VEREBİLECEK

        YSK cumhurbaşkanı seçimine ilişkin reklam usul ve esaslarını belirledi. YSK, siyasi partilerin destekledikleri aday ile ilgili olarak siyasi reklam verebileceklerine karar verdi.

        YSK, medya hizmet sağlayıcılarının, cumhurbaşkanı kesin aday listelerinin Resmî Gazete'de yayım tarihi olan 11 Temmuz 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmi dört saate kadar olan sürede siyasi reklam yayınlayabileceklerine ve ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilân tarihi olan 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmi dört saate kadar olan sürede siyasi reklam yayınlayabileceklerine karar verdi.

        Adayların ve siyasi partilerin siyasi reklamlarında Türkçe kullanmalarının esas olduğunu açıklayan YSK, siyasi partiler de destekledikleri cumhurbaşkanı adayı ile ilgili olarak siyasi reklam verebilecekleri hükmüne vardı. YSK, verdiği kararda adayların ve siyasi partilerin verecekleri siyasi reklamlarda Türk Bayrağı ve dini ibarelerin kullanılamayacağına ve medya hizmet sağlayıcılarının, bu görevi yerine getirirken demokratik toplum düzeni gereklerine uygun bir seçim yapılabilmesi için, adaylara ve siyasi partilere siyasi reklam tahsisi yaparken tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun hizmet sunmaları gerektiğini ifade etti.

        YSK, ayrıca aynı reklam kuşağında, birden çok adayın ve siyasi partinin siyasi reklam yayınlanmasını istemesi halinde istekliler arasında kura çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamların tespit edilmesini, yayın dışında kalan veya kalanlara ise istekleri halinde bir sonraki reklam kuşağında yayınlanması için öncelik verilmesini kararlaştırdı.

        Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücretinin adaylara ve siyasi partilere göre değişkenlik gösteremeyeceğine karar veren YSK ayrıca şu kararları aldı: "11 Temmuz 2014 tarihinden yayın yasaklarının başlayacağı oy verme gününden önceki son yirmi dört saate kadar olan sürede, ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilân tarihi olan 11 Ağustos 2014 tarihinden oy verme gününden önceki yirmi dört saate kadar olan sürede, medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamların Yüksek Seçim Kurulunun kararları doğrultusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından izlenmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğine,

        Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenerek siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde düzenlenecek raporların, seçim dönemi içinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca değerlendirilip, her haftanın pazartesi ve perşembe günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına sunulmasına."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ