Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İsrail'in Gazze'ye kara harekatına tepkiler, Hükümetin yoğun Gazze mesaisi

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye kara saldırısıyla ilgili, BM Güvenlik Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve BM İnsan Hakları Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırmak için Türkiye'nin girişimde bulunduğunu bildirdi.Davutoğlu, "Kerry ile telefonda görüştüm, ülkemizde yaşanan infiali aktardım" dedi.

        Habertürk muhabiri Murat Karataş'ın aktardığı bilgilere göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun Gazze mesaisidevam ediyor. Akşam saatlerinde TÜRGEV'in iftar programına katılan Başbakan Erdoğan'ın, MevlanakapıYükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu'ndan ayrılması beklenirken, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlattığıbilgisi ulaştı. Erdoğan, bunun üzerine Mevlanakapı Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda kalarak, gelişmeleriburadan takip etmeye başladı.

        Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye karadan başlattığı saldırıya ilişkin, "İsrail'in hava saldırılarıyla işlediği insanlık dışı cinayetlerin ardından şimdi de Gazze'ye kara harekatı başlatmış olmasını lanetliyoruz" dedi.

        Davutoğlu, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, insanlık vicdanının bir kez daha Filistin meselesi ile sınandığına dikkati çekerek, "Az önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüm. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü açık katılımlı toplanması için girişim başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.

        New York ve Cidde'de İslam İşbirliği Teşkilatı ile BM İnsan Hakları Konseyi'ni de olağanüstü toplantıya çağırmak için girişimde bulunduklarının bilgisini verenDavutoğlu, İslam ülkeleri dışişleri bakanları ile sürekli temas halinde olduklarını kaydetti.Davutoğlu, "Tüm ülkelerin İsrail'in bu hukuk tanımazlığına dur demesini bekliyoruz" çağrısında bulundu.

        İÇİŞLERİ BAKANI: SESSİZ KALAMAYIZ

        İçişleri Bakanı Efkan Ala, kara harekatına ilişkin "Gazze konusunda sessiz kalamayız" dedi.

        BAŞBAKAN YARDIMCISI: İSRAİL ATEŞLE OYNUYOR

        Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "İsrail, ateşle oynuyor ve kendi sonunu da adım adım hazırlıyor maalesef" ifadelerini kullandı.

        İsrail uzun süredir kara harekatının sinyallerini verdiğini belirten İşler, "İsrail havadan yağdırdığı bombalarla ölümlere yol açıyordu. İsrail pervazsız bir şekilde saldırılarını sürdürüyor ve bugün de kara harekatını başlattı. Yine onlarca, yüzlerce masum insanı uykusunda vuracak, sofrası başında vuracak. Özellikle de adeta kasıtlı olarak ramazan ayına bu saldırıları getirerek, en acı saldırıları, en büyük saldırıları maalesef Müslümanların mübarek ayı ramazanda yapıyor."

        Yaşananları şiddetle kınadığını ve İsrail'in ateşle oynadığını dile getiren İşler, "Zulümle kimse abat olmamıştır, bu zulüm de elbet bir gün son bulacaktır. İsrail tekrar söylüyorum ateşle oynuyor ve kendi sonunu da adım adım hazırlıyor maalesef" diye konuştu.

        İşler, Uluslararası toplumun da bir an önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizerek, "Uluslararası toplumun da çöktüğünü görüyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) düzeni de artık daha fazla gidemez. Bundan dolayı biz Türkiye olarak, özellikle Sayın Başbakanımız bugün de yine BM'nin yapısını eleştirdi. Eleştirmeye de devam edeceğiz. Bir an önce uluslararası toplumun kendine çeki düzen vermesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Batı dünyası, tamam duyarsız. İslam dünyası neden bu kadar duyarsız? Yaşananlara karşı Arap dünyası, İslam dünyasından niye tepki gelmiyor?" açıklamasının hatırlatılması üzerine İşler, şunları söyledi:

        "İslam İşbirliği Teşkilatı olarak Cidde'de acil toplantı düzenlendi. Orada Türkiye'yi temsilen bulundum. Orada uluslararası topluma harekete geçme konusunda çağrıda bulunuldu. Birkaç ülke dışında bakan düzeyinde bir katılım olmadı. İslam dünyasının bu konuya ne kadar ilgisiz olduğunun bir göstergesi. Son yıllarda bölgede yaşanan olaylar, bazı ülkelerde yaşanan darbe girişimleri de İsrail'in önünü açmaya yönelikti. Şimdi İsrail de önü açıldığı için pervazsızca hareket etmeye devam ediyor. Bir yandan da Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek istiyor. Bu durumlarda normalleşmenin olmayacağını Sayın Başbakanımız çok net bir şekilde ifade ettiler."

        İşler, yanlışa "yanlış" diyen yönetimlerin bölgede ve dünyada çok az olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

        "Sadece yüksek sesle Türkiye olarak yaşanan zulümleri kınıyoruz, mazlumların hakkını savunuyoruz. Aslında İsrail'e koştuğumuz 3 şarttan 3'üncüsü Gazze'deki abluka konusundaki şartımızı da bu ahlaki ve insani politikamızın doğal bir sonucu olarak görüyorum. Orada mazlum insanların kuşatma altında pek çok şeyden mahrum bırakılması kabul edilebilir bir durum değil. Maalesef İslam dünyası İsrail'in bu zulmüne göz yumuyor, kapıları kapatarak da adete çanak tutuyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ