Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığından sonra ne yapacak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Bakalım nasıl edeceğiz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den hizmet açıklaması

        CumhurbaşkanıAbdullahGül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) düzenlediği iftar programına katıldı.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Milletime hizmet etmeyi en asil bir görev olarak gördüm. Bundan sonra da milletime hizmet etmeye devam edeceğim. Bakalım nasıl edeceğiz. Ama önemli olan bu hizmete devam etmektir. Rifat bey bize veda iftarı vermiş oldu" dedi.

        Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) düzenlediği iftar ve Birlikte delege olarak 10 ve 20 yılını dolduran üyelere yönelik "Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket" törenine katıldı.

        Törende konuşan Gül, bugünkü Türkiye'nin 2002 yılındaki Türkiye'den çok farklı olduğunu belirterek, "İlk hükümeti kurduğumuzdaki Türkiye ile bugünkü Türkiye'ye baktığımızda aralarda inanılmaz büyük bir mesafenin ve başarının olduğunu hep beraber görüyoruz" diye konuştu.

        Türkiye'de son 10-12 yılda içerisinde çok büyük değişimler yaşandığını dile getiren Gül, bunların sadece ekonomi ile ilgili olmadığını, yapılan köklü reformlar ve yapısal değişikliklerin de elde edilen başarıda etkisinin bulunduğunu vurguladı.

        Yapısal reformların siyasi, demokratik ve ekonomik reformlar olarak ele ele devam ettiğini anlatan Gül, bunun sonucunda Türkiye'nin bugünkü noktaya ulaştığını söyledi.

        Söz konusu dönemde ülkenin Türkiye'nin kronik problemlerinden kurtulduğunu ifade eden Gül, "Bütün bunlar yapılırken, Türkiye'nin bu değişiminin önündeki lokomotif Türk özel sektörü oldu" değerlendirmesinde bulundu.

        Gül, gerçekleştirilen reformların Türkiye'nin zeminini düzelttiğine ve öngörülebilir bir ülke haline getirdiğine işaret ederek, buna karşın hala yapılacak çok şey bulunduğunu belirtti.

        Türkiye'nin hala gelişmiş ülkeler sınıfında olmadığının altını çizen Gül,"Bir taraftan başarılarımızla övüneceğiz ama bir taraftan noksanlıklarımızı bileceğiz ki daha ne kadar yol gitmemiz gerekiyor, daha ne kadar gece gündüz çalışmamız gerekiyor? Onları bilelim ve onlara kilitlenelim" dedi.

        "TÜRKİYE'NİN YENİ REFORM HEYECANINI YAKALAMASI GEREKİR"

        Gelecek 10 yılda ülkenin muhakkak el birliği içerisinde gelişmiş ülkelerin arasına sokulması gerektiğini belirten Gül, şöyle devam etti:

        "Bu, sadece ekonomik büyüklükle olacak bir şey değil. Fert başına milli gelir 20-30 bin dolar olsa bile bu, tek başına yetmez. Bazı petrol zengini ülkeler var, onlarda fert başına 30-40 bin dolar milli gelir var. Gelişmiş ülke diyemeyiz. Çünkü dışarıdan aldığı her şeyi sadece kullanıyor. Türkiye, böyle bir ülke olamaz. Türkiye'nin her şeyden önce bu sınıfa geçebilmesi, bu kritik eşiği atlayabilmesi için önce muhakkak ki siyasi normlarımızı, demokratik kriterlerimizi, hukuk yapımızı... Bütün bunları daha da yükseltmemiz gerekir. Demokratik, siyasi, hukuk standartları yüksek olmayan, gelişmiş ülkelerin seviyesinde olmayan hiçbir ülke, o sınıfa giremez."

        Türkiye'nin demokratik ve hukuk reformlarını yapmayı sürdürmesi gerektiğini dile getiren Gül, son birkaç yıldır iç konularla uğraşan ülkenin, tekrar toparlanması ve roketleri ateşler gibi ileriye taşınması gerektiğini söyledi.

        "Türkiye'nin kendisini ateşlemesi, yeni reform heyecanını yakalaması gerekir" diyen Gül, bu anlayışın zaten bulunduğunu ifade etti.

        Gül, Türkiye'nin kronik meseleleri ve Kürt sorununun nasıl halledildiği göz önüne alındığında bundan sonrasının da başarılabileceğini belirtti.

        Eğitimin kalitesinin de muhakkak yükseltilmesi gerektiğine dikkati çeken Gül, bu anlamda 2 gün önce onayladığı araştırma-geliştirme ile ilgili kanunun çok önemli olduğunu vurguladı.

        "MEMLEKETİMİZİN KIYMETİNİ BİLELİM"

        Türkiye'nin bulunduğu bölgede güvenli bir ada olduğunu anlatan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "İnsanlar evini barkını terk ederek Türkiye'ye geliyorlar. Allah hiç kimsenin evini, barkını yıktırmasın. Suriye'de olup bitenleri görüyoruz, Irak'ta olup bitenleri görüyoruz. Bunların çoğu komşularımız, akrabalarımız... Binlerce, yüzbinlerce insan Türkiye'ye geldi. Milyonlarca insan evini terk etti. Tanıdığımız bildiğimiz şehirler, mahalleler... Ekranlarda görünce nasıl içiniz kan ağlıyor. Memleketimizin kıymetini bilelim."

        Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin her yöresinin kendine has farklılıkları, özellikleri bulunduğunu belirterek, bunlara saygı ve sevgi gösterildiğinde zenginliğin ortaya çıktığını dile getirdi.

        "Farklılıkları anlayışla karşıladığımızda çatışma unsurları konuşularak halledilmekte" ifadesini kullanan Gül, Türkiye'nin bunu gerçekleştirmeye devam ettiğini söyledi.

        "BUNDA SONRA DA MİLLETİME HİZMET EDECEĞİM"

        Ağustos ayının sonunda görev süresinin dolacağını anımsatan Gül, şöyle konuştu:

        "7 yıl boyunca Türkiye Cumhuriyetinin başı, Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk milletinin birliğini temsil etmek gibi son derece onurlu ve şerefli bir görevi yaptım. Halkımız, doğudan batıya kadar, bunların hepsini kucaklamak için elimden gelen herşeyi yaptım. Hatta öyle oldu ki 2007 yılında seçildiğim günleri ve o günkü olayları düşünürseniz, seçildikten sonra hepsini arkamda bıraktım ve 'aman bu adam Cumhurbaşkanı olmasın' diye sokaklara dökülenlere bile hep kapılarımı açık tuttum. Devletimizi ve milletimizi kaynaştırmak mümkün oldu diye düşünüyorum."

        Milletlerin tarihinde zaman zaman sıkıntılı dönemler olabileceğini anlatan Gül, bunların hep olgunlukla aşıldığını aktardı.

        Gül, çocukluk yıllarından beri vatan ve millet meseleleri ile ilgili olduğunu belirterek, "Daima bu şerefli millete hizmet etmeyi en asil, en mukaddes bir görev olarak gördüm. Şüphesiz ki bundan sonra da milletime hizmet etmeye devam edeceğim. Tabii ki millete hizmet etmenin çok yolları vardır. Bakalım nasıl edeceğiz ama hep beraber olacağız" ifadesini kullandı.

        Cari açık konusuna da değinen Gül, Türkiye'nin kronik enflasyon sorununu çözdüğü gibi cari açık sorununu da çözmesi gerektiğini ifade etti.

        Daha çok yatırım yapılması için tasarrufların artırılmasının önemine işaret eden Gül, bunun için herkesin büyük bir sinerji oluşturmasının önem taşıdığını söyledi.

        Konuşmanın ardından TOBB bünyesinde 10 ve 20 yılını dolduran delegelere plaketleri takdim edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ