Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mehmet Ali Şahin: Selahattin Demirtaş kadar cesur olamadılar (Cumhurbaşkanlığı Seçimi)

        AK Parti Genel Başkan YardımcısıMehmetAliŞahin, Karabük'tekatıldığı bir iftar programında yaptığı konuşmada, her cumhurbaşkanlığı seçiminin sancılı geçtiğini söyledi.

        Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanının Atatürk olduğunu hatırlatanŞahin, şunları kaydetti:

        "Atatürk, 10 Kasım 1938'de vefat etti. Henüz cenazesi kaldırılmamıştı. 11 Kasım'da Meclis olağanüstü toplantıya çağrıldı ve İsmet İnönü cumhurbaşkanı seçildi. Meclisi askerler çeviriyor. Tarih kitaplarına dayanarak söylüyorum. Atatürk'ün naaşı daha duruyor, başka aday da gösterilmesine izin verilmemiş ve İsmet İnönü cumhurbaşkanı.

        1960'ta darbe oldu. Mecliste sağ partiler çoğunlukta ve istiyorlar kiAliFuat Başgil'i cumhurbaşkanı seçelim. Darbeyi yapan askerler Milli Birlik Komitesinin başkanı, Genelkurmay Başkanı Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanı olmasını istiyor. Ankara'ya gelmiş Başgil, ölümle tehdit ediliyor. 'Cumhurbaşkanlığı adaylığından vazgeçmezsen mezarın hazır' diyorlar ve Başgil, vazgeçiyor, Gürsel tek aday, cumhurbaşkanı seçiliyor. Böyle seçildi."

        "Artık Türkiye'de 450-500 kişiye baskı yapılarak cumhurbaşkanı seçilemez" dediklerini ve halkın cumhurbaşkanını seçmesine olanak sağladıklarını anlatanŞahin, anketlerde açık ara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday gösterilmesi sonucunun çıktığını anımsattı.

        "Devlet Bey, koltuğunun tehlikede olduğunu zannediyor"

        Şahin, bunun üzerine 313 milletvekilinin imzasıyla Başbakan Erdoğan'ı aday gösterdiklerini belirterek, CHP ve MHP'nin kendi içlerinden aday çıkartamadıklarını vurguladı.

        Şahin, "Adına da 'çatı aday' dediler. HDP, Selahattin Demirtaş'ı aday gösteriyor. Bu cesareti gösteriyor. Koskoca anamuhalefet partisi, kendi içinden aday göstermiyor. İkinci muhalefet partisi MHP de kendi içinden aday gösteremiyor" şeklinde konuştu.

        Gazeteci Fatih Altaylı'nın röportajına da değinenŞahin, "Altaylı, MHP'nin etkin isimlerinden birisine 'Meral Akşener'in aday olacağını sanıyorduk, onun adaylığını kim engelledi?' diye sormuş. O da demiş ki 'Devlet Bey önledi.' 'Devlet Bahçeli, Meral Hanım'ın cumhurbaşkanı adayı olmasını istemedi.' Altaylı, 'sebebi nedir?' diye sormuş, 'Parti içi dengeler' diye cevap almış. Meral Hanım aday olsaydı, seçilemese bile MHP'nin genel seçimlerden aldığı oyun üstünde oy alması durumunda Devlet Bey, koltuğunun tehlikede olduğunu zannediyor" değerlendirmesinde bulundu.

        Aynı şeyin CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için de geçerli olduğunu aktaranŞahin, Deniz Baykal'ın aday olmasının parti içinde çokça konuşulduğunu, bunu önlemek için Kılıçdaroğlu'nun dışarıdan aday bulduğunu öne sürdü.

        "Deniz Baykal aday gösterilseydi, seçilemese bile Kılıçdaroğlu, CHP'sinden daha fazla oy aldığı takdirde kongrede koltuğunu kaybedeceği korkusuna kapıldı" diyenŞahin, "Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, her ikisi de kendi adaylarını gösteremedi, Selahattin Demirtaş kadar cesur olamadı" ifadesini kullandı.

        Başbakan Erdoğan'ın ilk turda ipi göğüsleyeceğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. cumhurbaşkanı olacağını savunanŞahin, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Sizler seçeceksiniz inşallah. Ekmeleddin İhsanoğlu, seçimi kaybetmiş, Devlet Bey ve Kılıçdaroğlu, kaybetmemiş olacak. Diyecekler ki 'kazanamadı Ekmeleddin İhsanoğlu.' Kendilerini kurtarmak için başkasını aday gösterdiler. 3 cumhurbaşkanı adayı var. Şimdi 3'ünü de gözünüzün önüne getirin ve bu ülke için neler yapmışlar, teraziye koyun. Erdoğan'ı anlatmaya gerek var mı? Siz onu yaptığı işlerle tanıyorsunuz. Türkiye, son 12 yılda adeta çağ atladı. Hepsini yan yana koyun ve kararınızı verin."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ