Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 6 ayda 67 psikoaktif madde tespit edilerek uyuşturucu kapsamına alındı 28 çeşit bonzai var

        Lütfi ERDOĞAN - Bedirhan ÖZYİĞİT / ANKARA

        Son dönemde kullanımı hızla artan ve ölümlere neden olan bonzayie yönelik Sağlık Bakanlığı öncülüğünde yapılan çalışmayla son 6 ayda 67 psikoaktif madde tespit edilerek uyuşturucu kapsamına alındı. Bu ürünlerin 28’iniyse bonzai oluşturdu.

        Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM); uyuşturucu, uyarıcı, hayal gösterici psikoaktif maddeleri tespit ederek “uyuşturucu” kapsamına dahil ediyor. TUBİM bünyesinde kurulan bir merkezle Türkiye’de yeni görülmeye başlanan veya görülme riski yüksek olan psikoaktif maddeler irdeleniyor. İlgili bakanlıklardan 21 temsilcinin katılımıyla yeni psikoaktif maddeler belirlenerek yasa kapsamına alınıyor. Ortak çalışmayla 2014 yılı içerisinde 67 psikoaktif madde tespit edilerek uyuşturucu kapsamına alındı. Bu ürünlerin 28’ini bonzai çeşitleri oluşturdu. 2007-2014 yılları arasındaysa toplam 274 madde uyuşturucu içeriği nedeniyle uyuşturucu kapsamına alınarak yasa çerçevesinde cezai hükümler altında belirtilmeye başlandı. Öte yandan, bonzai/ Jamaika adı verilen sentetik uyuşturucunun her gün yeni bir çeşidinin piyasaya sürülmesi tespitini zorlaştırıyor. Bonzai üretiminde göz damlası, saç spreyi, fare zehiri ve tarım ilaçları gibi farklı kimyasalların kullanılması, sentetik uyuşturucu analizlerini zorlaştırıyor. Bonzai ile ilgili çalışma yapan Sağlık Bakanlığı ve TUBİM’in hazırladığı raporda, “Bonzai kullanımının yaygınlığıyla ilgili halen veriler yetersiz. Bonzai ile ilgili çalışmaların yapılması, problemin boyutlarının değerlendirilmesi için yararlı olacaktır” tespitinde bulunuldu.

        10 TL-250 TL ARASI

        Türkiye’de sentetik esrar fiyatları gram başı 10 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Ülke genelinde ortalama fiyatsa 47-65 TL arasında. En yüksek fiyat 250 TL ile Kastamonu, en düşük fiyatsa 10 TL ile Hakkâri’de rapor edildi. Psikoaktif listesinde yer alan bazı maddeler şöyle: JWH-147, JWH-098, JWH-030, JWH- 145, JWH-368.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ