Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ekmeleddin İhsanoğlu Habertürk TV'de, Ekmeleddin İhsanoğlu Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik'in sorularını yanıtladı

        Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu “Basın Kulübü Özel”de; Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik'in sorularını yanıtladı.

        “Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 Ağustos sonrası için ne vaat ediyor?”, “Çözüm sürecine nasıl bakıyor?”, “Farklı siyasi partilerin tabanlarından nasıl oy isteyecek?”, “Seçilirse nasıl bir Cumhurbaşkanı olacak?”

        SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN YAYIN ÖNCESİ SÜRPRİZ TELEFON!

        Programa girmeden önce Habertürk TV stüdyolarındayken, HDP Eş Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, telefonla İhsanoğlu'nu aradı.

        İhsanoğlu, Demirtaş'ın kendisine başarılar dilediğini belirterek görüşmenin ayrıntılarını açıkladı: "Kampanyanın başlangıcını takip ettiğini, yaptığımız sunuşları yakından takip ettiğini, izlediğini ve başarılar dilediğini ve daha sonra seçimin seyiri ile ilgili karşılıklı iyi temennilerde bulundu.

        Medeni bir yarış olmasını hepimiz diliyoruz. Gerçekten Selahattin Bey'in de bu yarışa bu centilmenliğiyle butecrübesiyle, bu üslubuyla katılması, bizim baştan beri söylediğimiz, çelebi bir yarış, centilmence bir yarış havasınıpekiştirecektir. Ben ona inanıyorum. Diyaloğumuz devam edecektir kendisi ile.

        Başbakan Erdoğan'dan telefon aldı mı?

        Şimdiye kadar kendisinden telefon almadım. Adaylığımdan önce en son ben göreve veda ederken kendisineziyarete gitmiştim, Ankara'da Aralık ayında olmuştu.

        "SON GÜNLERDE TUHAF ŞEYLER OLUYOR"

        Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim bildirgesini açıkladığı organizasyonda yaşanan ses sistemiyle ilgili olarak "Ses sistemiyle ilgili sorun dışarıdan müdahaleden kaynaklı. Son günlerde tuhaf şeyler oluyor, Türkiye bunları aşacak" dedi.

        Ekmeleddin İhsanoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları;

        "SES SİSTEMİNE DIŞARIDAN MÜDAHALE VARDI"

        (İhsanoğlu'nun bugün yaptığı sunum sırasında ses sisteminde yaşanan problemleriyle ilgili olarak) Ses sistemiyle ilgili sorun dışarıdan müdahaleden kaynaklı. Son günlerde tuhaf şeyler oluyor, Türkiye bunları aşacak.

        "EKMEK İÇİN EKMELEDDİN" SLOGANI

        İnsanlar ekmeğe ulaşınca huzur içinde oluyor, bunu anlatmak istedik. Kitap, bayrak ve ekmek kavramı bizim için kutsaldır. Hayatımızın mücadelesinin sembolüdür ekmek.

        "KÜÇÜKKEN BANA 'EKMEK' DERLERDİ"

        Ekmeleddin ismi olmasaydı yine de bu slogan seçilir miydi?

        Aslında bana küçükken Ekmel derlerdi. Adımı bilmeyenler 'ekmek' derlerdi. Böyle bir şey vardı ben küçükken. Bu sloganı düşünen arkadaşlar, bu hikayeyi bilmiyorlardı, ben onlara daha sonra söyledim.

        KÜRT SORUNUNA NASIL BAKIYOR?

        Biz bu sorunu çözmek zorundayız. Bu bizim iç yaramızdır, milli meselemizdir. Bunu çözerken bizim rehberedineceğimiz birtakım değerler var. Bunlardan bir tanesi; biz Türkler, Kürtler beraberce bin sene bu vatandayaşadık. Bu coğrafyayı vatan olarak biz yaptık, vatan haline biz getirdik. Biz bu toprakların sınırlarını kanlaçizdik, İstiklal savaşını beraber yürüttük. Ve o günden bugüne biz beraber yaşadık. Bu arada hatalar yaptık.Herkes hata yaptı, devlet de hata yaptı. Devlet eline sopa aldı, bunlar büyük sorun.En büyük hatalardan bir tanesi anadilin yasaklanmasıdır. İnsanınanadili vatanıdır.

        "DEVLETİN TEK DİLİ OLMALI"

        Halk ana dilini kullanmalı ama devletin ve eğitimin tek dili olmalı. Aksi halde, devletin birliği zedelenir.

        Terörü lanetliyoruz, kabul edilecek şey değil.Biz barıştan bahsediyoruz, silahtan değil.

        İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

        Bu sabah, yaptığım açıklamada İsrail'in bu tavrını kınadım. Ağır silahlar kullanılıyor, masum sivilleri çocuklar öldürülüyor. BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması gerektiğine inanıyorum.

        "TARAFSIZ OLMALIYIZ" TARTIŞMASI

        Yaratılmak istenen yanlış bir imaj var.İsrail-Filistin konusunda değil, "Arap çekişmelerinde taraf olmamalıyız" dedim.

        "YERİMİZ FİLİSTİN'İN YANI"

        Filistin için yaptıklarımdan sonra bunların söylenmesi tuhaf ve haksızlık.Bu sorunda Türkiye Filistin'in haklı davasının yanında olmalıdır.

        DIŞ POLİTİKAYA BAKIŞI

        AK Parti hükümetinin ilk yıllarında dış politika verimli ve çok yönlüydü. "Arap baharı" denilen süreçten sonra Türkiye sıkıntıya girdi bunu gidermek lazım.

        AK PARTİ DAVETİ GÜL'DEN Mİ?

        Bunu da hatıratımıza bırakalım, millet kitap alıp okusun.

        CUMHURBAŞKANI GÜL İLE GÖRÜŞMESİ

        Sayın Cumhurbaşkanımız başarılar diledi.

        ZAFER İŞARETİ

        Siyasi ortamlarda kullanılıyor, o güne özel bir anlamı yoktu.

        SİYASETE NEDEN GİRMEDİ?

        Tekliflere geri çevirdim ama siyasetin uzağında kalmadım.

        "ŞARTLAR EŞİT DEĞİL"

        Bu yarışı kazanmak için meşru her mücadeleyi yapacağız.

        "MUSUL'DAKİ KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARININ SERBEST BIRAKILMASI İÇİN DEVREYE GİREBİLİRİM"

        Arap dünyasındaki etkinliğinizi IŞİD konusunda kullanarak, konsolosluk çalışanlarının serbest bırakılması noktasında yardımcı olabilir mi?

        Memnuniyetle bunu yaparım. Vatana hizmet sınır tanımaz. Fakat bunu yapmak için resmi bir görevlendirme lazım. bu böyle basit bir hadise değil. Çok farklı taraflarla, görünen ve görünmeyen taraflarla temasa geçmek lazım. Ve bunu sessiz yapmak lazım. Bu imkanlar oluşursa, memnuniyetle bu hizmeti yaparım.

        FETHULLAH GÜLEN'İ TANIYOR MU? GÜLEN CEMAATİ'NE YAKINLIĞI VAR MI?

        Ben hiçbir cemaate mensup değilim. Cemaatler Türkiye'nin realitesidir. Hem dini, hem sosyolojik, hem kültürel realitesidir.1950'lerden bu yana bu cemaatlerin siyasetle olan ilişkisi bilinen bi hadisedir. Ben bu çerçeve içerisinde cevap veriyorum. Fethullah Güleni İstanbul'dayken tanıdım. Kendisi çok aktif bir kültürel bir hayat içerisindeydi. Ben de tabi eski görevimdeyken, bütün aktif aktörlerle tanışmıştım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ