Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem bonzai, sğlık bakanlığı, önlemler, madde bağımlılığı, sentetik kannabinoid, bonzai satışı, esrar, ecstasy, captagon

        Lütfi ERDOĞAN / ANKARA

        SAĞLIK Bakanlığı, son dönemde kullanımı artan sentetik uyuşturucu bonzai konusunda rapor hazırladı. Bonzai üretiminde kullanılan sentetik ürünlerin Çin, KKTC, ABD, Almanya gibi ülkelerden getirildiği kaydedildi. Bonzai kullananlarda aşırı terleme, bulantı, kusma, göğüs ağrısı gibi nöbetler yaşandığı vurgulandı.

        SENTETİK KANNABİNOİDLER

        Madde bağımlılığı uzmanları ve akademisyenlerle birlikte hazırlanan raporda bonzainin tanımı yapıldı. Bonzai "sentetik kannabinoidler" olarak isimlendirildi. Türkiye'de bonzai/jamaika olarak bilinen ürünün yurtdışında K2/spice olarak adlandırıldığı vurgulandı. İlk olarak 1960'larda geliştirilen ürünün, 2000'li yıllarda karaborsada satışına başlandığı aktarıldı.

        22 WEB SİTESİNDEN SATILIYOR

        Bonzainin Avrupa'da 2008, Türkiye'de 2010 yılında kullanılmaya başlandığı belirtildi. Türkiye'de üretimin henüz tespit edilemediği, bonzai maddesinin Çin, ABD, KKTC, Almanya, İspanya, Hollanda, Portekiz, İngiltere ve Macaristan gibi ülkelerden ithal edildiği kaydedildi.

        Raporda, "Söz konusu maddelerin internet üzerinden satışını yapan sitelerin izlendiği bir çalışmada, sentetik ürünlerin 22 siteden satışının yapıldığı tespit edilmiştir. Bonzai maddesi esrar, ecstasy ve captagon maddeleri ile birlikte piyasaya sürülüyor" denildi.

        BULANTI, KUSMA, GÖZLERDE YANMA

        Etkisinin 8 ile 24 saat arasında sürdürdüğü belirtilen bonzainin etkileri şöyle sıralandı: "Psikoz ve bilişsel becerilerde değişiklik arasında farklılık gösteren, fiziksel etkileri terleme, bulantı, kusma, iştah depresyonu, sıcak basması, gözlerde yanma, ağız kuruluğu." Bonzainin kayıt sistemi olmadığından tespit edilmelerinin kolay olmadığının altı çizildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ