Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Muğla'da sular 30 metre çekildi

        Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'nda sular yaklaşık 30 metre çekildi. Köyceğiz Gölü tarafında da su seviyesi yaklaşık bir metre indi. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Özdemir, çekilmenin şaşırtıcı olduğunu, çok iyi incelenmesi gerektiğini söyledi.

        Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanındaki İztuzu'nda geçen pazar yürüyüş yapan, ılık havadan yararlanıp denize girmek isteyenler, sahilde teknelerin kuma oturduğunu görünce tedirgin oldu.

        Göcek Liman Başkanlığı yetkilileri, son 10 gündür gözle görülür bir çekilme olduğunu belirterek, "Bu çekilme günden güne artıyor. Bu durum ilk kez oluyor. Benzer olay Göcek'te de yaşanıyor. Nedenini bilemiyoruz" dedi.

        Dalyan Tekne Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin de, "Kanala tekne giriş çıkışı mümkün değil. Kış turizmi darbe aldı. Ayrıca yazın turist taşıyıp kışın balık avlayanlar, kanalın dışına çıkamadığı için zor durumda kaldı" diye konuştu.

        İNCELEMEK GEREKİR

        Prof. Dr. Özdemir de yaptığı değerlendirmede, küresel ısınma sonucu Antarktika kıtasında Kıbrıs büyüklüğünde buzulların koptuğunu ve eriyerek okyanus sularını yükselttiğini anımsatarak, "Kıyılarda fırtınalar meydana geliyor. Artık iklim dengeleri bozuldu. Denizlerdeki bu çekilme, yani gel-git olayı ayların 15'ine rastlayan günlerde en fazla 3-4 metre olur. Buradaki durum gerçekten şaşırtıcı. İklim dengelerinin bozulmasına bağlıyorum, ancak çok iyi incelemek gerekir" diye konuştu.

        Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem de, İztuzu'ndaki su çekilmesinin küresel ısınmadan kaynaklandığını, geçmişte bunun örneklerinin Meke, Beyşehir, Tuz ve Aral göllerinde de yaşandığını söyledi.

        İztuzu'nun fotoğraflarını inceleyen Erdem şöyle dedi:

        "Atmosferde yüzde 21 oksijen, yüzde 78 azot dengesinin bozulması küresel ısınmaya neden oluyor. Çevre ve Orman Bakanlığı acilen İztuzu'nda araştırma yapmalı."

        NORMAL GEL GİT Mİ?

        Yrd. Doç. Bülent Topaloğlu (İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi): Suyun, düşey doğrultuda 30 metre çekilmesi diye bir şey yok. 30 metre çok büyük bir rakam. Kıyı eğiminin 3 derece eğimle uzandığını düşünün. Suda 10 - 20 santim bir çekilme olsa, su seviyesi düşse, 3 - 4 derecelik eğimle kıyıdan denize doğru 30 metre sular çekilir. Sulardaki 10 - 15 santimlik çekilme de Akdeniz için olağandır. Bu olay normal gelgittir. Küresel ısınmayla sular bir günde 'hop' diye 30 metre çekilmez. Bu normal gelgit seviyesidir. Mareograf denilen ve su seviyesini gösteren ölçüm cihazlarıyla ölçüm gerekli."

        Süleyman İLTER-Milliyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ