Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim alys, lys sonuçları, lys 2014 sonuçları, lys sonuçları öğren, lys ne zaman açıklanacak, lys tercihler ne zaman, pervin kaplan

        Pervin KAPLAN / HT GAZETE - EĞİTİM

        Üniversite tercihi yapacak gençler için en zor olan açıkta kalmayacak bir tercih listesi hazırlayabilmek. Gençler tercih listelerine aldıkları programlarda başarı sıralarını kullanacaklar. Ancak açıkta kalmamak için bu başarı sıralarının ne kadar üstünde ve altında olan programları listelerine alabilecekleri konusunda tereddütleri oluyor. Bazıları tüm listelerine başarı sıralarının çok üstündeki programları alıyor altına da daha düşük olanları koyuyor. Yerleştirme sonuçları açıklandığında da istemedikleri programlara girdiklerini görüyor. Bazı gençler ise hazırladıkları çok iddialı listelerle bir programa yerleşemeyebiliyor ve açıkta kalabiliyor.

        Bu durumda anahtar soru tercih listenizi hazırlarken nasıl bir hesaplama yapmanız gerekiyor? Başarı sıranızın ne kadar üstünde olan programları ve ne kadar aşağısında olanları tercih listenize alacaksınız? Tercih aralığınız ne olmalı? İşte bu soruları sizler için tercih listeleri hazırlayan rehberlik koordinatörlerine ve uzmanlarına sorduk.

        ALTERNATİFLİ LİSTENİZ OLSUN

        Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt adaylara tercih listelerini geniş bir aralıktan hesaplamaları uyarısında bulunuyor. Yeşilyurt, "Bu aralık, sınavın zorluk ve kolaylık derecesine göre değişmektedir. Ancak, ortalama olarak aday, başarı sırasının yaklaşık yüzde 50 altında ve üstünde bir aralıktan tercihlerini oluşturmalıdır. Alternatifli bir tercih listesi oluşturulmalıdır. Tek bir üniversite ya da bölüm üzerinde odaklanılmamalı" diye konuşuyor. Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç ise başarı sıralamasına göre şu puan aralıklarının kullanılmasını tavsiye ediyor: "Başarı sıralaması ilk 10 binde olanlar tercihlerine ilk bin-2 binden başlasınlar ama tercihlerini ağırlıklı olarak 8-12 bin aralığından yapsınlar. 20 bindeki öğrenciler de ilk tercihlerinin birkaçını 4-5 binden kullanabilirler ancak bu gençler de 15-25 bin arasında başarı sırasına sahip programları tercih etsinler. Başarı sırası 50 bindeki öğrenci yine ilk birkaç tercihini 10 binlerden yapıp ağırlıklı olarak 30–60 bin arasında programları listelerine alsınlar. Başarı sıralaması 100 binde olan gençlere önerimiz ise ilk birkaç tercihlerine 20 binlerden program koyabilirler ama ağırlı tercihlerini başarı sıraları 75–150 bin arasında olan programlardan yana kullanmalılar."

        GERÇEKÇİ OLUN

        Rehberlik ve tercih uzmanı Jale Arslan'a göre ise 30 tercihin ilk 10 tercihini yüksek başarı sırasındaki programlardan alabilirsiniz, 10-15 tercih öğrencinin kendi başarı sırasına yakın daha gerçekçi alt ve üst sıralardan, son 5 tercih ise başarı sırasının oldukça altında kalan inebilecek en düşük puanlı programlardan olmalı. Arslan'ın bir başka uyarısı ise bu yıl gerçekleşen 98 binlik kontenjan artışının adayları yanıltmaması. Arslan, "Bu artışın çok büyük bir oranı 2 yılık ön lisans programlarında ve vakıf üniversitelerinin lisans programlarında. Devlet üniversitelerinin 4 yıllık lisans programlarında yaklaşık 18 bin kontenjan düşüşü var. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında son üç yılda görülen daha düşük puanlarla yerleşme durumu bu yıl söz konusu olmayacak. Tercih listesi hazırlanırken mutlaka üniversitelerin kontenjanları da dikkate alınmalı. Özellikle burslu programlarının kontenjanlarının düşük olduğu göz ardı edilmemeli. Lisans programlarında devlet üniversitesini tercih eden adaylar bu yıl daha dikkatli ve daha güvenli liste oluşturmalı" diyor.

        KONTENJAN 1 MİLYONU AŞTI

        BU yıl yükseköğretim kurumlarında kontenjanlar geçen yıla göre 98 bin 89 arttı. Ancak bu artış sizi yanıltmasın. Çünkü kontenjanı artan lisans değil, önlisans programları oldu. Özellikle de devlet üniversitelerinin lisans programlarında yükselme değil azalma söz konusu. Buna karşılık yeni açılan üniversitelerin de eklenmesiyle bu yıl vakıf üniversitelerinde kontenjan artışı söz konusu.

        Geçen yıl devlet, vakıf ve KKTC üniversiteleri ile merkezi yerleştirmeyle öğrenci aralarında Azerbaycan gibi ülkelerin de üniversiteleri de dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 6 bin 321 oldu. Geçen yıl bu sayı 908 bin 232 idi. Bunun 500 bin 797'sini önlisans, 479 bin 850'sini lisans, 25 bin 674'ünü ise özel yetenek kontenjanları. Kontenjanlar devlette 847 bin 225, vakıfta 137 bin 978, KKTC'de 19 bin 1, yurtdışı ve diğer üniversitelerde 2 bin 117.

        PDR DE CAZİP BİR ALAN

        Adaylar Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programı da tıpkı öğretmenlikler gibi "meslek sahibi yapan bölümler" olarak görüyor ve her yıl bu programları tercih eden gençlerin sayısı artıyor. Bu yıl bu programların toplam kontenjanı 6 bin 820. Tıpkı hukuk gibi bu program da sayısal adayların da ilgisini çekiyor. O yüzden tercihini bu yönde kullanacak adayların da dikkatli olmasında fayda var.

        REKTÖRLERDEN TERCİH TAVSİYELERİ

        Prof. Dr. Erkan İbiş

        Ankara Üniversitesi Rektörü

        Tercihlerde öğrenciler kişisel ilgi alanlarına uygun severek okuyacakları ve mezun olduktan sonra mesleklerini icra ederken mutlu olacakları bölümleri seçmeli. İlgi duylamadıkları alanlarda çalışanlar mutlu ve başarılı olamaz. Moda olan ya da çevrenin etkisi ile yapılan tercihlerin öğrencilerin üniversite yaşamlarında başarı düzeylerinin düşmesine neden olduğu bilimsel araştırmalarla da ortaya konmuştur. Kişi gördüğünün yüzde 50'sini, bizzat yaptığının da yüzde 90'ını öğrenir" ilkesinden hareketle, öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca gözlem ve deneyimlerine, bizzat uygulamalarını katmaları başarı oranlarını yükseltecektir. Üniversitede verilen eğitimin kalitesi, öğretim elemanlarının yeterliliği, laboratuvar olanakları, kütüphane kaynakları ve ders araç gereçleri göz önünde bulundurulmalı. Üniversitenin sağladığı sosyo-kültürel olanaklar yurt imkânları, ulaşım kolaylıkları da dikkat edilmesi gereken koşullar olmalıdır.

        PROGRAMLARI TANIYALIM

        TIP MÜHENDİSLİĞİ- Puan türü: MF-4

        Bu bölüm sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümü ve gereksinimlerinin karşılanması için gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanılan aygıt ve biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları ile geliştirilmesi, üretilmesi ve kullanılmasını hedefleyen bir mühendislik dalıdır. Tıp Mühendisliği, tıpla birlikte, biyoloji, fizik, kimya, makine, elektrik elektronik ve bilgisayar gibi mühendislik alanlarıyla işbirliği içinde çalışmayı sağlayan interdisipliner bir alandır. Temel amacı hastanın sağlığını ve yaşam kalitesini arttırmak olan, akademik bilimleri, klinik ve endüstri alanlarını bir araya getiren, bu mühendislik dalı hızla gelişmekte ve istihdam edilecek Tıp Mühendisi ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Geçen yıl Karabük Üniversitesi taban puanı 336.253 başarı sıralaması 76 binden öğrenci aldı. Bu yıl Acıbadem Üniversitesi'nde bu bölüm açılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ