Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa LYS'de bilinmesi gereken her şey 51 bin kontenjan için 411 bin aday yarışacak ‘Yakın arkadaşla ortak seçim iyi sonuç vermeyebilir' LYS yerleştirme

        Üniversite yerleştirme puanları açıklandı, sıra tercihlere geldi. Sınavda başarılı olmak kadar doğru bir tercih listesi hazırlamak da önemli. Her yıl yarım milyona yakın üniversitelinin tekrar üniversite sınavlarına girmesi hatalı tercih yapıldığının da bir kanıtı. Aynı zamanda hatalı hazırlanacak bir tercih listesi yalnızca istemediğiniz bölüme girmenize yol açmaz, açıkta kalmanıza da neden olur. Bu yüzden emeklerinizin boşa gitmemesi için tercih listesinizi dikkatli hazırlamanız gerekiyor.

        Tercihleriniz için süre bugün başlıyor ve 17 Temmuz’da son buluyor. Bu süre içinde hangi bölümlerde okumak istediğinize, seçtiğimiz bu bölümler için hangi üniversitelerde öğrenim görmek istediğinize karar vereceksiniz. Ancak sizlere tavsiyemiz, listenize son şekli vermeden önce mutlaka bu bölümlerle ve üniversitelerle ilgili araştırma yapın, mümkünse kampuslarını ziyaret edin, okuyan ya da mezun olanlarla konuşun, tüm koşulları inceleyin ve sonra listenize son halini verin. Aileniz ya da çevrenizin görüşleri elbette önemli ama unutmayın o bölümde de üniversitede de siz okuyacaksınız. İşte bu tercih döneminde sizlere yol göstermek için hazırladığımız yazı dizisinde de sorularınızın yanıtlarını bulacaksınız. Bu yıl kontenjanlar artmış olsa da bu artış oranlarının sizlere nasıl yansıyacağını, puan türlerine göre kontenjanları, dikkate almanız gereken noktaları anlatacağız ve doğru bir tercih listesi hazırlamanızda yardımcı olacağız. Bu dizide örnek tercih listeleri de yer alacak, rektörlerin sizlere önerileri de, programlarla ilgili bilgiler de.

        51 bin kontenjan için 411 bin aday yarışacak

        Üniversitelerde en düşük kontenjan reklamcılık, tarih, iletişim gibi Türkçe-sosyal puanlarla öğrenci alan programlara ayrılıyor. Bu bölümlerin kontenjanı 51 bin. Ancak bu kontenjanın 8 katı olan 411 binden fazla aday bu programları tercih etme hakkına sahip.

        Her yıl üniversitelerin kontenjanlarında en düşük pay, Türkçe-Sosyal (TS) puanlarıyla tercih yapacak sözel öğrenciler için ayrılan programlara ayrılıyor. Bu yıl da durum değişmedi. Geçen yıla göre kontenjanları 3 bin 871 olarak artmış olsa da yine en az kontenjan bu programlarda. Bu yıl TS puanlarıyla öğrenci alacak programların kontenjanı 51 bin 159 oldu. Bu programları tercih edecek aday sayısı ise bu kontenjanın 8 katından daha fazla ve 411 bin 814. Sayısal ve Türkçe-Matematik puanlarıyla tercih yapacak öğrencilerle karşılaştırıldıklarında liselerin sözel bölümlerinden mezun olan öğrenciler her yıl kontenjan sıkıntısı yaşıyor. Reklamcılık, tarih, coğrafya, sinema, televizyon, Türk dili ve edebiyatı, medya ve iletişim gibi programlara bu puan türüyle öğrenci alınıyor. Geçen yıl bu programlar için ayrılan kontenjan 47 bin 288 olmuştu. Bu yıl 51 bin 159’a yükseldi.

        8 KAT DAHA FAZLA ADAY VAR

        Ancak TS puanlarıyla tercih yapacak aday sayısı bu kontenjanlardan 8 kat daha fazla, 411 bin 814. TS puan grubunda TS-1 ve TS-2 olmak üzere iki farklı puan türü var. Reklamcılık, coğrafya, medya ve iletişim gibi programlara TS-1 puan türüyle öğrenci alınıyor. Bu programların kontenjanı devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı üniversiteler de dahil olmak üzere 20 bin 570. Türk dili ve edebiyatı ile tarih gibi programlara TS-2 puan türüyle öğrenci alınıyor ve kontenjanları tüm üniversitelerde toplam 30 bin 589. Rehberlik öğretmeni ve tercih danışmanı Jale Arslan’a göre en dikkatli tercih yapması gereken grupların başında sözel öğrencileri geliyor. Arslan, “Bu yıl ÖSYM, öğrencilerin tüm sınavlara girmesini istedi. Bu yıl sayısal çıkışlı adayların TM programlarını, eşit ağırlıklı alan mezunlarının TS programları tercih etme olasılığı geçmiş yıllara göre daha yüksek olabilir. TM ve TS grubu adayların daha tedbirli tercih listesi hazırlaması gerekiyor” diyor.

        REKTÖRLERDEN TERCİH TAVSİYELERİ

        ‘Yakın arkadaşla ortak seçim iyi sonuç vermeyebilir’

        “Gençlerimtercihlerinde ailelerine, öğretmenlerine ve rehber öğretmenlere danışmaları gerekir, ama ailelerin öğrencinin ilgi ve yetenekleriyle uymayan dayatmaları olabiliyor. Aileler çocuklarının gelecek kararını etkilerken esnek düşünsünler, önyargılı olmasınlar. Dikkat edilmesi gereken bir konu da yakın arkadaşların etkisi. Yakın arkadaşlarla aynı bölüm ve üniversiteyi seçme yönündeki eğilimin de her zaman iyi sonuç vermediğini görüyoruz. Gerçekten eğitim görmekten heyecan duyacakları konuları, mezuniyet sonrasında çalışmak istedikleri alanları düşünerek karar vermeliler. Çünkü, yetenek ve ilgilerle uyumlu olan ve gerçekten isteyerek öğrenim görülen alanlarda başarı ve mutluluk da artıyor. Tercih edeceğiniz üniversitenin öğretim üyesi kadrosu, müfredatı, öğrencilerin niteliği ve eğitim-öğretim altyapısını inceleyin. Üniversitenin eğitim ve araştırmada ne kadar başarılı olduğuna bakın. Mezunlarının yurtiçinde ve yurtdışında iş bulma oranını, iş yaşamındaki başarılarını öğrenmeye çalışın. Seçmeli derslerin yanı sıra yandal ve çift anadal programı seçeneklerine bakın. Kent dışından gelecek öğrenciler barınma ve beslenme olanaklarını ve maliyetlerini de değerlendirsinler. Üniversitenin başarı ve ihtiyaç burs ve yardımlarını araştırsınlar.”

        Tercihte hangi puanları kullanacağınızı öğrenin

        Tercih listenizi hazırlarken kullanacağınız belge, YGS ve LYS yerleştirme puanlarınızın da yer aldığı LYS Sonuç Belgesi olacak. Ancak birçok genç de ailesi de bu belgedeki hangi bölümleri tercihleri için kullanacağını bilmiyor. Oysa tüm işlemleriniz için bu belgenin doğru anlaşılması gerekiyor. TC kimlik numaranız ve kişisel şifrenizle ÖSYM’nin internet sitesinden alacağınız bu belgede, hem YGS hem de LYS yerleştirme puanlarınız ve başarı sıranız bulunuyor. Size bu bilgileri örnek üzerinden anlatacağız.

        Üstte TS puan türlerinde birinci olan Taha Niyazi Dutkuner’in sonuç belgesini görüyorsunuz. Bu belgenin ilk bölümünde girilen LYS testlerindeki doğru ve yanlış sayılarını, bir altındaki bölümde lise yaşamınız boyunca alınan notları ve mezun olduğunuz alanı görüyorsunuz. Bunların altında ise tercihlerinizde kullanacağınız bölüm yer alıyor. Bu bölümün sol tarafında “Sınav Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bölüm var. Burada YGS ve LYS’deki puan türlerine göre aldığınız puanları ve başarı sıralarını görüyorsunuz. Aman dikkat; tercihlerinizi bu puan ve başarı sıralarına göre yapmayacaksınız. Bu bölümde henüz okul notlarının katkısı yok. Tercihlerinizde sayfada da renkli olarak gösterdiğimiz başında “Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları” yazan bölümü kullanacaksınız. Burada her puan türünün başında Y- harfi bulunuyor. Bu yerleştirmeyi ifade ediyor. Dil sınavlarına girdiyseniz tıpkı Taha’nın sonuç belgesinde olduğu gibi 12 tane yerleştirme puanınız olacak. Karşılarında da başarı sıralarınız yer alacak. Eğer mesleki eğitim veren liseden mezunsanız yandaki sütunlarda ek puanlı yerleştirme puanlarını ve başarı sıralarını göreceksiniz. İşte tercihlerinizde kullanacağınız puanlarınız da başarı sıranız da bu bölüm olacak.

        PROGRAMLARI TANIYALIM GERONTOLOJİ Puan Türü / MF-3

        Uzayan yaşam süresine bağlı olarak öncelikle yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirme ve “başarılı yaşlanma” süreçlerinin çoğalmasını sağlayacak, alanında uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mezunlar devlet ve özel sektördeki hastanelerde, yaşlı bakım evlerinde, Darülaceze ve huzurevlerinde iş bulabilme olanaklarına sahipler. Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi’nde bulunan Gerontoloji Bölümü’nün taban puanı 336.840 olup başarı sırası 80 bin 500’dü.

        YARIN: EN ŞANSLI ADAYLAR HANGİ PUAN TÜRÜNDE?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ